Al zo’n beetje sinds ik mijn Nederlandse-Berlijnse vriendin Eva ken, hadden we het erover: we wilden met een eigen kraam op de vlooienmarkt in het Mauerpark staan. ‘Zo gezegd, zo gedaan’ was niet helemaal op ons van toepassing want het heeft bijna twee jaar geduurd voordat we de daad bij het woord voegden. Maar, op 30 april was het eindelijk zover, en stonden we met onze eigen kraam in het Mauerpark. Een toffe ervaring die eindelijk van die bucketlist afgestreept kan worden! 

Ik en Eva bij onze bomvolle en vooral gezellige kraam

Een keer op de vlooienmarkt staan in Berlijn was voor mij typisch zoiets wat ik altijd nog eens wilde doen hier. Vroeger vond ik het als kind altijd heel leuk om met mijn moeder oude kleding en speelgoed te verkopen op een vlooienmarkt en aangezien Berlijn natuurlijk vlooienmarktstad pur sang is, leek me het me een superleuke ervaring om dat hier ook eens te doen. Bovendien was het een goede stok achter de deur om die verdomde kelder eens uit te mesten.

Er zijn tientallen toffe vlooienmarkten in Berlijn, waarom zouden we uitgerekend een kraam huren in het Mauerpark? We hebben bij verschillende vlooienmarkten gekeken om een kraam te huren maar niet overal kun je eenmalig een kraam huren voor private handel, in het Mauerpark kan dat wel. Ten tweede is het in het Mauerpark altijd druk en lijkt er altijd een hoop verkocht te worden. Bovendien is het gewoon een toffe en gezellige plek waar ook nog eens prima eten wordt verkocht. Omdat de kraamhuur in het Mauerpark ook niet heel duur is, was de keuze voor het Mauerpark snel gemaakt.

Enige nadeel van de Mauerparkvlooienmarkt: het ietwat omslachtige reserveringsproces voor een kraam. Dat was ook gelijk de hoofdreden dat er maar liefst twee jaar verstreken voordat we uiteindelijk onze kraam betrokken, haha. Dat reserveren van een kraam kan niet simpelweg via een formulier op de website, via e-mail of telefoon, nee, reserveringen verlopen allemaal hoogstpersoonlijk in het Mauerpark zelf. Drie weken voor je gewenste datum kun je de stand op de vlooienmarkt in het Mauerpark reserveren. Gelukkig was er nog plek vrij voor onze gewenste datum en onze plannen kregen steeds meer vorm. Kraam 574 zou op 30 april van ons zijn. Het spullen uitzoeken en uitruimen van de kelder kon beginnen!

Handig om te weten – een stand reserveren in het Mauerpark:

  • De huurprijs van een vaste overdekte kraam (3 meter x 2,5 meter) bedraagt € 37,- voor een hele dag
  • Vanaf drie weken van tevoren kun je een kraamplaats reserveren
  • Reserveren kan alleen op zondagmiddag op de vlooienmarkt in het Mauerpark, je krijgt dan direct een standnummer toegewezen
  • De opbouw start om 7:00, vanaf 18:00 wordt de vlooienmarkt geruimd (tussen 8:00 en 18:00 zijn auto’s op het terrein verboden)

Onze stand was gereserveerd, het uitruimen van de kelder kon beginnen!

Langzaam maar zeker vulde zich bananendoos na bananendoos (ik moest gelijk terugdenken aan mijn verhuizing naar Berlijn) met kleding, keukenapparatuur, woonaccessoires en ander spul waar ik graag een nieuwe eigenaar voor wilde vinden. Dat vind ik het leukste aan dingen verkopen: andere mensen blij maken met spullen die voor mij overbodig zijn geworden. En dat was aardig wat, we hoefden in ieder geval niet bang te zijn dat we onze kraam niet gevuld kregen… Bizar hoe snel de dozen zich vulden!

Om al ons spul in het Mauerpark te krijgen, besloten we onze dozen met een huurauto naar het Mauerpark te vervoeren (met dank aan onze chauffeur Joppe!). Nadat we stapvoets in een file over het terrein hadden geslingerd, vonden we vlakbij de uitgang naar de karaoke onze stand 574. Tussen 7:00 en 8:00 uur hadden we de tijd om onze glanzende rode Fiat uit te laten en voor we het wisten dronken we thee uit de thermoskan op onze klapstoeltjes. De verkoop kon beginnen!

Wat een rust in Friedrichshain op zondagochtend om 7:00. Op naar het Mauerpark!

Als kind stond ik met mijn moeder samen vaak op de vlooienmarkt om oude kleding en speelgoed te verkopen. Onze dag in het Mauerpark riep dan ook de nodige herinneringen bij me op en nog altijd vind ik het leuk om andere mensen blij te kunnen maken met spullen die voor mij overbodig zijn geworden. Het levert zoveel mooie momenten en leuke gesprekken op! ’s Morgens met de vroege handelaren, buurtbewoners en andere standhuurders, naarmate de dag vordert steeds meer met toeristen en vrienden en bekenden die ons kwamen opzoeken. Een man die een jurk kwam uitzoeken voor zijn vrouw, een meisje dat door het dolle was met mijn oude pumps, onze buren die in ruil voor bier van onze spiegel gebruik wilden maken, Nederlanders die hun boek ‘Mijn Berlijn‘ wilden laten signeren. Zo vloog de dag voorbij! Het Mauerpark was als bezoeker altijd al één van mijn favoriete plekken in Berlijn, maar ook als verkoper is het absoluut een toffe plek om te zijn.

Handig om te weten – spullen verkopen op de vlooienmarkt:

  • Spaar van tevoren kleingeld (als wisselgeld) en tasjes
  • Spullen voor in huis en in de keuken verkochten het best
  • Ook kleding deed het goed! Vooral jurken, vesten, shawls en sierraden vonden goed aftrek (broeken dan weer totaal niet) in het Mauerpark
  • Je kunt nooit genoeg kledinghangers, haken en kledingrekken hebben om je kleding mee te presenteren. Doeken of zeil zijn ook geen overbodige luxe als je spullen op de (hele stoffige!) grond wilt uitstallen
  • Ook handig om mee te nemen: stoel(en), een spiegel, eventueel eten en drinken maar vooral een verkoopmaatje (zo kan je ook af en toe naar het toilet en bovenal is het samen zoveel gezelliger!)

Ons uitzicht de gehele dag. De mintgroene jas die naar me lonkte heb ik braaf laten hangen ;-)

We verkochten ook plantenhangers van Eva’s mama

De sfeer in het Mauerpark is altijd goed 

Dat we uiteindelijk ook nog een kleinigheidje hebben overgehouden aan onze Mauerparkdag was natuurlijk mooi meegenomen. De standhuur en de autohuur hadden we er in ieder geval uitgehaald. Moe maar vooral heel voldaan sloten we een zonnige dag in het Mauerpark af. Als je ook in Berlijn woont kan ik absoluut aanraden om samen met een bekende een stand te huren want het is gewoon een onwijs leuke ervaring! En of het voor herhaling vatbaar is? Volgend jaar vast wel weer een keer!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This