De Köpenicker Straße in Mitte/Kreuzberg is een bijzondere parallelstraat langs de zuidelijke Spree-oever. Een bijzondere mix aan kraakpanden, verlaten fabrieken, strandbars, clubs, nieuwbouwappartementen en veel leegte wisselen elkaar af. Ergens aan de Köpenicker Straße (nummer 40/41), ongeveer ten hoogte van de Bethaniendamm, vind je een verlaten ijsfabriek. De resten van deze fabriek zijn (semi-legaal) te bezoeken.

Eisfabrik toen

De fabriek stamt uit 1896 en is in totaal 99 jaar actief geweest. Het is één van de oudste ijsfabrieken van Duitsland, die twee wereldoorlogen en een enorme brand in 1945 heeft overleefd, en waarvan nu niets meer over is dan een verlaten terrein. Er bevond zich een boiler, een moterkamer en drie koelkamers in eigendom van de Norddeutschen Eiswerke AG. De fabriek al in 1915 enorme blokken ijs produceren die werden gebuikt in brouwerijen, pubs en viswinkels toen er nog geen koelkasten beschikbaar waren. Omdat Berlijn in deze tijd zeer snel groeide, was het van belang om de vele huishoudens die niet met koelkasten waren uitgerust van koude elementen te voorzien.

Eisfabriek nu

Sinds 1995 is er weinig activiteit meer te bespeuren op dit verlaten stukje Berlijn, afgezien van fotografen en graffiti artists die hier graag komen. De koelkamers zijn reeds afgebroken, maar de oude motoren staan nog altijd fier overeend in deze kleurrijke oude fabriek. Graffiti siert de wanden, roest weerspiegeld de verlatenheid en vele gezellige avonden laten zijn sporen met bierdoppen en glasscherven na.

Hoewel het gebouw een geregistreerd monument is, moet het waarschijnlijk plaats maken voor luxe appartementen die deel uitmaken van de Mediaspree. Voor zolang de resten van de oude fabriek nog overeind staan raad ik aan nog een kijkje te nemen. Wanneer de resten van de fabriek afgebroken zullen worden is niet bekend en is deels afhankelijk van demonstraties. Tot die tijd wordt het terrein veelvuldig gebruikt voor feestjes en als decor voor artistieke projecten.

Eisfabriek bezoeken

Op loopafstand van Ostbahnhof bevindt zich de verlaten fabriek, al vanaf een afstandje kun je de schoorsteen van de fabriek herkennen. De “ingang” bevindt zich aan de rechterachterzijde van de fabriek waar je komt door eerst een veld vol onkruid te doorkruizen. Door een gat in het hek kom je binnen. Je kunt bijna in zijn geheel rondom het pand lopen en de oude motor bekijken. Een trap leidt naar het dak vanwaar je een een blik hebt op de Fernsehtrum in westelijke richting en de Oberbaumbrücke in oostelijke richting. Tijdens onze tocht troffen we een stel fotografen en een graffiti-artiest. Verder was de sfeer, net als de fabriek, verlaten. Van beveiliging schijnt sinds de afbraak van de koelkamers in 2005 geen sprake meer te zijn.

Meer informatie over de Eisfabrik en informatie over het behoud van het terrein vind je op www.berlin-eisfabrik.de.


Größere Kartenansicht

IMG_5363

Eisfabrik 024

Eisfabrik 028

Eisfabrik 033

Eisfabrik 044

Eisfabrik 039

IMG_5391

IMG_5395

Eisfabrik 065

Eisfabrik 068

Eisfabrik 087

Eisfabrik 091

Eisfabrik 096

IMG_5523

Eisfabrik 134

Eisfabrik 143

Eisfabrik 144

Eisfabrik 129

IMG_5528

Eisfabrik 140

IMG_5480

Eisfabrik 125

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This