Wat een heerlijk vooruitzicht dat de winter er weer bijna opzit en dat de lente voor de deur staat. Mijn favoriete seizoen in Berlijn! Het gekke is dat ik mezelf dat vier keer per jaar hoor zeggen. Naast de lente is namelijk ook de zomer, de herfst en de winter favoriet. Ik begon me te beseffen dat ik in de herhaling begon te vallen en dat ik helemaal niet één favoriet seizoen heb. Juist die verandering van seizoenen is wat ik zo mooi vind. Voor mij zijn de extreme seizoenen van Berlijns landklimaat zelfs één van de redenen om zo van Berlijn te houden. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en in elk seizoen transformeert Berlijn tot een andere stad.

In dit artikel zet ik op een rijtje wat ik de mooiste eigenschappen vind van de seizoenen in Berlijn. Een kleine ode aan de seizoenen in een stad die het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken is!

Ik hou van de Berlijnse lente

De lente, het seizoen van het leven. Berlijners en toeristen komen uit hun winterslaap en Berlijn begint weer te bruisen. Een vrolijk en kleurrijk seizoen waarin traditiegetrouw altijd veel evenementen en leuke straatfeesten op het programma staan.

10 redenen om van de lente in Berlijn te houden:

♥ Japanse bloesems die niet alleen prachtig zijn en heerlijk ruiken, maar ook herinneren aan de Berlijnse Muur.

♥ De narcissen, die een gele bloemenzee vormen op de Karl-Marx-Allee.

♥ Überhaupt: bloemen. De botanische tuin is op haar mooist, tulpen sieren de Britzer Garten en ook in de Gärten der Welt staat alles prachtig in bloei.

♥ De eerste avond waarop het nog licht is als ik uit mijn werk kom, de eerste lunch op het terras en het eerste biertje in een strandbar maken me gelukkig.

♥ De Berlijners, het norse volkje dat in de lente op z’n vrolijkst lijkt te zijn.

♥ Verse Spargel (asperges) van het land eten, mét hollandaisesaus en schnitzel.

♥ Fietsen langs de Berlijnse meren met een picknickmand achterop. Stokbroodje, wijntje, kaasje, heerlijk. Bij delicatessewinkel Proviant in Friedrichshain kun je goed gevulde picknickmanden kopen.

♥ Prachtige kostuums die voorbij komen op het Karneval der Kulturen, de Berlijnse versie van het Zomercarnaval.

♥ De straatmuzikanten die terug zijn uit hun winterslaap en elke dag weer voor een festivalsfeer op de Warschauer Brücke zorgen.

♥ Random plekken in de stad die de laagstaande zon nog lang vangen, worden geclaimd als park. De oevers van het Landwerhkanal trekken een jong en divers publiek. M’n favoriet!

 

➤ Lees hier mijn tips voor de lente in Berlijn.

Ik hou van de Berlijnse zomer

Zomer, het seizoen waar volgens mij íedereen van houdt. In Berlijn verhuizen alle activiteiten naar buiten en iedereen geniet van de buitenlucht. Met temperaturen die nog wel eens hoog willen oplopen in Berlijn (35°C is geen uitzondering), lijkt de stad soms wel een mediterrane stad. Gelukkig biedt de stad genoeg fijne plekken om lekker te kunnen afkoelen en is het eigenlijk de perfecte plek om een strandvakantie door te brengen!

10 redenen om van de zomer in Berlijn te houden:

♥ Ik hou ervan om een zwoele zomeravond met wegwerpbarbecue in het Volkspark Friedrichshain door te brengen.

♥ De tientallen meren met zandstranden en schaduwrijke bossen in en rondom Berlijn, die je het gevoel geven ver weg van de stad te zijn.

♥ Voor mijn werk al een duik kunnen nemen in het – dan nog – stille Badeschiff, het gave drijvende zwembad in de Spree.

♥ Berlijn, zomer en water gaan uitstekend samen. Het is genieten van de stad vanaf het dek van een rondvaartboot, vanuit een waterfiets of al peddelend over de Spree.

♥ Openluchtbioscoop Kreuzberg, waar je op het terrein van een voormalig ziekenhuis vanuit een strandstoel kunt genieten van de nieuwste films.

♥ Het Viktoriapark, waar je je voeten even kunt laten afkoelen in de enige echte waterval van Berlijn.

♥ Na mijn werk de halve stad doorfietsen op zoek naar het beste ijs van Berlijn. De zoektocht is leuker dan het einddoel bereiken.

Open Air Feestjes op zondag. Want: heerlijk dansen in de zon met je voeten in het zand.

♥ Het seizoen waarin het Mauerpark op haar mooist en gezelligst is.

♥ Biergartens, strandbars, terrasjes, repeat. Biergartens, strandbars, terrasjes, repeat. Biergartens, strandbars, terrasjes, repeat…

➤ Lees hier mijn tips voor de zomer in Berlijn.

Ik hou van de Berlijnse herfst

Berlijn is één van de meest groene steden ter wereld en dat is misschien ook wel de reden dat de stad er in elk seizoen zo anders uitziet. In de herfst betekent dat: een kleurenpracht van jewelste! Als de bomen verkleuren in een geel, oranje en rood kleurenpalet is de stad misschien wel op haar állermooist.

10 redenen om van de herfst in Berlijn te houden:

♥ Niets gaat boven een kleurrijke zonsondergang in de herfst. Zonsondergangen in roze, oranje en paarse tinten. Ik heb ze allemaal gezien!

Boswandelingen zijn nooit zó mooi als in de herfst.

♥ De stadsparken zijn minstens net zo mooi als de herfstige bossen.

♥ En man, wat kleuren de bomen mooi bij de graffiti en verroeste sporen in het Natur-Park Schöneberger Südgelände.

♥ Vanaf de Berlijnse uitzichtpunten kun je lekker uitwaaien. Fijne afwisseling in een anders zo windvrije stad.

♥ Duitsers zijn dól op Kürbis. Pompoen staat werkelijk bij elk Duits restaurant op de kaart.

♥ Als het regent, spiegelt het straatbeeld zo mooi in de plassen op de grond.

♥ Klaar met de regen? Dan zijn er veel goede boekenwinkels (Dussmann en Walther König zijn favoriet) waar je zo een middagje zoet bent.

♥ Kiteboarders die over de voormalige landingsbanen van Tempelhof sjezen versterken het gevoel van vrijheid dat ik hier altijd ervaar.

♥ Met een thee op het terras van de Chinese tuin in het Gärten der Welt is het ook op een wat frissere herfstdag nog goed vertoeven buiten.

 

➤ Lees hier mijn tips voor de herfst in Berlijn.

Ik hou van de Berlijnse winter

Horrorwinters? Je hoort wel eens van die verhalen. Ja, Berlijn kent een landklimaat. Flink koude winters, weinig wind en veel kans op sneeuw. Wat mij betreft geen horrorwinter maar een heerlijk seizoen. Op koud weer kun je je tenslotte kleden! De winter begint knus met kerstmarkten en gezellige stalletjes en wordt naarmate het seizoen vordert een rustig jaargetijde waarin de Berlijners zich liever terugtrekken.

10 redenen om van de winter in Berlijn te houden:

♥ Kerstmarkten: gesuikerde amandelen, Glühwein, kneuterige huisjes. Gezelligheid puur!

♥ De kraakheldere zonnige winterdagen, waarop je een ver uitzicht hebt vanaf de Warschauer Brücke.

♥ Vrieskou die de Spree laat bevriezen en zorgt voor een fascinerende drijvende ijsmozaïek.

♥ Januari is als uitgestorven. Berlijners zitten liever binnen en het is rustig op straat, bij bezienswaardigheden en in musea.

♥ Ook is er na oud en nieuw amper meer een toerist te zien in de stad. Dat betekent goedkope vliegtickets en dito hotels!

♥ De stilte op straat, als het net heeft gesneeuwd.

♥ Sneeuwpoppen maken voor de Reichstag.

♥ De kale bomen laten veel licht door in verlaten gebouwen en maken ze daardoor minder donker. Daarom is de winter mijn favoriete seizoen om te urbexen!

♥ Donkere winterdagen zijn het perfecte excuus om urenlang te brunchen in één van de vele leuke ontbijtcafés.

♥ Grauwe winterdagen laten het rauwe randje van Berlijn veel sterker naar voren komen. Vind ik ook wel zijn charme hebben!

 

➤ Lees hier mijn tips voor de winter in Berlijn.

Elk seizoen heeft wel iets moois. Sinds ik in Berlijn ben komen wonen, ben ik de verscheidenheid van de seizoenen nog meer gaan waarderen. De veranderingen en de veelzijdigheid die zo kenmerkend zijn voor Berlijn, weerspiegelen zich zelfs in de seizoenen. En het hele jaar door 25 graden, dat zou toch eigenlijk ook maar saai zijn? Ik geniet er juist ontzettend van om te observeren hoe de stad het hele jaar door verandert. Berlijn, nooit saai!

In welk seizoen kom jij het liefst naar Berlijn? En in welk seizoen zou je graag nog eens naar Berlijn gaan? Ik ben benieuwd!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This