Vandaag een artikel van persoonlijke aard, ik wil jullie namelijk graag meer vertellen over hoe ik mijn definitieve terugkeer naar Berlijn heb ervaren. De mensen die me persoonlijk volgen zullen weten dat ik in 2006 voor het eerst met Berlijn in aanraking ben gekomen vanwege mijn studie. Toentertijd heb ik een jaar doorgebracht in Berlijn met het volgen van Duitstalige colleges en later met een stage. Dat is ook het moment geweest dat ik ben begonnen met dit blog en dat ik verslaafd ben geraakt aan Berlijn. Ik ben er steeds weer, voor lange of korte tijd, terug gekomen: om vrienden te bezoeken, de sfeer op te snuiven, te feesten of om foto’s en inspiratie op te doen voor mijn blog. Ik kan dan ook bevestigen dat “Fernweh” bestaat, ik had Fernweh naar Berlijn. Nu, 5 jaar later, ben ik terug gekeerd om mijn toekomstdroom uit te laten komen: weer in Berlijn wonen. Zack!

“Wat zou je ervan vinden om in Berlijn te blijven?”

Afgelopen zomer was ik weer in Berlijn voor twee maanden. Ik was net afgestudeerd aan de VU waar ik een master Mediapsychologie heb gevolgd. Ik heb er voorheen aan gedacht om in Berlijn een master te volgen maar daar vond ik niet exact wat ik wilde en het Duitse studiesysteem spreekt me niet heel erg aan, ik heb er dus absoluut geen spijt van dat ik in Nederland verder ben gaan studeren. De VU is top! Toen ik mijn masterscriptie eenmaal had ingeleverd was het perfecte moment daar om weer even in mijn favoriete stad te vertoeven.

In het afgelopen jaar is ook het bedrijf waar ik werkzaam ben (M4N) overgenomen door een Duits bedrijf (zanox Affiliate Marketing) met – jawel – een hoofdkantoor in Berlijn. Vanwege deze overname was het voor mij nog makkelijker om werk en pleasure te combineren in Berlijn. Eenmaal in Berlijn is me op ons hoofdkantoor de vraag voorgelegd of ik niet langer in Berlijn wilde blijven, er was namelijk nog een vacature vrij. Heel erg lang hoefde ik daar niet over na te denken, een gave internationale functie, een mooi kantoor, een leuke stad, en toch blijvend contact met mijn collega’s in Amsterdam: dat leek me wel wat. Vanaf dat moment zou het nog 1,5 maand duren totdat ik definitief in Berlijn zou zitten. De rollercoaster begon!

Ons kantoor in Berlijn zit aan de Stralauer Allee, tussen het moderne Nhow hotel en het kantoor van Universal (in de kantine hebben ze lekkere salade welke je in de zomer kunt eten op het terras met uitzicht op de Oberbaumbrücke).

Een droom die uitkomt

Natuurlijk moest zelfs ik wel even nadenken over deze stap. Ik had net een nieuw appartement gevonden in Amsterdam waar ik erg blij mee was, Berlijn zou ineens 600 kilometer verder weg zijn van mijn familie dan Amsterdam, en zo zijn er nog wel meer dingen die ik zou moeten achterlaten in Nederland. Ik wist namelijk dat wanneer ik deze stap zou zetten, ik niet snel terug zou keren naar Nederland. Maar ach, wat twijfelde ik nou eigenlijk? Berlijn is de stad waar ik me thuis voel, ik moest het doen. En ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze! In Nederland al moest ik veel regelen: spullen inpakken, huurcontract opzeggen, lopende projecten op het werk afronden, afscheid nemen van vrienden en familie, verhuizing regelen. Maar eind november was het eindelijk zo ver, met een fractie van mijn inboedel in twee koffers en een HEMA-tas vertrok ik met de trein naar Berlijn. Geen idee of je van NS Hispeed zoveel bagage mag meenemen, maar de reis verliep prima.

Icke bin Berlinerin

Wel moet ik zeggen dat het nu anders voelt om in Berlijn te wonen dan vijf jaar geleden. Toen leefde ik altijd toe naar het moment dat ik terug zou gaan, ik wist dat het moment zou aanbreken dat ik terug moest naar Nederland om daar mijn studie af te ronden. Bovendien maakte mijn studentenbestaan het leven ook wel anders, ik had zeeën van vrije tijd. Nu zit ik hier met het idee dat ik zo lang kan blijven als ik wil. Een fijne gedachte, maar dat maakt alles ook wel erg definitief! Daarnaast ben ik nu voltijd in loondienst, werk ik daarnaast aan mijn blog en moet ik allerlei papierwerk afhandelen voor een officiële “emigratie”. Mijn eerste definitieve Berlijnweekend was wel even gek, ik had de angst om vrienden/familie in Nederland heel erg te gaan missen en misschien wel eenzaam te worden. Gek genoeg is dat laatste gevoel later nooit terug gekomen!

Het papierwerk is overigens wel iets waar ik me nogal in had vergist. Als tijdelijke student in Berlijn hoef je vrij weinig te regelen. Nu is het serieus business! Ik heb een Duitse zorgverzekering nodig, een Duitse WA verzekering, een Duitse inboedelverzekering, een Duitse internetaansluiting, een Duits Lohnsteuernummer etc. Logischerwijze moeten alle Nederlandse varianten worden opgezegd. Ik zie hier een gat in de markt voor bedrijven die zulke ongein efficient kunnen oppakken. In Nederland heb ik helemaal geen spullen meer, alles is door een Nederlands verhuisbedrijf netjes in mijn Berlijnse appartement afgeleverd.

Als je meer wilt weten over het daadwerkelijke regelwerk kun je mijn pagina verhuizen naar Berlijn raadplegen.

Of het bevalt?

Nu het meeste is geregeld, ik een leuk appartement heb in Friedrichshain, mijn spullen zijn verhuisd kan het echte genieten beginnen. Gelukkig weet ik dat Berlijn steeds mooier wordt naarmate de zomer dichterbij komt, anders had ik wel depri geworden van alle winterse omstandigheden en natte grauwheid die ons in januari hebben geteisterd. Barbecuen in parken, biertjes drinken in strandbars, fietsen door Kreuzberg.. Ik hou van de Berlijnse zomer! En of het bevalt? Stomme vraag ;). Natuurlijk mis ik een aantal goede vrienden uit Nederland en mijn familie, maar doorvoor is er gelukkig Skype en Easyjet uitgevonden! Berlijn bevalt zelfs zo goed dat ik nu minder tijd overhoud om te bloggen, voor regelmatige updates kun je me daarom ook op Twitter volgen.

Woon je ook in Berlijn? Wat zijn jouw ervaringen? Wil je ook naar Berlijn verhuizen? Wat zijn je plannen? Laat het weten!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This