Jaarlijks vinden er in heel Duitsland meer dan 2000 kerstmarkten plaats, waarvan een groot deel in Berlijn plaats vindt. De kerstmarkten in Berlijn zijn over het algemeen groter, sfeervoller en uitgebreider zijn dan kerstmarkten in Nederland. In Duitsland is de kerstmarkt traditie veel sterker dan in Nederland, het is dan ook niet alleen voor de oude garde, maar ook jongeren zijn dol op de Weihnachtsmarkten. De overheid en het bedrijfsleven in Duitsland zien in de kerstmarkten als een goede zakkenvuller en een ideale Duitsland promotie richting het buitenland.

Kerstmarkten zorgen ervoor dat de omzet van de Duitse horeca in de maand december flink stijgt. Alle Duitse kerstmarkten samen zijn goed voor € 5.000.000.000 omzet per jaar. Het meeste geld wordt verdiend aan snacks, worst, glühwein en andere knabbeldingetjes. Meer dan 60% van de uitgaven tijdens de Duitse kerstmarkten gaat naar eten en drinken.

Maar wat eten en drinken de Duitsers dan precies op de kerstmarkt? Op deze pagina kun je een lijstje vinden van typische hapjes en drankjes op Duitse kerstmarkten.

Eten op de kerstmarkt:

Typisch eten op een kerstmarkt in Duitsland verschilt per regio. Als je op een Duitse kerstmarkt  bent geweest moet je zeker typisch voedsel als gebakken champignons, grünkohl en wurst eten!

Gebratene Pilze:

Gebakken en gekookte champignons zijn vrij goed verkrijgbaar en ontzettend lekker, ik denk dat de champgnons mijn favorite kerstmarktsnack zijn. Meestel worden de champignons gebakken of gebraden tot ze zijn gekrompen. Veelvoorkomende recepten zijn voornamelijk met uien en knoflook. Je kunt bij de champignons kiezen uit verschillende sauzen waaronder natuurlijk weer knoflooksaus.

Grünkohl:

Onze boerenkool is de Grünkohl van Duitsland. Groene kool wordt op de kerstmarkten niet als stamppot gegeten zoals in Nederland het geval is. Meestal wordt alleen de groente zelf gegeten met een worst erbij voor de smaakversterking.

Kaiserschmarren:

Niet typisch Duits maar je komt dit nog wel eens tegen op een uitgebreide kerstmarkt. Kaiserschmarren zijn een soort dikke pannenkoekjes met krenten. De kaiserschmarren worden in kleine stukjes geserveerd, meestal met poedersuiker.

Reibekuchen:

Een typisch gerecht uit de Oostenrijks/Duitse keuken zijn Reibekuchen. Dit zijn een soort aardappelpannekoekjes die voornamelijk bestaan uit veel aardappel, meel en eieren. Daarnaast worden nog veel ingredienten gebruikt zoals ui, knoflook, nootmuskaat en andere kruiden.

Wurst:

Oké, ik moet eerlijk toegeven dat worst geen typisch eten van de kerstmarkt is hoewel het wel veel wordt gegeten. Worst in al zijn varianten wordt sowieso vaak gegeten op festivals, straatfeesten en markten in Duitsland. In Berlijn zijn vooral de Bratwurst en de Currywurst populair. De Bratwurst is een kruidige worst die vaak met mosterd wordt gegeten en Currywurst is vooral bekend om de tomatensaus en het kerrypoeder. In Berlijn is zelfs een Currywurst Museum. Beide worsten worden vaak geserveerd met Brot (brood) of Pommes (friet).

Drinken op de kerstmarkt:

Typische drankjes op de kerstmarkten zijn meestal warm, Freuerzangenbowle gewint aan populariteit maar het bekendst is Glühwein. Ook warme chocolademelk wordt gedronken.

Feuerzangenbowle:

De Feuerzangenbowle of geflambeerde bowl is een bekende variatie van punch. De drank is genoemd naar de ’tang’ die bij de bereiding gebruikt wordt en waarmee een circa 15 centimeter hoge kegel suiker boven gekruide rode wijn geflambeerd wordt.

Gebruikt wordt een vuurvaste pan of pot. Daarin komt de rode wijn (meestal droog), samen met kruidnagel, kaneel, citroen en sinaasappel. Daarna wordt er een vuurvast rooster op de pot geplaatst, op dit rooster komt de suikerkegel. Als klap op de vuurpijl wordt er rum over de suikerketel gegoten en vervolgens geflambeerd. Erg lekker drankje!

Glühwein:

Het voornaamste doel van “gloeiwijn” op kerstmarkten is de warmte. Het is heerlijk om met je muts op in de kou te staan en je op te warmen aan een beker Glühwein, de perfecte kerstsfeer voor mij. De warmte en de alcohol van de Glühwein zorgen altijd weer voor een aangename temperatuur. Sommige mensen nemen een eigen beker mee van thuis, maar het is ook gebruikelijk om een mok te kopen of te huren (Pfandsysteem). Vaak zijn de bekers die je bij Glühwein krijgt mooi versierd en staat erop van welke kerstmarkt het afkomt.

De basis van Glühwein bestaat meestal uit rode wijn, daarnaast worden verschillende kruiden gebruikt. Volgens het originele Duitse recept van Glühwein dienen verder nog kaneel, kruidnagel, anijs en citrusschillen te worden gebruikt. Om te smaak zoeter te maken wordt eventueel nog suiker of honing gebruikt, zoetstoffen worden vaker gebruikt bij goedkope wijnen om de slechte smaak te verdoezelen. Voor het drinken wordt de wijn opgewarmd maar mag niet koken omdat de alcohol dan vervliegt. Natuurlijk kun je ook zelf Glühwein maken.

Vergelijkbaar met Glühwein is bisschopswijn, het verschil zit hem in de citroenschillen die bij bischopswijn worden vervangen door sinaasappelschillen.

Snoepen op de kerstmarkt:

Voor de zoetenkouwen onder ons, je hoeft in Berlijn zeker niet af te kicken. Er zijn veel standjes die snoep, koek en andere typisch Duitse zoetigheden verkopen.

Lebkuchenherzen:

Op élke kerstmarkt in Duitsland kun je gegarandeerd Lebkuchen kopen, erg populair en typisch zijn de Lebkuchenherzen (Lebkuchen in hartjesvorm). Er staan veel standjes op de kerstmarkten in Berlijn met honderden harten met verschillende teksten erop. Populair zijn bijvoorbeeld “Ich hab dich lieb”, “Ich liebe dich” of “Du bist süß”, een mooie manier om je liefde te verklaren aan iemand. De harten zijn tevens erg populair om als kerstkadeautje voor de familie mee te nemen.

Lebkuchen wordt in Nederland bijna niet gegeten maar het is te vergelijken met peperkoek. De basis bestaat uit honing en oosterse specerijen (vooral kaneel, kruidnagel, anijs, minder kardemom, koriander, gember, nootmuskaat). Daarnaast kenmerkt de Lebkuchen zich doordat hij wordt gebakken zonder gist. Vaak gebruikte andere ingrediënten zijn amandelen, walnoten, gekonfijte citroen en chocolade om de smaak te verfijnen.

Fruit en suiker/choco:

Wat je bij veel snoepkraampjes zit is fuit in een suikerjastje. Dat jasje is meestal van kristalsuiker of van chocola. Het ziet er allemaal prachtig uit maar je moet er wel van houden. Veel voorkomende combinaties zijn:

  • Gesuikerde appel wordt ook wel Liebesapfel genoemd
  • Banaan of appel in chocola

 

Speculaas:

In tegenstelling tot in Nederland wordt het Duitse Spekulatius niet het hele jaar door gegeten maar alleen rond de kerst. De Duitse speculaas vind ik veel minder smaakvol en lang niet zo lekker als de Nederlandse… Vaak zie je in de vormpjes nog wel Nederlandse molentjes terug.

Ook populair op de kerstmarkt is…

  • Bier
  • Crèpes
  • Hammen en worst
  • Honing
  • Gepofte tamme kastanjes
  • Gesuikerde appels
  • Negerzoenen
  • Schoko (warme chocolademelk)
  • Suikerspinnen (Zuckerwatte)
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This