Berlijn is een stad van street art. Minuscule muurtekeningen en megagrote murals wisselen elkaar door de hele stad af. En juist die verscheidenheid maakt het zo leuk om op zoek te gaan naar kunst op straat. Je weet tenslotte vooraf nooit wat je tegenkomt! In dit artikel laat ik de kleine werken even links liggen, en deel ik enkele van mijn favoriete murals in Berlijn. Het grotere werk dus. Metershoge muurschilderingen. Mét locatie, zodat je zelf ook een kijkje kunt nemen als je dat leuk vindt. Voor kunst hoef je namelijk niet perse naar een museum, dat kom je gewoon elke dag op straat tegen. Achter veel werken zit een bijzondere of inspirerende betekenis en daarom blijf ik altijd graag even staan bij onderstaande werken.

Omdat ik het zelf superleuk vind om street artists te volgen op social media, heb ik er ook gelijk wat linkjes naar de bijbehorende Facebook- en Instagramprofielen bijgezet. Veel plezier!

CASE Maclaim – Unter der Hand

20141207 - P1090117- BerlijnBlog Street Art Murals Under the Hand

20141207 - P1090124- BerlijnBlog Street Art Murals Under the Hand

Twee grote mannenhanden kronkelen in elkaar in het werk ‘Unter der Hand’ van CASE Maclaim, op het randje tussen Kreuzberg en Mitte. De blanke en donkere hand lijken samen wel één geheel te zijn. Alsof de kunstenaar wil zeggen: het maakt niet uit wat voor kleur we hebben, we zijn allemaal hetzelfde. Gemaakt van vlees en bloed.

Handen spelen in alle werken van CASE Maclaim een grote rol. Hij is opgegroeid in Duitsland en daarom hebben kracht en beweging naar eigen zeggen een grote rol gespeeld in zijn leven. Met beweging doelt hij trouwens niet alleen op een fysieke beweging, maar ook op veranderingen in het politieke milieu. Dat was een inspiratie voor hem om een duidelijke boodschap te verwerken in zijn schilderingen: eenheid en kracht door op elkaar liggende handen. Een simpel doch krachtig symbool voor samenhorigheid.

Adres: Kruising Brückenstraße / Kopenicker Straße
OV: U8 Heinrich-Heine-Straße
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

Various & Gould – Face Time

20150927 - _DSF3914- BerlijnBlog Fotodagboek 44

20150927 - _DSF3922- BerlijnBlog Street Art Murals Various and Gould

Vlakbij bovenstaande mural van CASE Maclaim, heeft ook het Berlijnse street art duo Various & Gould Kreuzberg verblijdt met hun creativiteit. We zijn hier niet ver bij de plek vandaan waar ooit de Berlijnse Muur stond. Vaak kun je het grensgebied nog herkennen aan open vlaktes en/of nieuwe gebouwen tussen de Altbau. Zo’n typisch gloednieuw appartementencomplex heeft ook als canvas voor Various & Gould gediend. En hoe mooi contrasteert deze kleurrijke mural daar op?

Face Time lijkt op het eerste gezicht een afbeelding van één persoon te zijn. In werkelijkheid is het echter een collage, gemaakt met foto’s van 20 verschillende gezichten. Het duo Various & Gould houdt zich bezig met identiteit. Wat is dat? En wat definieert eigenlijk onze identiteit? Het grappige is bijvoorbeeld dat het werk een mannengezicht lijkt, maar dat het eigenlijk is gemaakt met foto’s van zowel mannen als vrouwen. “Het doel is om nieuwe persoonlijkheden te creëren, niet om echte mensen te portretteren. Uiteindelijk zijn deze fictieve karakters nog realistischer dan de vele gezichten die we tegenwoordig in de media zien”, zeggen ze er zelf over.

Adres: Heinrich-Heine-Straße 30 (naast de Lidl)
OV: U8 Heinrich-Heine-Straße of U8 Moritzplaz
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

Tristan Eaton – Attack of the 50 Foot Socialite

20151024 - _DSF5657- BerlijnBlog Street Art Murals_

Een enorme elegante dame kijkt vanaf de zijkant van een woningcomplex uit over het Volkspark Friedrichshain. Een uitzicht waar ik jaloers op ben! Ze is door Tristan Eaton in opdracht van de street art organisatie Urban Nation op de muur getekend. Van veraf lijkt het een doodgewone collage, als je echter dichterbij komt, zie je dat er allerlei retrodetails zitten in de verschillende kleurvlakken. Mooi!

Geïnspireerd is de kunstenaar en designer uit LA door science fiction films uit de jaren ’50, ‘Attack of the 50 Foot Woman’ in het bijzonder. Zijn werk heeft ook heel veel weg van de filmposter. De hoofdpersoon in de film, Nancy Archer, is rijk, ongelukkig en wordt bedrogen door haar man. Dan mag ze nog zo’n mooi uitzicht hebben, ik hoef niet met d’r te ruilen!

Adres: Am Friedrichshain 33
OV: Tram M4 Am Friedrichshain of wandelen vanaf U2 Senefelder Platz
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

Herakut – If I knew the world ended tomorrow…

20151122 - _MG_0308- BerlijnBlog Street Art Murals Herakut

20151122 - _MG_0317- BerlijnBlog Street Art Murals Herakut

Als ik wist dat de wereld morgen zou ophouden te bestaan? Tsja, wat dan? De Duitse reformator Maarten Luther (1483 – 1546) zou hebben gezegd:

“Wenn ich wüsste dass morgen die Welt unter geht, würde ich heute noch einen Apfelbaum pflanzen.“

Die quote is als een rode leidraad voor deze mural van het Duitse kunstduo Hera en Akut. De quote hebben ze op hun Facebookpagina door fans in 20 talen laten lokaliseren, en de vertalingen hebben ze in de muurschildering gebruikt. Maar waarom eigenlijk een appelboom planten? De wereld mag dan wel ondergaan, hij gelooft toch in de toekomst en verschaft nieuw leven door een boom te planten. Eigenlijk best een mooie en sprookjesachtige gedachte. Precies zo is ook het kunstwerk aan de Greifwalder Straße van een moeder met haar twee kinderen. Bomen beelden het haar van de kinderen uit, als een symbool voor toekomstige generaties. Hoewel ik het kunstwerk op het eerste gezicht nogal droevig vind, maakt het ook veel positieve emotie los. Pluk de dag en maak van iedere dag een feestje!

Adres: Greifswalder Straße 87
OV: S Greifswalder Straße
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

Alice – Suspended

20140128 - P1000559- BerlijnBlog Street Art Murals Alice Suspended

20140128 - P1000564- BerlijnBlog Street Art Murals Alice Suspended

Qua techniek zijn de werken van Alice bij mij het meest geliefd. Door veel kleurrijke streepjes te zetten, groot en klein, ontstaan prachtige portretten, bijna altijd van vrouwen. De Italiaanse Alice is voornamelijk bekend om kleine tekeningen in portieken overal ter wereld, maar af en toe pakt ze het groter aan. Haar giant sketchbook in de Warschauer Straße is daar een perfect voorbeeld van! Over de hele breedte van het pand aan de Warschauer Straße zijn haar schetsen van dezelfde vrouw te zien, steeds in een andere positie. Het leven is een aaneenschakeling van heel veel momentopnames.

Helaas ziet Suspended er niet helemaal piekfijn meer uit, maar ik ben nog altijd blij dit werk bijna dagelijks te mogen zien. Ik ben fangirl van Powerfrau Alice!

Adres: Warschauer Straße 48
OV: S of U1 Warschauer Straße
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

El Bocho – Citizens

20150701 - DSCF0240- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0250- BerlijnBlog Street Art Murals El Bocho Yaam

Nog iemand die graag vrouwen portretteert is de in Berlijn woonachtige El Bocho. Een van zijn bekende series is Citizens, waarin hij Berlijnse vrouwen in cartoonvorm portretteert met een quote over de stad. Meestal zijn het paste-ups (prints die hij op de muur plakt) maar af en toe kom je een schaarse geschilderde tekening tegen. Dit exemplaar bij strandbar Yaam heeft prachtige kleuren en ziet er ook nog piekfijn uit! El Bocho is een kunstenaar van de straat, die inmiddels als gerenommeerde kunstenaar ook commercieel werk levert. Gelukkig voor ons blijft hij ook actief op straat en komen er steeds weer nieuwe werken bij in de stad! Eerder wijdde ik al eens een heel artikel aan El Bocho waarin ik ook wat van zijn andere series voorstel.

Adres: in strandbar Yaam, An der Schillingbrücke 3
OV: S Ostbahnhof
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

TwoOne – Beast Scape

20150804 - DSCF1870-Pano- BerlijnBlog Fotodagboek 40

20150804 - DSCF1879- BerlijnBlog Street Art Murals Twoone

20150804 - DSCF1847- BerlijnBlog Street Art Murals Twoone

Toen ik het werk van TwoOne voor het eerst zag, stond ik echt helemaal paf. Niet alleen omdat het heel mooi is om te zien, maar ook omdat het zo verscholen ligt en onverwacht gigantisch groot is. Een hele parkeerplaats is omringd met zijn tekeningen van herten en vogels. Met een normale camera krijg je de muurschilderingen er niet eens in één keer op. Dieren worden in zijn werk altijd op een hele abstracte manier weergegeven, daarvoor gebruikt hij veel grijstinten en enkele accentkleuren. Helemaal mijn smaak!

Net als bovenstaande werken van Herakut en Tristan Eaton, is ook Beast Scape gemaakt in opdracht van Urban Nation. Deze organisatie huurt vaak bekende street artists in om achtergestelde buurten (wat in dit geval niet helemaal opgaat eigenlijk) van wat meer kleur te voorzien. Zo’n mural als deze is ook voor een suffe parkeerplaats een prima opkikkertje!

Adres: Klosterstraße 62
OV: U2 Klosterstraße
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

Roa – Nature Morte

20150710 - DSCF0523- BerlijnBlog Street Art Murals Roa

Waar je de werken van de Vlaamse ROA aan herkent? Voor de dieren die hij tekent, gebruikt hij enkel zwarte en witte spuitbussen. Zijn stijl is heel kenmerkend en zijn werken pik je er altijd zo uit. Meestal verwerkt hij dieren in zijn murals die in de omgeving leven. Zo ook in mijn favoriete werk van ROA in Berlijn, in de Oranienstraße in Kreuzberg. Herten en konijnen zie je veelvuldig in Berlijn, maar zoals in de meeste werken van ROA, hebben de dieren in zijn tekening hun beste tijd gehad. Is het omdat hun leven door ons mensheid steeds meer wordt bedreigd? In Berlijn komen tenslotte veel dieren de stad in om eten te vinden. Hierdoor verandert de natuurlijke leefomgeving van die beesten enorm. Wat ROA ook precies heeft willen zeggen, zijn werk zet me altijd wel aan het denken.

Adres: Oranienstraße 3
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Meer over de artiest: Facebook

JR – Wrinkles of the City

20150221 - P1110051- BerlijnBlog Street Art Murals JR

20130616 - _MG_7693 - 2013-06-16 at 12-15-02- BerlijnBlog Street Art Murals JR

Wrinkles of the City is een international kunstproject van de Franse kunstenaar JR. In steden met een heftige geschiedenis of steden die een snelle ontwikkeling doormaken, gaat hij op zoek naar de mensen die die ontwikkelingen hebben meegemaakt. Hij fotografeert ze en verspreidt de foto’s vervolgens in gigantisch formaat door de stad. Zijn prachtige portretten en detailopnames van ogen of handen stralen veel emotie en wijsheid uit. Ik denk dat JR dezelfde fascinatie heeft voor oudere mensen heeft als ik. Die hebben vaak zoveel interessante verhalen te vertellen! In 2013 kwam hij voor dit project naar Berlijn (hij heeft het project ook uitgevoerd in o.a. Havana, LA en Shanghai). Inmiddels zijn veel werken in Berlijn verdwenen, maar dit portret achter het Soho House ziet er nog vrijwel piekfijn uit!

Adres: Torstraße 1
OV: U2 Rosa-Luxemburg-Platz
Meer over de artiest: Facebook / Instagram

Blu – ?

20150107 - P1100070- BerlijnBlog Street Art Murals Blu

20150107 - P1100068- BerlijnBlog Street Art Murals Blu

Over de hele breedte van een pand aan de Köpenicker Straße heeft Blu een muur getekent. De bekende Berlijnse Muur die valt, en een muur uit briefjes van € 100,- die wordt opgebouwd. Hoewel het er vrij dik bovenop ligt wat Blu met zijn werk zou kunnen bedoelen, kun je het alsnog op verschillende manieren intepreteren. Hij zou kunnen bekritiseren dat de Berlijnse Muur nu een commercieel object is geworden, waar mensen hun brood mee verdienen. Ook staat zijn werk misschien wel voor niet-zichtbare grenzen die ontstaan door inkomensverschillen. Geld kan mensen uit elkaar drijven in rijk en arm, zelfs in Berlijn zie je dit in toenemende mate terug. Grenzen, op wat voor manier dan ook, zullen misschien ook wel altijd blijven bestaan. Het is meer de vraag hoe we ermee omgaan…

Adres: Köpenicker Straße 11
OV: U1 Schlesisches Tor
Meer over de artiest: Facebook 

Michele Tombolini – Butterfly

Het meisje met de blauwe vleugels is een kunstwerk van de Italiaanse Michele Tombolini. Haar mond is gesloten, ze houdt haar emoties voor haar en dat beperkt haar in haar vrijheid. Maar, ondanks haar angsten, zal ze haar ziel niet verliezen en zal ze haar vrijheid weer tegemoet kunnen vliegen. Met Butterfly vraagt Tombolini aandacht voor kindermisbruik en de enorme impact dat zoiets heeft op kinderen. Een bijzonder kunstwerk met een aangrijpende achterliggende gedachte.

Adres: Krossener Straße 36
OV: S Ostkreuz of U5 Samariterstraße
Meer over de artiest: Facebook 

CASE Maclaim – Unter der Hand

CASE Maclaim – Unter der Hand

20141207 - P1090117- BerlijnBlog Street Art Murals Under the Hand

Various & Gould – Face Time

Various & Gould – Face Time

20150927 - _DSF3922- BerlijnBlog Street Art Murals Various and Gould

Tristan Eaton – Attack of the 50 Foot Socialite

Tristan Eaton – Attack of the 50 Foot Socialite

Herakut – If I knew the world ended tomorrow…

Herakut – If I knew the world ended tomorrow…

20151122 - _MG_0317- BerlijnBlog Street Art Murals Herakut

Alice – Suspended

Alice – Suspended

20140128 - P1000564- BerlijnBlog Street Art Murals Alice Suspended

El Bocho – Citizens

El Bocho – Citizens

20150701 - DSCF0250- BerlijnBlog Street Art Murals El Bocho Yaam

TwoOne – Beast Scape

TwoOne – Beast Scape

20150804 - DSCF1879- BerlijnBlog Street Art Murals Twoone

Roa

ROA

20150710 - DSCF0523- BerlijnBlog Street Art Murals Roa

JR – Wrinkles of the City

JR – Wrinkles of the City

20130616 - _MG_7693 - 2013-06-16 at 12-15-02- BerlijnBlog Street Art Murals JR

Blue

Blu

20150107 - P1100068- BerlijnBlog Street Art Murals Blu

Michele Tombolini – Butterfly

Michele Tombolini – Butterfly

In Berlijn barst het van de muurtekeningen en dit zijn slechts enkele van mijn favoriete Berlijnse murals. Staat jouw favoriet er tussen? Of heb je een andere favoriet? Ik ben benieuwd!

Als je meer houdt van bescheidenere street art kun je de street art wandeling door Berlijn eens bekijken die ik onlangs heb uitgestippeld.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This