21 juni is het begin van de zomer dat jaarlijks uitbundig wordt gevierd met een van de grootste en bekendste straatfeesten van Berlijn, het Fête de la Musique (ook wel Internationaler Tag der selbstgemachten Musik genoemd). Door de hele stad worden podia opgebouwd waar verschillende artiesten optreden. Omdat er in elk muziekgenre wel wat te vinden is wordt het Fête de la Musique door een groot aantal bezoekers bezocht. Je vindt onder andere concerten in de genres jazz, reggae, rock, folklore maar ook orgelconcerten in kerken.

Er bevinden zich om precies te zijn 107 podia door de hele stad, waarvan het grootste gedeelte een openluchtpodium is. Het leuke is dat er in iedere wijk van Berlijn minstens 1 podium staat, er is dus echt overal wat te beleven. Grappig is dat er twee jaar geleden nog maar 70 podia waren, het festival groeit dus enorm aan populariteit. Wellicht omdat het hele festival gratis is en de artiesten belangeloos optreden. Veel artiesten kunnen zich zelf opgeven, maar omdat zelfs de 107 podia wel eens volraken, zijn er ook artiesten die geen boeking hebben weten te realiseren. Speciaal voor hen is het op 21 juni legaal om overal op straat muziek te spelen, op straat, in parken, op pleinen. Overal, tussen 16:00 en 22:00. Het leuke is dus dat je overal spontane optredens ziet ontstaan, voornamelijk in Kreuzberg rond de Oranienplatz.

In Berlijn…

Sinds 1995 wordt het festival ook in Berlijn georganiseerd, vooral in Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg zijn veel podia te vinden. Je vindt o.a. podia in het RAW Gelände, in de Karl Marx Allee, in Galeries Lafayette, achter Potsdamer Platz, bij het Oststrand en bij het Viktoriapark. Omdat er nog véél meer podia zijn raad ik aan om even op de website van het Fête de la Musique (programma) te kijken.

Voor een snel overzicht van de bandjes die spelen raad ik aan om even op Last.fm te kijken.

Oorsprong

Het Fête de la Musique vindt jaarlijks op 21 juni plaats om het begin van de zomer te vieren. Dit gebeurt niet alleen in Berlijn maar in veel meer steden in Duitsland en landen wereldwijd. Zoals al een beetje aan de naam is af te leiden kent het festival zijn oorsprong in Frankrijk. Jack Lang, minister van cultuur in Frankrijk kwam met het idee in 1982 om een gratis festival in Parijs op te richten. De toegankelijkheid en de vrijwillige inzet van de muzikanten zijn de basis van het idee. Het leuke is dat onbekende bandjes de kans krijgen om hun geluid aan het publiek te laten horen, en dat het publiek een gratis uitstapje heeft. Het Fête de la Musique wordt sinds 1982 in alle gemeentes van Frankrijk gevierd, en later ook buiten de Franse grenzen, in onder meer België, Zwitserland en Amerika. Op kleine schaal wordt het tegenwoordig ook in Nederland gevierd.

Impressiefoto’s vind je op Flickr.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This