Waarom het zo fijn is dat de lente weer is begonnen? Da’s het perfecte seizoen voor een fijne fietstocht door Berlijn! Geïnspireerd door een fietsroute door Steglitz-Zehlendorf die ik bij VisitBerlin vond, leek het me leuk om eens met de fiets een voor mij nog wat onbekendere Berlijnse wijk te ontdekken. Als ik aan Steglitz-Zehlendorf denk, dan denk ik aan een hele groene wijk vol met mooie vrijstaande huizen. Dat leek me de perfecte bestemming voor een mooie lentemiddag. Onderweg heb ik de route iets aangepast en ik ben uiteindelijk met mijn stalen ros van U-Bahnhof Dahlem Dorf (U3) naar Potsdam Hauptbahnhof gefietst. Onderweg bezocht ik o.a. Domäne Dahlem (boerderij en akkerbouwmuseum), het Alliiertenmuseum (museum over de geallieerden en de luchtbrug), het Haus am Waldsee (museum voor hedendaagse kunst) en de Schlachtensee (prachtig meer tussen de bossen). Mijn route en meer foto’s staan in dit artikel!

fietstochtdoorzehlendorf

Mijn fietstocht van Zehlendorf naar Potsdam

Beginpunt: U3 Dahlem Dorf
Eindpunt: Potsdam Hauptbahnhof
Lengte: 21,8 kilometer
Duur: 1,5 uur (zonder stoppen onderweg, ik deed er inclusief museumbezoeken en pauze aan de Slachtensee de hele middag over)
Mijn fietsroute: link naar Google Maps
De fietsroute op VisitBerlin: Fahrradtour Steglitz-Zehlendorf

Fiets meenemen met het OV:
– De meeste stations zijn voorzien van liften, deze zijn staan op de OV-kaart aangegeven met een geel/zwart icoontje van een lift.
– In de U-Bahn en in de S-Bahn zijn speciale wagons aanwezig voor het transport van fietsen, deze zijn aangegeven met een icoon van een fiets op het raam.
– Voor je fiets heb je ook een geldig vervoersbewijs nodig (enkele reis AB: € 1,90, enkele reis ABC: € 2,50).

Mijn stops:
Domäne Dahlem ❯ Alliiertenmuseum ❯ Onkel Toms Hütte ❯ Haus am Waldsee ❯ Mexikoplatz ❯ Schlachtensee ❯ Wannsee ❯ Schloß Glienicke ❯ Glienicker Brücke

Fietsen is de ideale manier om de minder centraal gelegen wijken van Berlijn te ontdekken

VisitBerlin omschreef de fietstour als volgt: met deze fietstour ontdek je de mooiste kant van het zuidwesten van Berlijn met betoverende kastelen, uitgestrekte parken en prachtige meren met veel zwemmogelijkheden. Heel treffend en niets teveel beloofd! De fietsroute is inderdaad heel veelzijdig en biedt eigenlijk voor iedereen wel wat wils, leuk voor gezinnen, voor als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis of als je van de natuur houdt. Ik begin mijn tour vlakbij station Dahlem Dorf in het openluchtmuseum Domäne Dahlem.

Domäne Dahlem

Boerderij en museum voor landbouw
Adres: Königin-Luise-Straße 49
OV: U3 Dahlem Dorf

Plattelandsgevoel beleven midden in de stad. Dat is Domäne Dahlem! Het plattelandsgevoel begint al een beetje op station Dahlem Dorf: een prachtig station dat oorspronkelijk in 1913 is gebouwd om het agrarische gebied rondom Berlijn te verbinden met Wittenbergplatz (huidige metrolijn U3). Vandaar ook dat het station er met rieten dak er ook een beetje uitziet als een boerderij. Deze bouwstijl is trouwens heel typerend voor het noorden van Duitsland en de kleine dorpjes langs de Ostsee. Ik krijg d’r een beetje Fernweh van.. Ik ben namelijk groot van van de Ostseekust. En dus ook van station Dahlem Dorf, één van de schattigste metrostations van Berlijn als je het mij vraagt. Vanaf hier is het nog geen twee minuten lopen naar Domäne Dahlem.

20160507 - _DSF3446- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Metrostation Dahlem Dorf met de uitstraling van een boerderij

Met de metro naar de boerderij. Da’s nog eens handig! Maar Domäne Dahlem is meer dan een boerderij alleen. Het is een openluchtmuseum waar je van alles te weten kunt komen over landbouw, met een focus op biologisch eten. Het proces van akker tot boodschappentas wordt uitgelicht en kun je in de praktijk bekijken. Vooral gericht op kinderen, maar ik vond het stiekem ook leuk om over het terrein rond te lopen. Niet in de laatste plaats omdat er ook een fijn restaurant is.

Het terrein is een voormalig Ritterhof (een havezate, een versterkte boerderij met veel land) waar al ruim 800 landbouw plaatsvindt. Op het voormalige ridderhof zijn naast veel akkers ook de herenhuizen te bezoeken, waar verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van de landbouw te bekijken zijn. Er zijn weides met grazende koeien, geitjes en pony’s. Er zijn Streuobstwiesen (weides met fruitbomen) waar je kunt picknicken. Er is een kleine markt en biologische supermarkt om versnaperingen te kopen voor de fietstocht. En, er is een restaurant met terras op het landgoed aanwezig. Daar wordt heerlijke zelfgemaakte taart verkocht met fruit uit het seizoen en lunchgerechten met producten van de akkers om de hoek.

20160507 - _DSF3534- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

20160507 - _DSF3450- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3456- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Volgens mij is Domäne Dalem ontzettend leuk voor (stads)kinderen. Ze kunnen er in aanraking komen met dieren en bovendien zijn er veel leuke speeltuinen en genoeg ruimte om te ravotten. Papa en mama kunnen vanaf het terras toekijken. Op het terrein worden ook regelmatig seizoensgebonden evenementen georganiseerd rondom bijvoorbeeld Pasen en de Kerstdagen.

20160507 - _DSF3457- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3460- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

De Streuobstwiese vol fruitbomen.

20160507 - _DSF3470- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Met de tractor kun je een ritje maken over het hele landgoed.

20160507 - _DSF3478- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3486- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3490- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3505- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3513- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3519- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3524- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3520- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

20160507 - _DSF3514- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

20160507 - _DSF3526- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

Ik geniet op het terras van Domäne Dahlem nog even van een stuk versgebakken rabarbertaart en een groot glas Rhabarberschorle (rabarbersap aangelengd met koolzuurhoudend water – één van mijn favoriete zomerdrankjes) voor ik mijn fietstocht weer oppak. Smaakte uitstekend!

20160507 - _DSF3542- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

Alliiertenmuseum

Museum over de geallieerden en de luchtbrug
Adres: Clayallee 135
OV: U3 Oskar-Helene-Heim

20160507 - _DSF3537- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3544- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

20160507 - _DSF3552- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Het Thielpark met dalen en vijvers die zijn ontstaan in de ijstijd

Na mijn bezoek aan Domäne Dahlem fiets ik door het Thielpark naar mijn volgende museumstop: het Alliiertenmuseum. Berlijn is over het algemeen een vlakke stad maar het Thielpark is heuvelachtig. Dat heeft het park te danken aan de ijstijd (de tijd waarin ook de Kreuzberg in het Viktoriapark is ontstaan): in de dalen verzamelde het water zich en de vier vijvers in het park zijn daar de overblijfselen van. Omdat het stuk grond vanwege het oneven terrein moeilijk te verkopen was, heeft Hugo Thiel van het Pruisische Ministerie van Landbouw in 1901 besloten het een park te laten. Het Thielpark was geboren! Een park waarvoor ik niet de hele stad door zou reizen, maar tijdens de fietsroute is het mooi meegenomen om hier even rond te kijken.

Als je het Thielpark in westelijke richting uitrijdt, kom je het Alliiertenmuseum al tegemoet.

20160507 - _DSF3557- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Het Alliiertenmuseum staat, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal in het teken van de drie westerse geallieerden. Na de Tweede Wereldoorlog hadden Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hadden het voor het zeggen in West-Duitsland, West-Berlijn inclusief. De permanente tentoonstelling ‘Wie aus Feinden Freunde wurden‘ neemt je chronologisch mee door de geschiedenis van Berlijn vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Veel aandacht in het museum is er voor de luchtbrug van 1948 – 1949. Nadat in de westelijke bezettingszones van Duitsland de D-Mark was ingevoerd, voerde de Sovjet-Unie op 23 juni 1948 hun eigen Mark in voor de DDR, later ook wel de Mark der DDR genoemd. De westelijke machten besloten dat de Ostmark in West-Berlijn niet geldig was, waarop de Sovjet-Unie besloot alle toegangswegen naar Berlijn af te sluiten. Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad omdat de Sovjet-Unie geen zeggenschap had over het luchtruim boven Oost-Duitsland.

20160507 - _DSF3559- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

Van buiten lijkt het museum op een bioscoop en dat heeft een reden. Het hoofdgebouw is een voormalige filmzaal van de Amerikaanse troepen, gebouwd in de vorm van een oude filmrol.

20160507 - _DSF3567- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Bij binnenkomst zie je ook direct de Hastings TG 503 staan, een Brits vliegtuig dat tijdens de luchtbrug in gebruik was. Het grootste en snelste transportvliegtuig van de Royal Air Force tijdens de Berlijnse luchtbrug kon 10 ton aan lading vervoeren en vloog met snelheden tot 569 km/u. Tijdens de luchtbrug waren twee miljoen West-Berlijners afhankelijk van de bevoorrading via het luchtruim door Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Rosinenbomber (rozijnenbommenwerpers) werden de vliegtuigen ook wel genoemd, die West-Berlijn van levensmiddelen en andere belangrijke goederen voorzagen. Ruim een jaar lang landden de Rosinenbomber bijna in minutentact.

20160507 - _DSF3612- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Tijdens de Berlijnse blokkade van juni 1948 tot september 1949 werd Berlijn via de lucht bevoorraad door de geallieerden

20160507 - _DSF3618- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3627- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3580- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Een voormalige DDR-observatietoren en een stuk Berlijnse Muur met schilderingen van Thierry Noir

20160507 - _DSF3582- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3595- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

De originele grenspost van Checkpoint Charlie staat niet in de Friedrichstraße (op zijn oorspronkelijke locatie) maar in het Alliiertenmuseum

20160507 - _DSF3607- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Onkel Toms Hütte

Kleurrijke woonwijk in Bauhausstijl en vergane glorie in de Onkel Toms Ladenstraße
OV: U3 Onkel Toms Hütte

20160507 - _DSF3634- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Ik vervolg mijn fietstocht door de Argentinische Allee en bevind me nog steeds in de voormalige Amerikaanse bezettingszone. In de buurten rondom deze drukke verbindingsweg en het huidige Alliiertenmuseum woonden toentertijd veel Amerikaanse soldaten met hun gezinnen.

20160507 - _DSF3632- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Veel van de woonblokken rondom station Onkel Toms Hütte hebben een kleurtje. Op deze zonnige lentedag passen de vrolijke blauwe, rode en oranje parasols die op de balkons staan te wapperen perfect in het kleurplaatje. De woonblokken in de ‘Waldsiedlung Onkel Toms Hütte‘ zijn in de jaren ’20 door Bruno Taut in Bauhausstijl ontworpen. De oostelijke façades in groen en geel, de westelijke façades in rood- en bruintinten. Vanwege het bonte kleurenpalet werd de wijk ook wel spottend Papageiensiedlung genoemd, maar inmiddels is de wijk bij bewoners en internationale architectuurstudenten zeer geliefd. Veel strakke lijnen en een prachtige harmonie met de natuur. Ik hou d’r ook wel van! Sinds 1995 staat de wijk onder monumentenzorg.

20160507 - _DSF3635- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3637- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Over de Argentinische Allee is het lekker doorscheuren en al snel kom ik aan bij metrostation Onkel Toms Hütte (1929). Sinds ik in Berlijn woon, ben ik gefascineerd door dit station. Ik weet niet of het de naam is, of omdat het station dat midden in een winkelstraat ligt, maar dit station heeft iets speciaals. Dit was echter de eerste keer dat ik het station van buiten zag en ‘kneuterig’ is het eerste woord dat me bij het zien van het station te binnen schoot. Ook doet het me met het raster een beetje aan New York denken, het heeft iets undergrounds. Zo bruisend als New York is de Onkel Toms Ladenstraße trouwens niet. Geen vintage winkeltjes en hippe cafés maar gewoon een degelijke Buchhandlung en Schuhmode. En compleet uitgestorven op zaterdagmiddag dus ik ben snel uitgekeken.

20160507 - _DSF3640- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3641- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3647- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3652- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Haus am Waldsee

Museum voor moderne kunst en sculpturentuin
Adres: Argentinische Allee 30
OV: U3 Krumme Lanke of S1 Mexikoplatz

Als je de Argentinische Allee volgt kom je na zo’n 1,5 kilometer aan bij het Haus am Waldsee. Dit museum voor hedendaagse kunst stond al een tijdje op mijn Berlijnse todo-lijstje stond en ik kan absoluut aanraden hier een korte tussenstop te maken. Sinds 1946 worden er in het Haus am Waldsee wisselende tentoonstellingen georganiseerd met werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars. Sinds de jaren ’90 richt het museum zich vooral op werk van kunstenaars die na de Wende naar Berlijn zijn gekomen om zo de creativiteit van ‘het nieuwe Berlijn’ tonen.

20160507 - _DSF3657- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Rondom het Haus is het ook heerlijk relaxen in het Skulpturenpark. De tuin aan de Waldsee is goed gevuld met sculpturen van verschillende kunstenaars. De combinatie tussen kunst en natuur vind ik erg gaaf en het is zonder twijfel een bijzondere plek om even te pauzeren met een zelfgemaakt stuk taart of soepje uit het café. Ondertussen droom ik even weg bij het zien van de prachtige villa’s aan het water…

20160507 - _DSF3655- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3659- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3669- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3668- BerlijnBlog fietstocht zehlendorf potsdam

20160507 - _DSF3680- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3681- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Mexikoplatz

Prachtig plein in Jugendstil midden in Zehlendorf
OV: S1 Mexikoplatz

Mexikoplatz wordt ook wel één van de mooiste pleinen van Zehlendorf genoemd. Vrienden van ons wonen hier in de buurt en altijd als ik hier uitstap vergaap ik me aan de chique woonblokken en het prachtige station in Jugendstil. Het station trekt met zijn markante koepel de aandacht maar let ook zeker op de sierlijke straatnaamborden, de schattige torentjes en de keurige perkjes. Welkom in het Wassenaar van Berlijn. Als je wel houdt van mooie huizen kijken dan raad ik aan om met de fiets gewoon random wat straten door te rijden. Het is alsof je ineens in een andere stad bent!

20160507 - _DSF3688- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3689- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3694- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3699- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3702- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3714- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Schlachtensee

Meer omringd door veel bos
OV: S1 Schlachtensee

Op slechts vijf minuten fietsen vanaf Mexikoplatz door de villawijk Zehlendorf ligt de Schlachtensee. Het langgestrekte meer ligt direct aan een S-Bahnstation en is daarmee ook perfect met het openbaar vervoer te bereiken.

20160507 - _DSF3718- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3720- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3730- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Berlijn telt tientallen prachtige meren. 6,6 % van de stadsoppervlakte bestaat zelfs uit water! Berlijns meren liggen veelal verstopt tussen de bossen en daarop is ook de Schlachtensee geen uitzondering. Helder blauw water steekt prachtig af bij het felle groen van de nog jonge blaadjes aan de bomen. Oh Berlijn, wat hou ik toch van je!

20160507 - _DSF3750- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3747- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Langs het meer zijn talloze kleine baaitjes te vinden waar je met een beetje mazzel je eigen privéstrandje kunt creëren. Schaduwplekken te over, maar er zijn ook enkele open grasveldjes te vinden voor de zonne-aanbidders onder ons.

20160507 - _DSF3733- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Rondom het gehele meer is een wandel- en fietspad aangelegd en daarom is dit meer ook bij sporters een geliefde plek. Niet alleen langs het meer trouwens, ook op het meer. Je kunt per uur roeibootjes huren en daarmee het meer verkennen. Ten oosten van het meer kun je bij de Biergarten Fischerhütte neerstrijken voor een kleine snack (Duitse keuken) of een biertje.

20160507 - _DSF3761- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3772- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3788- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Met zoveel activiteiten om te doen aan de Schlachtensee kun je je hier zo een hele middag vermaken. De verleiding is groot om te blijven hangen maar ik zet koers richting Potsdam. Schlachtensee, hopelijk zie ik je snel weer!

Wannsee

Meer omringd door veel bos én cultuur
OV: S1 Wannsee

Koning onder de Berlijnse meren is toch wel de Wannsee. Een van de grootste meren van Berlijn, die niet alleen bij natuurliefhebbers en zonne-aanbidders, maar ook bij zeilfanaten erg geliefd is. Op zonnige dagen met wat wind ziet het hier blauw van de zeilbootjes. Een vrolijk gezicht! Net als aan de Schlachtensee, kun je je ook aan de Wannsee makkelijk een hele middag vermaken. Met een kleine omweg vanaf de fietsroute kun je de volgende locaties bezoeken:

  • Strandbad Wannsee
    Adres: Wannseebadweg 25
    Misschien wel het enige dat ik echt mis aan Nederland in Berlijn, is het Hollandse strand met zijn wilde duinen. Het Strandbad aan de Wannsee is niet helemaal the real deal maar toch een prima alternatief. In de zomer een fijne plek om afkoeling te zoeken. Net een echt zandstrand, compleet met romantische zitstoelen en douchefaciliteiten. Op zomerdagen kan het hier erg druk worden. Het strand biedt ruimte aan wel 30.000 bezoekers!
  • Haus der Wannsee Konferenz
    Adres: Am Großen Wannsee 56-58
    Veel minder vrolijk is het Haus der Wannsee Konferenz. In de villa uit 1915, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als vakantie-onderkomen van de SS, werd op 20 januari 1942 door vijftien hoge vertegenwoordigers van de SS, de NSDAP en de verschillende ministeries de ‘Judenfrage‘ besproken, oftewel de deportatie en moord op Europese joden (de ‘Endlösung‘). De permanente tentoonstelling in de villa is gratis te bezoeken en vertelt de geschiedenis van opkomst van de NSDAP onder leiding van Hitler en de vervolging van Joden door heel Europa. Erg indrukwekkend.
  • Liebermann Villa
    Adres: Colomierstraße 3
    Ooit was deze villa eigendom van de impressionistische schilder Max Liebermann (1847 – 1935), nu kun je er in het museum de werken van de kunstenaar bewonderen. De tuin met boomgaarden, moestuintjes en uitzicht op het meer heeft verschillende prijzen gewonnen. Het terras is een prima plek voor een pauze.

20160507 - _DSF3799- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3801- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Vanaf de Wannsee is het een lang stuk rechtdoor fietsen naar Potsdam. Dit is eventueel een goed punt om te stoppen met de fietsroute omdat je hier eenvoudig de S-Bahn kunt pakken terug richting Berlijn.

Schloß Glienicke

Paleis met museum en restaurant
Adres: Königstraße 36
OV: Tram 93 vanaf Potsdam Hauptbahnhof naar Glienicker Brücke

Het Schloß Glienicke was ooit het zomeronderkomen van de Pruisische prins Carl von Preußen (1801 – 1883). Nadat de halve koninklijke familie door Italië was gereisd, had hij Fernweh naar Italië en kwam de wens naar een paleis in Italiaanse landhuisstijl op eigen bodem. Daarbij ging het hem voornamelijk om de harmonie tussen landschap, architectuur en kunst. Niemand minder dan Karl Friedrich Schinkel en Peter Joseph Lenné waren voor het ontwerp van het paleis en de bijbehorende paleistuinen verantwoordelijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw gebruikt als militair ziekenhuis, daarna hebben de Sovjets het een tijd gebruikt als eetzaal voor het leger. Vandaag de dag ziet het paleis er piekfijn uit en kun je er het Hofgärtnermuseum bezoeken met tentoonstellingen die in het teken staan van de prachtige paleistuinen van Potsdam. Het paleis beschikt ook over een restaurant  met terras.

20160507 - _DSF3802- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3807- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3810- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Glienicker Brücke

De Bridge of Spies – tijdens de Koude Oorlog was dit een militaire grensovergang
OV: Tram 93 vanaf Potsdam Hauptbahnhof naar Glienicker Brücke

Aan de voet van Schloß Glienicke ligt de Glienicker Brücke. Heb je de film ‘Bridge of Spies’ van Steven Spielberg gezien? Dan komt de Glienicker Brücke je vast bekend voor, deze speelt een centrale rol in de recente hollywoodfilm. De Glienicker Brücke is vooral bekend geworden door spionnenuitwisselingen tussen de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duits Democratische Republiek (DDR) die hier hebben plaats gevonden. Vandaar ook wel de bijnaam de spionnenbrug.

De Glienicker Brücke lag tijdens de Koude Oorlog op de grens tussen West-Berlijn (Berlijn-Zehlendorf) en de DDR (Potsdam). Ironisch genoeg droeg de naam toentertijd de naam ‘Brücke der Einheit’. Van eenheid was natuurlijk weinig sprake, gewone burgers konden de brug niet passeren. Slechts een keer in de geschiedenis is het een DDR-vluchteling gelukt om via de Glienicker Brücke naar het vrije westen te geraken. Met een zware vrachtwagen raasde hij de versperringen omver. Daar tegenover staat dat veel wanhopige vluchtelingen hier de dood hebben gevonden. Als je vanaf de brug over het idylische groene landschap kijkt, met hier en daar een mooi paleis aan de horizon en luxe bootjes die onder je door varen, kun je je amper voorstellen wat voor verschrikkingen er op deze plek hebben plaats gevonden.

In de Villa Schöningen aan de voet van de brug kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de Glienicker Brücke.

20160507 - _DSF3815- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3830- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Uitzicht vanaf de Glienicker Brücke op Schloß Babelsberg

20160507 - _DSF3846- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3852- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Op veel plekken waar de Berlijnse Muur stond, staan borden die aangeven vanaf welk moment weer vrij verkeer plaatsvond. Zo ook bij de Glienicker Brücke. Als je meer van het voormalige grensgebied wilt zien raad ik een fietstocht over de Berliner Mauerweg aan. De Glienicker Brücke ligt op de route Zehlendorf – Staaken en dat was de derde etappe van de Berliner Mauerweg die ik zelf reed, een van de mooiste etappes van 160 kilometer fietspad langs de voormalige grens.

20160507 - _DSF3825- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Vanaf de Glienicker Brücke fiets ik in een stuk door naar Potsdam Hauptbahnhof waar ik de S-Bahn pak terug naar Berlijn.

20160507 - _DSF3854- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Fietsen is de ideale manier om de veelzijdigheid en de buitenwijken van Berlijn beter te leren kennen. Historie- en cultuursnuiven is eenvoudig combineren met bijkomen in de natuur. Bovendien krijg je veel meer mee van de sfeer van de buurt. Ik heb in ieder geval weer het idee dat ik Berlijn weer een klein beetje beter heb leren kennen. Mijn fietstocht van Zehlendorf naar Potsdam vond ik in ieder geval erg geslaagd en ik heb zin om met mijn fiets nog meer Berlijnse buitenwijken te ontdekken. Welke wijken of gebieden moet ik volgens jou bovenaan mijn lijstje zetten? Ik ben benieuwd!

Heeft de wijk Zehlendorf-Steglitz jouw aandacht getrokken? Of ken je de wijk al en heb je aanvullende tips? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This