Wat ik doe? Ik verzamel statiegeldflessen. Jouw fles is een deel van mijn inkomen, jouw fles is mijn brood op de plank. Soms denk je misschien dat ik een alcoholist ben die zich aan jouw flesje vergrijpt zodat ik zelf ook eens een biertje kan drinken. Dat is niet helemaal waar. Natuurlijk houd ik op zonnige dagen ook van een goed afgeschuimde Weizen, maar echt drinken doe ik niet zo vaak. Ik kan het me momenteel amper veroorloven. Dat was vroeger wel anders.

Ik ben in Lichtenberg opgegroeid en ik kan me nog goed herinneren dat de eerste delen van de muur neer vielen. Je zult het misschien niet geloven, maar ik vond dat helemaal niet zo fantastisch. We hadden het goed in het oosten. Er waren dan wel geen bananen, maar er was voldoende inkomen om de cirkel van het leven rond te maken en daar ook nog eens een biertje op te drinken. Sternburg dronk ik. Inderdaad, dat is dat bier dat je tegenwoordig voor nog geen euro bij de Späti haalt. In de jaren ’80 was het onze Heineken.

Over werk praat ik tegenwoordig niet zo graag, maar ik doe het nu toch. Ik bewaak de poort van een hostel in Friedrichshain. Iedere dag zie ik de kinderen van het Westen door de straten lopen. Ik praat met ze, ik lach met ze en ik vertel ze soms iets over het oude Oost-Berlijn. Het is leuk, maar de nachtdiensten zijn niet altijd eenvoudig. Misschien heb je onlangs gehoord dat de Duitse verkiezingen deels in het teken staan van het minimumloon. Waarom? Omdat we dat niet hebben.

Ik verdien zo ongeveer 700 euro in de maand. Dat is inderdaad niet veel. Met een beetje Hartz-4, bij jullie de werkloosheidsuitkering, zou ik al snel meer hebben. Toch werk ik liever. Dat moeten mijn kinderen later ook. Voor hen verzamel ik dat statiegeld trouwens. Ik sla in het weekeinde soms mijn slaap over om overdag jullie bierflessen op te rapen. Met dat geld kan ik de kinderen nog eens iets van de wereld laten zien. Ze kunnen net als ik niet wachten tot hun eerste reis naar Turkije.

Eenmaal daar zal ik ook een paar flesjes meer drinken.

flesjesverzamelen berlijn

Sierd is wereldreiziger en loopt sinds een paar maanden rondjes door Berlijn. Hier werkt hij in de marketingbranche en schrijft hij over alles wat hij in de stad tegen komt. Op het blog Asfalt en een Slaapzak vind je zijn reisverhalen en via @sierrrd volg je hem op Twitter.
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This