Veel mensen komen naar Berlijn om te fotograferen. Of dat nou professioneel is of voor privégebruik, niemand loopt eigenlijk meer zonder camera rond in Berlijn. En terecht, want Berlijn heeft zoveel verschillende gezichten die zich allemaal uitstekend lenen voor een paar mooie plaatjes. De laatste maanden ben ik hobbymatig (ook voor mijn blog) veel met fotografie bezig en ik vind het onwijs leuk. Daarom wil ik graag mijn amateurtips op het gebied van locaties, apparatuur, architectuurfotografie en perspectieven met je delen. Aanvullingen zijn van harte welkom bij de reacties op dit artikel!

Met apparatuur op stap in de stad

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een smartphone in onze broekzak zitten. Ideaal voor het direct delen van foto’s met het thuisfront maar ook voor het direct bewerken van foto’s. Zelf maak ik net zo graag gebruik van apps zoals Hipstamatic en Instagram als van mijn spiegelreflexcamera.

Licht objectief met een vaste brandpuntsafstand

Als je met een camera op pad gaat is een groothoeklens een fijne buddy in de stad. Zulke objectieven zorgen ervoor dat je ook grote gebouwen in zijn geheel op de foto kunt krijgen. Let op, een groothoek heeft ook een aantal nadelen. Doordat de hoek veel groter is krijg je soms je eigen voeten in beeld of trekken rechte lijnen krom.

Dit kan voor een onnatuurlijk effect zorgen. Zelf fotografeer ik graag met mijn Canon EF 28mm f/1.8. Geen groothoeklens maar wel een lens die in vele stadssituaties voor de juiste uitsnede zorgt, die lichtgevoelig is en – erg belangrijk voor mij – die niet te zwaar is. Voordat ik mijn camera heb aangeschaft was ik bang voor het gewicht. Daarom neem ik vaak maar één lens mee op pad met een vaste brandpuntsafstand. Één goede lens meenemen kan een hoop rugpijn tijdens het wandelen voorkomen.

Handzaam ministatief

Wat ik zelf extreem handig vind om altijd mee te nemen is zo’n driepotig ministatief (Tripod). Eentje die je kunt inklappen tot zo’n 15 centimeter en die dus altijd in je tas past. Handig voor op vakanties als je ’s avonds mooie foto’s wilt maken, maar wanneer je geen megastatief mee wilt slepen. Ideale tussenoplossing! Een Gorillapod is een variatie hierop maar je hebt dankzij zijn flexibele poten geen vlakke ondergrond nodig. Nog handiger dus!

Tips voor spannende stadsperspectieven

Full-frontals van de Brandenburger Tor zijn er al genoeg gemaakt. Daarom is het leuk om met verschillende invalshoeken en perspectieven te spelen. Een gebouw hoeft helemaal niet altijd in zijn geheel te worden gefotografeerd. Met een telelens kun je het perspectief in elkaar drukken waardoor interessante patronen kunnen ontstaan. Niet direct herkenbare details kunnen ervoor zorgen dat mensen langer naar je foto blijven kijken. Architectuurfotografie biedt je de mogelijkheid om te experimenteren met compositie, alle elementen van belichting, perspectief, framing, balans, symmetrie en lijnenspel komen er in terug. Een leuke uitdaging!

Een paar mogelijkheden op een rijtje:

  • Dichtbij, verweg?
   Varieer wat met je afstand vanaf het object. Vaak wordt het gehele object gefotogrefeerd, maar het kan ook mooi zijn enkel wat details te fotograferen. Een uitsnijde van enkele details kan soms een heel mysterieus effect geven.
  • Uitsnijdes
   De meest gangbare fotoformaten zijn 4:3 en 3:2 (verhouding tussen de lange en de korte zijde van de foto). Sinds de komst van apps als Hipstamatic en Instagram zie je echter ook steeds meer 1:1 (vierkante) foto´s verschijnen (ik ben fan! Check de Hipstagrams serie op mijn blog). Bij uitzichtfoto´s kan het soms ook erg mooi zijn om panoramafoto´s te maken. Kijk wat het beste bij je object past.
  • Speel met licht
   Schaduwen kunnen een foto zoveel extra dimensie geven, en daar heb je niet altijd speciale lichtapparatuur voor nodig. Fotografeer bij voorkeur wanneer de zon schijnt en zoek naar mooi lijnenspel tussen opject en schaduw, door rondom het object te lopen kun je kijken welke lichtval je het beste bevalt. Vooral wanneer de zon opkomt en ondergaat heb je mooi licht en lange schaduwen. Ook is het licht dan een stuk zachter dan gedurende de dag. Doordat de zon veel lager staat kun je ook de kleuren van de zon in de gebouwen vangen. Zeker in de moderne architectuur, met de strakke architectuur en koude aanblik van de gebouwen, geef je zo een warm contrast aan de foto.

 • Door de knieën
  Als je erop gaat letten zal het je opvallen dat de meeste foto´s zijn gemaakt vanuit de “sta-positie”, het meest natuurlijke perspectief. Soms kan het echter echt een extra dimensie geven aan een foto wanneer deze dichter bij de grond of juist hoger is gemaakt. Door de knieën dus!
 • Reflecties
  Als je erop gaat letten zie je opeens overal reflecties, en het is leuk om daar mee te spelen. Let extra op plassen water, glazen gebouwen, meren, kanalen, fontijnen, spiegels, etalages etc. etc. Veel opties! Zelf vind ik het gaaf als je door middel van reflectie bijzondere contrasten kunt treffen. Bijvoorbeeld een oud gebouw welke weerspiegelt in een modern kantorencomplex.
 • Blurry
  (Deels) onscherpe zijn niet altijd een blijk van slechte fotografie. Met de komst van Instagram is het zelfs hip geworden om bepaalde delen van een foto onscherp te maken. Je kunt natuurlijk spelen met Instagram, de scherpte/diepte instellingen van je camera (F-waardes) of stel een langere belichtingstijd in (iPhone app “Slow shutter camera”)
 • Focuspunt
  Het object in het midden plaatsen? Saai! In de fotografie wordt vaak de regel van derden gebruikt. Dit houdt in dat het object zich op 1/3 of 2/3 van het beeld “moet” bevinden. Als je een denkbeeldig boter, kaas & eieren beeld schetst betekent het dat het object zich op één van de snijpunten moet bevinden.
 • Één locatie, vele situaties
  Op Twitter kreeg ik een leuke reactie van @Liesdinjens die liet weten de Fernsehturm vanuit verschillende perspectieven in verschillende seizoenen te hebben gefotografeerd. Leuk idee voor fotoseries!
 • Lijnenspel
  De stad leent zich uitstekend voor oefening met lijnenspel. Gebruik muren, gebouwen, wegen of lantaarnpalen om lijnen aan je foto te geven. Door lijnen in je object kun je meer diepte geven aan een foto.
 • Contrast tussen object en achtergrond
  Als je de focus wilt leggen op je object kun je ervoor kiezen om contrast aan te brengen tussen het object en de achtergrond. Dit kan door de achtergrond onscherp te maken (neem een lage F-waarde) maar dit kan ook door de lichtfocus op de achtergrond te leggen. Hierdoor krijg je alleen het silhouet van je object in beeld wat voor een mysterieus effect kan zorgen. Ook contrasten tussen nieuwe en oude architectuur kunnen bijzondere plaatjes opleveren.
Een mooie quote van Johan van Elk: “Eerst kijken, dank klikken“.

Fotografeerlocaties in Berlijn

Met de fiets of wandelend op pad

Te voet zie je het meest in welke stad dan ook. Het geeft je de rust om rustig om je heen te kijken en je ontdekt plekken die je niet ziet als je altijd de metro neemt. Het gewone leven op straat fotograferen vind ik altijd erg leuk, zeker omdat je dit later doet beseffen hoe een stad verandert. Denk maar eens in hoe waardevol foto’s van Berlijn uit de jaren ’80 zijn. Voor in wijken als Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg verandert het straatbeeld snel en zie je veel interessante locaties. Omdat Berlijn een grote stad is kan het ook praktisch zijn om langere afstanden te overbruggen met de fiets. Fietsen huren kan voor rond de €10 per dag, voor €12 kun je je fiets meenemen in de trein.

Verlaten oorden

Het is een echte hype geworden om verlaten oorden te bezoeken en te fotograferen in Berlijn, ik doe er zelf ook graag aan mee. De kunst is om oorden te vinden die nog niet zijn geruïneerd of volgespoten met graffiti. Hoewel dat laatste zo zijn charme kan hebben doet het vaak een beetje afbreuk aan de originele sfeer. Interessante locaties om te fotograferen zijn bijvoorbeeld:

Op het blog abandonedberlin.com (EN) vind je ontzettend veel interessante verlaten locaties in Berlijn en ook op het forum dslr-forum.de (DE) is het één en ander te vinden. Ook op mijn blog heb ik een categorie verlaten oorden in Berlijn.

Festival of Lights

Elk jaar in oktober vindt het Festival of Lights plaats, dit lichtfestival heeft een enorme aantrekkingskracht op fotografen. Vele bezienswaardigheden in Berlijn worden met lichtprojecties versierd en voor wat mooie foto’s heb je hier eigenlijk wel een statief nodig om met lange belichtingstijden toch scherpe foto’s te kunnen maken.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn barst van de mooie en bekende plekken. Soms kan het extra leuk zijn om bekende plekken op een bijzondere wijze te fotograferen. Net even een ander perspectief of andere belichting. Zelf vind ik bijvoorbeeld de Reichstagskoepel (zie foto), de Fernsehturm, de Molecule Man, Gedenkplaats Treptower Park en het Weltzeituhr erg fotogeniek. Sommige mensen vinden het ook interessant om begraafplaatsen te fotograferen, dan is de oudste Joodse begraafplaats in Weißensee van Berlijn interessant (“één van de mooiste en grootste Joodse begraafplaatsen van Europa”).

Kijk voor meer tips op mijn pagina bezienswaardigheden in Berlijn.

Uitzichtspunten

Sommige uitzichtspunten in Berlijn zijn ook goed geschikt als locatie. Ik vind vooral locaties mooi waar je niet achter glas staat zoals de Siegessäle of het uitzichtspunt bij Potsdamer Platz. Ook de Berliner Dom biedt een mooi uitzicht over het oude centrum van Berlijn. Omdat de dom niet zo heel hoog is kun je toch goede details vastleggen, of bijvoorbeeld mooie contrasten tussen oud en nieuw zoals op onderstaande foto is te zien.

Graffiti

In Berlijn vind je ontzettend veel graffiti en street art, ook leuk om als leidraad voor een serie foto´s te nemen. Het is soms gewoon leuk om te zien maar toont ook een stukje cultuur. Zo duiken er in Kreuzberg veel agressieve versies op van het ijsbeertje Knut. Puur om te laten zien dat de geboorte van het ijsbeertje teveel gecommercialiseerd werd. Hier vind je meer over graffiti en street art in Berlijn.

Inspiratie

Vooral op Instagram en Facebook heb ik interessante accounts gevonden die Berlijn mooi op de plaat leggen. Deze accounts vind ik interessant om te volgen:

Je kunt mij ook volgen op instagram, mijn gebruikersnaam is BerlijnBlog.

Tips, aanvullingen of feedback? Laat je horen bij de reacties :-).

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This