Nog tot 25 november 2012 is het “European month of photography” in Berlijn met interessante tentoonstellingen bij meer dan 100 kunstinstellingen, musea en galleries in Berlijn. Het thema van deze maand is “Der Blick des Anderen” en de meeste tentoonstellingen zijn in het teken van historische en actuele foto’s die een kritische blik op de maatschappij werpen. Op de officiële website vind je een overzicht van alle tentoonstellingen, er zitten absoluut een hoop interessante stukken tussen dus mocht je deze maand in Berlijn zijn, neem even een kijkje!

Geschlossene Gesellschaft: Fotografie in der DDR

Zelf heb ik de tentoonstelling “Geschlossene Gesellschaft” bezocht in de Berlinische Gallerie (sowieso een fijn museum voor moderne kunst en fotografie). Meer dan 20 jaar na de val van de Berlijnse muur vertoont de Berlinische Galerie kunstfotografie uit de DDR. Het betreft voornamelijk fotoseries die het normale leven in de DDR vertonen. Met onder andere het leven op straat, het leven van families en het leven op het werk. En dan niet zozeer over de DDR zelf, maar meer over hoe verschillende generaties de DDR in de loop der tijd hebben beleefd.

De foto van Matthias Leupold toont contrast. Een staande man tussen een zittend publiek mét bril. Het publiek kijkt door een bril en lijkt geamuseerd te zijn, de man ziet de wereld zonder bril en is boos, kritisch. Zo was ook de dagelijkse mening over de DDR. Mee leven of tegenaan schoppen.

Ulrich Wüst heeft een serie “Stadtbilder” in Berlijn en laat zien hoe de sfeer was tussen de Plattenbau.

Christian Borchert fotografeerde families in de DDR in hun eigen woonomgeving. Ze mochten hun favoriete plekje in huis uitzoeken om daar geportretteerd te worden. Er zijn portretten in de serie die na de val van de muur opnieuw zijn gemaakt. Één van de families had nog exact dezelfde inrichting met een extra detail; pannenlappen met de Amerikaanse vlag erop. Zij zijn in de tussentijd op reis geweest naar de U.S.A.

Het mooie van de serie van Matthias Hoch is dat hij vooral gefacineerd was in de normale dingen om hem heen. Een mooie blik in verschillende stations.

Fotografen aan het woord:

Berlinische Galerie: Geschlossene Gesellschaft. Künstlerische Fotografie in der DDR 1949-1989 from Berlinische Galerie on Vimeo.

Welke tentoonstellingen hebben jullie bezocht of zouden jullie willen bezoeken?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This