Op Instagram schreef ik al dat ik herfstfoto’s zou blijven maken tot de laatste blaadjes van de bomen verdwenen zouden zijn. Nou, dat heb ik gedaan. En veel ook! Elke herfst lijkt mijn camera wel weer overuren te draaien, het is gewoon zo’n prachtig seizoen in Berlijn en ieder jaar ontdek ik weer nieuwe mooie plekken waar ik de Berlijnse herfstkleuren kan vastleggen. Inmiddels maken de allerlaatste goudgele blaadjes plaats voor kerstmarkten en winterse weersvoorspellingen (voor volgende week is er gewoon sneeuw voorspeld!) en is het dus de hoogste tijd om terug te blikken op dit oh-zo-fotogenieke seizoen en mijn favoriete foto’s met jullie te delen. Ik hoop dat jullie zo een beetje mee kunnen genieten van de Berlijnse herfst. Viel Spaß!

De eerste foto van deze fotoserie maakte ik op maandag 25 september 2017. De dag dat ik 30 werd! Onderweg naar mijn werk stopte ik even bij de Berliner Dom om te genieten van de eerste herfstkleuren die zich aandienden. Soms is het op mijn verjaardag nog zomers weer maar dit jaar was het al volop herfstig. Prachtig!

Het James-Simon Park vind ik één van de meest fotogenieke locaties in Berlijn. De combinatie uit stadsleven, architectuur en natuur maakt dat er altijd wel iets te zien (en dus te fotograferen is) hier.

Deze foto bij het Holocaustmonument maakte ik tijdens een fotowandeling langs de Berlijnse lichtfestivals. Terwijl ik mijn statief van de Brandenburger Tor richting Potsdamer Platz sleepte, viel mijn oog ineens op deze geel gekleurde bomen. Een wat langere sluitertijd leverde mooie plaatjes op.

Wisselvalliger had het weer deze herfst (of überhaupt het hele jaar) niet kunnen zijn. Natte en stormachtige dagen werden afgewisseld met dagen waarop het wel zomer leek. Dit was zo’n dag uit de laatste categorie. Perfect om voor een koffie op een terras in Prenzlauer Berg neer te strijken.

Ook in het kleine park am Wasserturm genoten Berlijners van de zon en het blotebenenweer. Wat een uitzonderlijk mooie dag was dit!

Dit kleine park in Prenzlauer Berg vind ik zo’n fijne plek. Het uitzicht op de omliggende Altbau en onze iconische TV-toren maakt het extra fijn.

Tijdens een weekendwandeling vanuit Prenzlauer Berg naar Mitte werden we getrakteerd op een zonnig uitzicht op de Fernsehturm vanuit de Karl-Liebknecht-Straße.

Een plaatje in alle seizoenen: de Berliner Dom, de meest imposante kerk van Berlijn.

Lustgarten, het kleine parkje voor de Berliner Dom, leent zich altijd uitstekend om met een boek of vrienden van de laagstaande herfstzon te genieten. En dat gele bladerentapijt, prachtig!

Doorkijkje op het Museumsinsel door de verkleurde struiken langs de Spree. Het stuk langs de Spree tussen James-Simon Park en de Reichstag vind ik één van de fijnste stukjes om te wandelen in Mitte. Zo fotogeniek hier, vooral in de herfst of als er sneeuw ligt kun je hier mooie plaatjes schieten.

Op 1 oktober 2017 vond de laatste Bite Club (street food markt in Kreuzberg) van het seizoen plaats. Het was fris, maar dat had ook wel iets knus. Zo kunnen we ons vast mentaal voorbereiden op alle kerstmarkten die weer komen gaan.

Mede dankzij de industriële locatie bij de Hoppetosse, is Bite Club één van mijn favoriete street food markten. Er vinden ook wel eens themamarkten op andere locaties plaats, maar deze locatie is denk ik toch wel favoriet.

Painted by nature. Deze foto maakte ik op het terrein van de Arena Berlin in Treptow.

Dol ben ik op pompoenen. Ik ben dan ook altijd weer erg blij als ze weer in grote getale te verkrijgen zijn op de markt. Het seizoen van de pompoensoep, gegrilde pompoen en pompoentaart is weer begonnen!

De afgelopen maanden heb ik op een kantoor vlakbij Potsdamer Platz gewerkt. Het grote voordeel? Tiergarten voor de deur! Iedere dag heb ik tijdens mijn lunchpauze een heerlijke wandeling gemaakt door het grote Berlijnse stadspark en als het weer het een beetje toeliet nam ik mijn lunch ook mee naar buiten. Veel fotogeniekere plekken dan dit om te lunchen zijn er niet, toch?

Één van mijn favoriete plekken in Tiergarten is het Café am neuen See. Met een warm drankje is het ook in de herfst nog goed vertoeven in de Biergarten en als het toch te fris wordt, kun je er binnen lekker opwarmen bij het haardvuur.

Ook vanuit ons kantoor kan ik genieten van herfstig Berlijn. We zitten met ons kantoor tijdelijk in co-working space WeWork in het Sony Center. Niets te klagen over het uitzicht hier!

Met een wijntje op het terras onder de verkleurde klimop bij Villa Neukölln.

Na een grauwe zaterdag kwam de zon ineens tóch nog ineens tevoorschijn. Onderweg naar huis liet ik mijn fiets gelijk in het gras vallen en besloot ik nog even langs de kade van de zon én de prachtig verkleurde bomen langs het Landwehrkanal te genieten. Bijna alle zonplekken werden bezet door buurtbewoners. Zo mooi om te zien hoe iedereen zo geniet van die mooie momenten, dat maakt zo’n moment extra speciaal.

Zondag is vlooienmarktdag. Het hele jaar door, dus ook in de herfst zijn de handelaren trouw van de partij. De goudgele blaadjes kleuren perfect bij de verkoopwaren die op Boxhagener Platz liggen uitgestald.

De vele Berlijnse uitzichtpunten lenen zich perfect om de herfst vanuit een ander perspectief te fotograferen. Het uitzicht vanaf de Siegessäule over herfstig Tiergarten blijft favoriet, maar ook dit uitzicht vanaf de Zionskirche mag er zeker wezen. De toren van deze bijzondere kerk van het Berlijnse verzet kun je elke zondag vanaf 12:00 bezoeken (entree: €1,-).

Herfst op zijn best in Kreuzberg.

De voormalige DDR-wachttoren in de Schlesischer Busch vangt de laatste zonnestralen van de dag op. Op het moment van schrijven gaat de zon alweer om 4 uur onder dus als de zon even schijnt, grijp ik gelijk mijn kans en ga ik naar buiten.

Op deze mooie herfstdag in oktober besloot ik een wandeling te maken door de Berlijnse regeringsbuurt. Er staan veel bomen die tijdens de herfst prachtig verkleuren en een mooi contrast vormen met het vele beton.

Blik op de Fernsehturm vanaf de Bundestag.

Op zulke momenten heb ik ook altijd even het gevoel dat ik op vakantie ben.

Street art van moeder natuur.

Een gezellige mix aan toeristen en Berlijners die in de omgeving werken bezetten de oevers van de Spree op deze waanzinnig mooie oktoberdag.

Even leek het wel weer even zomer. Broek opstroken dus, en even lekker relaxen in een strandstoel.

Relaxen op een bedje van gele bladeren.

Herfst in Friedrichshain.

*Klik, klik, klik*. Camera draait overuren, haha!

Regenplassenliefde op het RAW-Gelände.

Ik spot geel, geel en nog eens geel. Gele bladeren, een gele S-Bahn en een gele bouwkraan. De bouw bij station Warschauer Straße vordert trouwens gestaag. Iedere keer als ik er ben, ziet het er ineens weer heel anders uit.

Op 21 oktober ging ik weer mee met de Instagramwalk van @OfficialFanofBerlin. Samen met oude en nieuwe bekenden trokken we door Berlijn-Mitte om de herfstkleuren vast te leggen en onze passie voor Berlijn én fotografie te delen. Altijd erg leuk, van die gezamenlijke fotowandelingen!

Een zonnige zondag bracht ons naar de Gartenstadt Falkenberg in het oosten van Berlijn. Deze woonwijk, ontworpen door Bruno Traut in 1912, is een van de zes ‘Wohnsiedlungen der Berliner Moderne‘ die op de UNESCO-lijst van cultuurerfgoed staat.

Het bleek een uitstekend idee om de Gartenstadt in de herfst te bezoeken want de herfstkleuren pasten perfect bij de kleurrijke huizen in de rustige woonwijk. Een artikel over dit bijzondere stukje Berlijn volgt snel.

De Karl-Marx-Allee op een druilerige herfstochtend. Wisten jullie dat Briefmarken eigenlijk een wijnbar is? En een goeie ook!

De Karl-Marx-Allee op een zonnige herfstochtend. Zo heb ik ze toch wel het liefst!

Misschien is het gebied rondom Alexanderplatz wel één van de meest contrastrijke stukken Berlijn. Achter opgepoetste gebouwen en drukke mensenmassa’s gaan ook nog veel brokkelende façades schuil. Persoonlijk fascineert me dat altijd enorm en vind ik een wandeling achter de drukte van Alexanderplatz altijd erg interessant. Deze foto maakte ik onderweg naar mijn werk van het voormalige DDR-Haus der Statistik in de Otto-Braun-Straße.

Dat je dit nog kunt vinden in het meest centrale stuk Berlijn. Blijft bizar. Ik ben ook benieuwd hoe lang dat nog het geval zal zijn.

Aan regen hebben we dit jaar geen gebrek gehad dus natuurlijk mogen de regenplassenfoto’s ook in deze fotoserie niet ontbreken.

De Humboldt-Universität aan Unter den Linden in herfstige sferen.

Op 31 oktober kregen we een extra dag vrij omdat 500 jaar geleden de reformatie begon (Reformationstag). In veel Duitse deelstaten is dit altijd een vrije dag, maar omdat Berlijn niet zo gelovig is moeten wij meestal gewoon werken. Met uitzondering van dit jubileumsjaar. We maakten van de gelegenheid gebruik om een fijne herfstwandeling te maken langs het Landwehrkanal, hier zie je de Admiralbrücke.

Duiven bij de Kottbusser Brücke.

De herfst is meer dan alleen gekleurde blaadjes, ook rondtrekkende vogels zijn een veelgezien verschijnsel. Ik vond het wel een passend plaatje voor Halloween.

Nog meer regenplassenliefde.

Twee keer Brandenburger Tor.

Herfstkleuren op de Gendarmenmarkt.

Focus.

Een klassieke foto van de Fernsehturm mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Het stond al lang op mijn Berlijnse bucketlist: de Teufelsberg nog eens in de herfst bezoeken. Het leek me prachtig om tijdens dit seizoen door het Grunewald te banjeren en het uitzicht vanaf de Teufelsberg op de verkleurde bomen vast te leggen. Ik werd inderdaad niet teleurgesteld. Het was prachtig!

Vliegeren is een populaire bezigheid tijdens de herfst in Berlijn. Het voormalige vliegveld (en nu park) Tempelhof leent zich er perfect voor, maar ook de vlakke Drachenberg met uitzicht over Berlijn is hiervoor een geliefde locatie.

Het uitzicht vanaf de hoogste radarkoepel van de Teufelsberg over herfstig Berlijn richting Spandau. Spot je het Olympisch Stadion? Wat een machtig gebouw is het toch. Ook spotten we veel toffe nieuwe street art, wat impressies daarvan kun je zien in mijn artikel over de Teufelsberg.

Schöneberg, wat is het toch een prachtige wijk.

De S1 richting Wannsee vanaf station Yorckstraße.

Ook in Berlijn gaan kinderen op 11 november met een lampion door de straten. Er komen gelijk herinneringen bovendrijven van jutetassen vol taaitaai en mandarijntjes. Ik vond het als kind altijd superleuk om aan Sint Maarten te doen.

Ook in het Treptower Park is het prachtig herfstig.

De laatste herfstrestjes in Friedrichshain.

Nog een paar bladeren houden hardnekkig vol maar de meeste bomen zijn inmiddels kaal. De winter is in aantocht!

Berlijnse herfst, wat was je weer fotogeniek dit jaar! Hebben jullie ook zo genoten van de herfst?

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This