Omdat ik in Berlijn woon voelt de stad natuurlijk steeds minder als vakantieoord. Toch moet ik zeggen dat ik nog vaak dat vakantiegevoel of die Berlijnkriebels heb. Soms tijdens dagelijkse routines, als ik over de Modersohnbrücke fiets of over de Oberbaumbrücke loop bijvoorbeeld. Maar vooral als ik op zonnige weekenden op ontdekkingstocht ga. Jammer genoeg komt niet vaak (genoeg) voor dat ik vakantie heb en deze in Berlijn doorbreng. Stom, want er zijn in Berlijn nog zoveel plekken die ik wil ontdekken en fotograferen! (Maar ja, op de rest van de wereld natuurlijk ook).

De afgelopen week had ik vrij en het leek me wel een leuk idee om jullie te laten zien hoe ik mijn dagen heb gevuld. Komt ie!

Maandag

IMG_8607 Een week vakantie in Berlijn

Hier begon mijn tour.

IMG_8604 Een week vakantie in Berlijn

Hoewel dit plaatje anders doet vermoeden is dit geen verlaten station.

IMG_2446 Een week vakantie in Berlijn

Bij de Bornholmer Straße vind je de Bösebrücke, hier liep de Berlijnse Muur. Toen de muur viel op 9 november 1989 gingen de eerste DDR-burgers (waaronder Angela Merkel) hier de grens over. Ter herinnering aan deze gebeurtenis vind je hier  Platz des 9. November met foto’s en verhalen over de val van de muur.

IMG_8606 Een week vakantie in Berlijn

Het uitzicht vanaf de brug richting de stad. Met de historie in je achterhoofd blijft het een bijzondere gewaarwording om gewoon over deze brug te kunnen lopen.

IMG_8611 Een week vakantie in Berlijn

Mijn volgende stop was een station verder, Berlin-Pankow. Is trouwens een mooi station!

IMG_8608 Een week vakantie in Berlijn

Op loopafstand van het station vind je dit verlaten zwembad. Ik had mazzel dat de zon zich even liet zien want ik ben gek op schaduwen! Dit was de eerste keer dat ik in mijn eentje in een verlaten gebouw ronddwaalde en ik vond het behoorlijk creepy. Wel een mooie locatie!

IMG_8613 Een week vakantie in Berlijn

En weer verder met de S-Bahn. Die weekkaart heb ik er wel uitgehaald!

IMG_2557 Een week vakantie in Berlijn

Helemaal ten noorden van Berlijn bezocht ik dit monument. Het is een Russisch monument ter herdenking van de Russische soldaten die in 1945 zijn omgekomen bij de slag om Berlijn.

IMG_8618 Een week vakantie in Berlijn

Terug binnen de ring! Daar ontdekte ik deze winkel waar ik vast vaste klant ga worden. 25books, een zaak met alleen maar fotoboeken. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen en evenementen met fotografen.

IMG_8619 Een week vakantie in Berlijn

De eigenaar selecteert zelf alle boeken die de zaak in komen en geeft zelf ook boeken uit. Time Out is van zijn hand, een boek vol verlaten winkelpanden in Berlijn.

IMG_2587 Een week vakantie in Berlijn

Ik fotografeerde deze week ook weer wat metrostations. Allemaal voor mijn fotoserie Berlijnse metrostations. Komt ooit nog wel een keer op mijn blog ;-).

IMG_8636 Een week vakantie in Berlijn

De dag werd afgesloten in Pantry. Dit restaurant in de Friedrichstraße is me al heel vaak aangeraden en niet zonder reden. Een gezellig restaurant, knusse inrichting, waanzinnig eten, prima prijs, goede bediening. Goedgekeurd en aanbevolen!

IMG_8631 Een week vakantie in Berlijn

Wandeling terug naar station Friedrichstraße. Ik spotte de maan!

IMG_8633 Een week vakantie in Berlijn

Deze B’s doen me altijd een beetje aan mijn eigen logo denken.

IMG_8634 Een week vakantie in Berlijn

Mijn favoriete overstapstation. Alexanderplatz.

IMG_8637 Een week vakantie in Berlijn

Dit boek kocht ik trouwens bij 25books. Toen ik thuis kwam moest ik gelijk even kijken. Through a soldier’s lens is een prachtig boek met foto’s van Europa uit de jaren ’50, gemaakt door de Amerikaanse soldaat Bill Perlmutter.

Dinsdag

IMG_8641 Een week vakantie in Berlijn

Whoohoo, het belooft een mooie dag te worden!

IMG_8647 Een week vakantie in Berlijn

Ik heb iets met de Reichstag. De historie is waanzinnig interessant, ik vind de koepel een van de mooiste dingen die er in Berlijn te zien zijn en ik heb ook een paar mooie persoonlijke herinneringen aan de Reichstag.

Toen ik voor het eerst in Berlijn was weet ik nog dat de Reichstag een van de eerste bezienswaardigheden was die ik zag. Met mijn vader achter het stuur scheurden we van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, mooi was dat. De koepel vond ik toen al mooi, maar vond ik helemaal prachtig toen ik deze een keer bezocht na een nachtje feesten. We liepen op zondagochtend om 8 uur door een lege koepel, mooi was dat.

IMG_8643 Een week vakantie in Berlijn-2

Dus besloot ik een tijdje geleden dat ik de koepel weer eens in wilde. Gewoon om wat te fotograferen. Ik vond het super en een selfie waard!

IMG_8645 Een week vakantie in Berlijn

Mooi he?

IMG_8652 Een week vakantie in Berlijn

Tegenwoordig heb ik een opzetlens voor mijn iPhone met fisheye effect. En waar kon ik deze nou beter uitproberen dan in de Reichstag?

IMG_8656 Een week vakantie in Berlijn

Bovenin de koepel.

IMG_8659 Een week vakantie in Berlijn

Ik denk dat ik de Reichstag het mooiste gebouw van Berlijn vind en raad het eigenlijk iedereen aan die voor het eerst naar Berlijn komt. Het uitzicht is trouwens ook niet slecht!

IMG_8666 Een week vakantie in Berlijn

Tijd om te gaan. Met de lift wordt je beneden weer afgezet.

IMG_8667 Een week vakantie in Berlijn

Ik vond het een schande dat ik over zo’n beetje elke Russische gedenkplaats heb geschreven maar nog niet over de meest bekende, in Tiergarten. Dus daar moest ik nog even wat plaatjes schieten. Ik was verbaasd over het aantal touringcars die hier stopten en het aantal toeristen die de moeite namen om dit monument van dichtbij te bekijken (bijna geeneen).

IMG_8671 Een week vakantie in Berlijn

Zo onwijs groothoekig is die opzetlens. Bizar he? Ik vind het effect erg tof! Ik heb wel wat moeite om foto’s scherp te krijgen met deze lens, dat vind ik wel een beetje jammer.

IMG_8675 Een week vakantie in Berlijn

Holocaust monument.

IMG_8676 Een week vakantie in Berlijn

Een van de meest mislukte panoramafoto’s ooit. Hoeveel afgeknipte auto’s spot jij?

IMG_8686 Een week vakantie in Berlijn

Toen deed ik het meest bijzondere van deze week. Ik klom deze trap op… Eng!

IMG_8683 Een week vakantie in Berlijn

Maar toen ik bovenkwam was het de moeite waard. Ik was binnenin de laatst overgebleven DDR-wachttoren van zijn soort (er stonden  200 van deze ronde wachttorens langs de muur). In deze toren was plek voor 2 soldaten die in de gaten hielden of niemand wilde ontsnappen.

IMG_8689 Een week vakantie in Berlijn

De toren staat vlakbij Potsdamer Platz en wordt door een voormalige inwoner van West-Berlijn onderhouden. Een paar jaar geleden nam hij de verwaarloosde toren over van de stad en opent deze nu voor (schaars) publiek. Hij heeft ontzettend veel verteld over de wachttoren en over het leven in het voormalige West-Berlijn. Ondanks het enge trappetje echt een aanrader!

IMG_2758 Een week vakantie in Berlijn

Ik bezocht en fotografeerde de Martin-Gropius-Bau (museum voor toegepaste kunst) en Topographie des Terrors (tentoonstelling over de misdaden van de nazi’s).

IMG_2773 Een week vakantie in Berlijn

Een andere DDR-wachttoren staat in het Kieler Eck (vlakbij Hauptbahnhof), Deze kun je ook bezoeken, maar alleen in de zomer.

IMG_8692 Een week vakantie in Berlijn

Toen liep ik langs de oever weer een stuk omhoog richting Wedding waar ik een eetafspraak had. Er zitten echt een paar leuke restaurants en bars in Wedding maar ik merk dat ik zelf niet zoveel heb met de nieuwe hippe wijken in de stad.

IMG_8703 Een week vakantie in Berlijn

Tijd om naar huis te gaan. Dag 2 zat erop!

Woensdag

Processed with VSCOcam with p5 preset

De woensdag begon met een tramritje naar Hohenschönhausen/Weißensee.

IMG_8710 Een week vakantie in Berlijn

Dit keer om het Mies van der Rohe huis te bezoeken. Mies was een modern architect, directeur van Bauhaus (in 1932 door de nazi’s gesloten) maar bovenal een held om zijn nieuwe manier van ontwerpen. Deze bungalow is typerend voor zijn werk: strakke lijnen,  veel glas, perfecte verhoudingen. Less is more.

Er is nu een tentoonstelling te bezichtigen (gratis) met een serie zwartwit foto’s van het Mies van der Rohe huis.

IMG_8708 Een week vakantie in Berlijn

De bungalow ligt in een rustige woonwijk aan het water. Het voelde bijna lente en ik genoot van de zon en het vogeltjesgetwitter in de tuin. Genieten!

IMG_8706 Een week vakantie in Berlijn

Het meer (de Obersee) verraadt echter dat het nog geen lente is.

IMG_8713 Een week vakantie in Berlijn

Ik had het gevoel dat ik in een verlaten dorp ergens in Brandenburg was beland. Niemand op straat!

IMG_8714 Een week vakantie in Berlijn

En ik dacht even dat ik een mooie urbexlocatie had gespot. Maar het bleek het Kinderkrankenhaus in Weißensee te zijn waar ik eerder al eens over schreef. Kennelijk liet mijn richtingsgevoel me weer eens in de steek, haha.

IMG_8723 Een week vakantie in Berlijn

Mijn volgende stop was de Joodse begraafplaats in Weißensee. Wow.

IMG_8730 Een week vakantie in Berlijn

Deze begraafplaats is enorm groot en in nog verrassend goede staat. Het is een wonder dat deze begraafplaats de Tweede Wereldoorlog zo goed heeft overleefd.

IMG_8733 Een week vakantie in Berlijn

Er waren slechts enkele bezoekers en ik vond het best indrukwekkend om hier in mijn eentje rond te wandelen.

IMG_8734 Een week vakantie in Berlijn

Deze Russische kerk staat op een Russisch-Orthodoxe begraafplaats in Tegel. Heel on-Berlijns, heel on-Europees, heel mooi.

IMG_2972 Een week vakantie in Berlijn

Als ik dan toch in de buurt ben met mijn camera… Nog even uitstappen bij de Meteorstraße om het vliegtuigspottersplekje van Berlijn te bezoeken. Stijgende en landende vliegtuigen razen hier over je hoofd.

IMG_8735 Een week vakantie in Berlijn

Rondje Ringbahn op naar huis!

Donderdag

IMG_8738 Een week vakantie in Berlijn

Rustig de dag beginnen bij Barcomi’s. Deze tent wordt gerund door een Amerikaanse en je vindt hier dus al het lekkers uit de Amerikaanse keuken.

IMG_8742 Een week vakantie in Berlijn

Bagels bijvoorbeeld. Allemaal gebakken bij Barcomi’s. En lekker dat ze zijn!

IMG_8744 Een week vakantie in Berlijn

Tegenover Barcomi’s zit Gestalten, misschien wel bekend als uitgever van boeken. In deze concept store vind je naast boeken ook veel andere leuke designspulletjes en tijdelijke tentoonstellingen. Hier kun je altijd wel een leuk cadeau scoren voor iemand anders of jezelf.

IMG_8756 Een week vakantie in Berlijn

Bacomi’s en Gestalten zitten beide in het Sophienhof in Mitte

.

IMG_8793 Een week vakantie in Berlijn

Mijn fisheye moest er weer even aan te pas komen in het mooiste hof van Berlijn. De Hackesche Höfe.

IMG_8766 Een week vakantie in Berlijn

Ik ging even op een kleine shoppingtour en zag deze schattige theepotjes bij ok Versand. Dit is een winkeltje met veel moois van gerecyclede materialen van over de hele wereld.

IMG_8763 Een week vakantie in Berlijn

Sinds ik in het Buchstabenmuseum ben geweest heb ik helemaal een zwak voor mooie typografie.

IMG_8774 Een week vakantie in Berlijn

Toen besloot ik nog even over de Joodse begraafplaats aan de Schönhauser Allee te wandelen. Helaas is deze begraafplaats in veel slechtere staat dan de begraafplaats in Weißensee. Er wordt gewerkt om de begraafplaats op te knappen en een tentoonstelling (gratis) vertelt meer over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Berlijn.

IMG_8772 Een week vakantie in Berlijn

Senefelderplatz.

IMG_8778 Een week vakantie in Berlijn

Het monument van Ernst-Thälmann, de leider van de communistische partij Duitsland (KPD) tijdens de Weimar Republiek. Nadat de nazi’s in januari 1933 definitief aan de macht kwamen, probeerde Thälmann een algemene staking te organiseren om Hitler ten val te brengen. Deze poging mislukte. In februari van dat jaar organiseerde Thälmann een bijeenkomst waar hij opriep Hitler met geweld af te zetten. Daarop werd Thälmann op 3 maart in Berlijn gearresteerd door de Gestapo en gedurende elf jaar opgesloten. In augustus 1944 werd hij op persoonlijk bevel van Adolf Hitler geëxecuteerd in het concentratiekamp Buchenwald.

IMG_8784 Een week vakantie in Berlijn

De Berlijnse fast-foodiehype op dit moment: gevulde deegdingen. Dim-sum is ontzettend populair maar ook de Oostenrijkse variant daarvan: de Germknödel. Bij Häppies vind je allerlei gevulde Germknödel (of Häppies zoals ze hier heten) zoals deze variant met tofucurry en een mangodressing on top. Lekker en snel!

IMG_8792 Een week vakantie in Berlijn

Cadeautje voor mezelf! Liebeskind is een Berlijns lederwarenmerk en ze verkopen voornamelijk tassen. En deze schattige schoenen. Er zit in filiaal in het winkelcentrum Alexa.

IMG_8795 Een week vakantie in Berlijn

Hier haal ik trouwens (deels) mijn inspiratie vandaan.

Vrijdag

 

IMG_8797 Een week vakantie in Berlijn

Vrijdag besloot ik maar eens te relaxen en de dag te beginnen bij Aunt Benny met een gezond ontbijtje.

IMG_8799 Een week vakantie in Berlijn

De rest van de dag lag ik met de (moeie) voetjes omhoog in het Liquidrom. Ze noemen zichzelf een “urbane sauna” maar ik vind de sauna geen plekje in mijn top 5 sauna’s waard. Prima sauna maar vrij klein (vooral weinig buitenruimte) en druk (zelfs doordeweeks). De opgietingen waren hier trouwens wel erg goed!

Over de meeste plekken volgt nog een artikel met betere foto’s. Ik heb op het moment zoveel materiaal en inspiratie dat ik keuzestress krijg. Waar moet ik beginnen?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This