Op de website van de Tagesspiegel worden regelmatig fotoseries uit Berlijn gepubliceerd. Onlangs kwam ik fotoseries tegen van Kreuzberg en Prenzlauerg Berg die laten zien hoe deze wijken in de loop der jaren zo snel zijn veranderd. Een wijk aan de westkant en een wijk aan de oostkant van de muur. Prachtige foto’s die een blik geven in het Berlijn van toen en van nu.

Kreuzberg im Wandel der Zeit (link)

De Kreuzbergserie bevat meer van 100 foto’s van het Kreuzberg in de jaren ’80, ’90 en van nu. Er zitten prachtige plaatjes tussen van het ‘gewone’ leven aan de westkant van de muur. Een aantal van mijn favoriete opnames heb ik eruit gepikt.

kreuzberg im wandel 1

De Waldemarstraße – eind jaren ’70.

kreuzberg im wandel 2

De Manteuffelstraße – 1973. Aan het einde van de de straat zie je de U1 rijden. Op deze foto is duidelijk te zien dat niet alleen Oost-Berlijn maar ook de uithoeken van West-Berlijn grauw en kil waren.

kreuzberg im wandel 3

Een plek om te spelen direct langs de Berlijnse Muur – 1981. Voor deze kinderen was het de normaalste zaak van de wereld.

kreuzberg im wandel 4

Landwehrkanal – 1981. Langs de oever loopt de Berlijnse Muur, daarachter is het DDR-grondgebied.

kreuzberg im wandel 5

De Berlijnse Muur – 1981. De foto laat zo duidelijk zien dat de Muur deel uitmaakte van het ‘gewone leven’. Een zondagse wandeling langs de Muur. Bijzonder. De graffiti op de Muur is een duidelijk herkenningspunt voor West-Berlijn. In de DDR was het ondenkbaar (en zeer risicovol) om de muur te bekladden.

kreuzberg im wandel 6

Deze foto laat duidelijk zien hoe de Muur dwars door de stad liep en twee werelden los van elkaar creëerde. Onder zie je Kreuzberg (veel graffiti op de muur), boven Mitte.

kreuzberg im wandel 11

Checkpoint Charlie – April 1986.

kreuzberg im wandel 12

Herrentag wordt op straat gevierd. Met, of zonder Muur.

kreuzberg im wandel 7

Elke dag uitzicht hebben op de Muur en bijna bij je ‘buren’ in Oost-Berlijn naar binnen kunnen kijken. Het was de realiteit voor velen langs de Bethaniendamm en andere delen van Kreuzberg.

kreuzberg im wandel 8

De Tagesspiegel schrijft: ‘Oben werden Blumen gegossen, unten wird geschossen.’. Treffend.  Dit was de laatste woning in West-Berlijn, op de achtergrond zie je evangelische St.-Thomas-Kirche.

kreuzberg im wandel 9

Kottbusser Tor – 1993.

kreuzberg im wandel 10

Kottbusser Tor – 1997. Ik moest hardop lachen om deze outfit, zo heerlijk jaren ’90 met die gympen en die opgesnoerde spijkerbroek.

Prenzlauer Berg im Wandel der Zeit (link).

De serie van Prenzlauer Berg is ontzettend uitgebreid. Deze fotoserie bestaat uit meer dan 300 foto’s! Ook deze serie is de moeite waard om even doorheen te scrollen. Dit zijn mijn favoriete opnames.

De Danziger Straße heette voorheen de Dimitroffstraße. En daar werd het metrostation naar vernoemd dat nu de naam Eberswalder Straße draagt.

Hetzelfde station in 1963. Wat een prachtige auto’s rijden daar rond!

In 1996 ziet het station er zo uit. 33 jaar later!

Het volgende station op de U2. Schönhauser Allee.

Een tram (de huidige lijn M10) in de Dimitroffstraße (de huidige Danziger Straße). Dit is een opname uit 1965.

Blik op de Wasserturm in 1979. Deze watertoren is altijd nog een bekend herkenningspunt in de wijk.

Een wankelend balkon in de Wörther Straße.

Toen ik deze foto zag moest ik gelijk denken aan mijn eigen jeugd. Die outfits komen me heel bekend voor! Ik moet ongeveer dezelfde leeftijd hebben gehad als deze kinderen in 1992. Het grote verschil, zij groeiden op in Prenzlauer Berg. Op de achtergrond zie je de Kulturbrauerei.


In de jaren ’90 was de Kulturbrauerei nog een verzamelplek voor afval.

Maar inmiddels is de boel liefdevol gerestaureerd.

Op de hoek van de Sredzkistraße is dit jaar een modern appartementencomplex gebouwd. Langszaam worden alle gaten opgevuld.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This