Zoals jullie misschien weten was ik gisteren aanwezig bij het grote feest bij de Brandenburger Tor in Berlijn, lang leve Twitter. Aldaar waren ook grootheden als Klaus Wowereit, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Dimitri Medwedew, Gordon Brown, Hillary Clinton en onze eigen Jan Peter Balkenende aanwezig.
Tussen de praatjes van wereldleiders door werden er 1000 gedecoreerde dominostenen, met elk een hoogte van 250 centimeter, omgegooid. Alle dominostenen stonden samen symbool voor de betonnen muur die toentertijd op dezelfde plek heeft gestaan en Berlijn in tweeën splitste. Het omvallen van de 1000 kleine kunstwerken staat symbool voor het vallen van de Berlijnse muur op 9 november 1989. En hoewel dat een heel mooi symbool is werd de rij dominostenen gesloten met een dominosteen van beton die niet omviel. Als symbool voor de vele politieke en geestelijke muren die er nog bestaan. Natuurlijk ook voor de fysieke muren in de Sahara nabij Marokko, Korea en op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.
Blij zijn met de vrijheid die we nu in Europa kennen maar ook denken aan de plekken waar dat nog geen vanzelfsprekend goed is was de boodschap gisteren. Daar zit wat in, het gemak waarmee ik in de trein naar Berlijn kan stappen was 20 jaar geleden een stuk minder denkbaar geweest en ik ben blij dat de jeugd van tegenwoordig deze mogelijkheid heeft.
De rij dominostenen was in totaal ongeveer 1.200 meter lang en liep tussen Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor, een stuk waar ooit de betonnen begrenzing heeft gestaan. Omdat de titel een insinueert dat er foto’s komen hierbij een paar foto’s gemaakt van eigen hand. Geen topfotograaf kwaliteit (koude handen, vochtige lens en simple camera als excuus) maar toch wil ik jullie hiermee een indruk geven van hoe het was.
Zoals je kunt zien veel kunstwerken geïnspireerd op het samenkomen van West en Oost Berlijn. Erg mooi vind ik de tekeningen van een knuffelende Fernsehturm en Funkturm.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft de organisatie van Mauerfall 2009 het dominoboek uitgegeven waarin elke steen beschreven staat. Een foto, de naam van de kunstenaar en de gedachte achter de tekening. Het boek moet ik nog even goed doorlezen maar ik ben blij dat ik hem heb, ze waren namelijk vrij snel uitverkocht.
(bij interesse van foto’s kun je contact met me opnemen om een groter formaat op te vragen)