Ik blijf er versteld van het aantal verlaten zwembaden in Berlijn. Stadtbad Wedding (nu club), Stadtbad Oderberger (nu evenementenlocatie), Olympisch dorp (nu museum) en Prince Charles (nu club) zijn slechts enkele voorbeelden van overgebleven overdekte zwembaden. Nadat ik een artikel tegenkwam op Digitalcosmonaut.com bezocht ik vorige week een openluchtzwembad uit het rijtje verlaten zwembaden in Berlijn en wel het Freibad Lichtenberg. Anders dan eerder genoemde zwembaden gebeurt er op dit terrein helemaal niets meer, het zwembad is overgenomen door de natuur.

Freibad BVB Lichtenberg-6

Freibad Lichtenberg toen

Het zwembad ligt op het sportterrein van het huidige BVG stadion. Dit terrein werd tussen 1920 en 1922 gebouwd in Lichtenberg, wat toen nog een zelfstandige stad was. Het terrein diende als sportplaats (Straßenbahnerplatz) voor de medewerkers van het openbaar vervoer die vanuit hun werk (station Lichtenberg om de hoek) zo de sportplaats op konden. Op het terrein bevonden zich nog een stadion, een tennisveld en een zwembad.

Het zwembad werd in 1928 gebouwd en diende voornamelijk als trainingsbad voor de Olympische Zomerspelen van 1932 en 1936 en als wedstrijdbad voor internationale zwemwedstrijden. Het zwembad heeft 8 banen, beschikt over een springplank en een peuterbadje.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het zwembad niet meer gebruikt, tot de DDR in de jaren ’70 het zwembad renoveerde en heropende. Tot het einde van de jaren ’80 werd het Sommervolksbad weer gebruikt onder de naam BVB Freibad (BVG behoorde in die tijd tenslotte tot West-Berlijn) waarna het terrein weer terug veroverd werd tot de natuur.

Freibad Lichtenberg nu

Het zwembad ligt er rustig en verlaten bij. Het voetbalterrein nog wel wordt gebruikt en de woekerende natuur van het zwembad steekt nogal ruw af bij het versgemalen grasveldje bij het BVG stadion. Het zwembadterrein is klein, en er is ook niet heel veel te zien. Of het zwembad ooit nog gebruikt zal worden betwijfel ik, aan onderhoud moet een hoop gebeuren en het zwembad is te klein voor veel publiek. Wel kun je er mooie foto’s maken!

Via de ingang van het stadion kun je het terrein oplopen, het zwembad bevindt zich aan de achterkant van het terrein. Toen ik er was liep er enkel een grasmaaier over het terrein.

Adres: Freibad Lichtenberg, Siegfriedstraße 71


Grotere kaart weergeven

Freibad BVB Lichtenberg-1-2

Freibad BVB Lichtenberg-23

Freibad BVB Lichtenberg-24

Freibad BVB Lichtenberg-3-2

Freibad BVB Lichtenberg-19

Freibad BVB Lichtenberg-4-2

Freibad BVB Lichtenberg-21

Freibad BVB Lichtenberg-2-2

Freibad BVB Lichtenberg-18

Freibad BVB Lichtenberg-17

Freibad BVB Lichtenberg-2

Freibad BVB Lichtenberg-16

Freibad BVB Lichtenberg-4

Freibad BVB Lichtenberg-1

Freibad BVB Lichtenberg-15
    
Freibad BVB Lichtenberg-11

Freibad BVB Lichtenberg-10

Freibad BVB Lichtenberg-9

Freibad BVB Lichtenberg-7

Freibad BVB Lichtenberg-2-3

Freibad BVB Lichtenberg-2-4

Freibad BVB Lichtenberg-1-4

Freibad BVB Lichtenberg-1-3

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This