Vorig jaar was deze tijd van het jaar volgepland met allerlei evenementen rondom de val van de Berlijnse Muur wat vorig jaar precies 20 jaar geleden was. Nu, een jaar later, is het precies 21 jaar geleden dat de Berlijnse Muur is gevallen. Één jaar verschil, een reusachtig verschil in perceptie. Niets geen peperdure evenementen bij de Brandenburger Tor dit jaar, of grootse tentoonstellingen. Toch zal 9 november altijd een bijzondere datum voor de stad Berlijn blijven, met of zonder overdreven uitgepakte evenementen. Ondanks dat het een beetje lijkt alsof er vandaag niets gebeurt zijn er toch de nodige initiatieven in Berlijn rondom de Mauerfall;

Dat is snel gegaan, exact een jaar na de aankondiging vond vandaag de opening van Platz des 9. November 1989 plaats door huidig burgermeester van Berlijn Klaus Wowereit. Dit plein bevindt zich vlakaan de Bornholmer Brücke in Prenzlauer Berg, de plek waar 21 jaar geleden een grensovergang stond.

Een grappig stukje rap waar een aantal vooroordelen over “Wessies” en “Ossies” naar voren komen. Ossies rijden in Trabantjes en eten geen banaan, je kent het wel. Gelukkig wordt er afgesloten met “Doch ick sag ob Norden, Süd, West oder Osten. In Berlin ist es immer noch am Besten”.

Geen idee wat ik me erbij moet voorstellen maar er is een hotel wat een speciaal Mauerfall arrangement aanbiedt in Berlijn. Inclusief Ossiparty en DDR-Büffet.

Vanavond om 20:15 op RTV komen verschillende personen aan het woord over de Mauerfall. In de documentaire “Mein Mauerfall” vertellen 40 promi’s uit de wereld van politiek, maatschappij en cultuur over hun ervaringen op 9 november 1989.

Gelukkig lijkt niets minder waar, de Berlijnse Muur leeft nog verder gedachten en ook wordt er in de media nog wel wat aandacht aan besteed. Aanvullingen? Plaats ze in de comments!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This