Er zijn van die musea en galerieën waar ik maar blijf terugkomen. Omdat ze telkens weer met toffe exposities of bijzondere tentoonstellingen komen of omdat ze lonken met een geweldige boekenafdeling of fascinerende architectuur. In de categorie moderne kunstmusea zijn dit mijn 10 favorieten. Staat jouw favoriet ertussen of juist niet? Ik lees het graag bij de reacties onder dit artikel!

1. C/O Berlin

Als je mijn Fotodagboeken volgt, dan komt het vast niet als een verrassing dat C/O Berlin op nummer één staat in mijn lijstje favoriete musea. Op het gebied van fotografie is het gewoon dé plek waar je moet wezen in Berlijn. Of er nou werk van één fotograaf centraal staat of van meerdere fotografen, of er nou landschapsfotografie of een portretserie aan de muur hangt, de wisselende fototentoonstellingen weten me eigenlijk altijd wel te boeien. In de afgelopen jaren heb ik er tentoonstellingen bewonderd van fotohelden als Stephen Shore, Sebastião Salgado en Anton Corbijn maar ook de selectie van opkomende fotograferen vind ik altijd erg inspirerend. Elke paar maanden worden de tentoonstellingen afgewisseld. Een bezoek maak je compleet met een rondleiding (soms door de fotograaf zelf, meestal door de curatoren), een kijkje in de boekenwinkel en een koffie met punt taart in het café. Wist je trouwens dat het gebouw tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt door de Amerikaanse geallieerden als cultuur- en informatiecentrum? Daar komt de naam Amerikahaus vandaan.

Adres: Amerikahaus, Hardenbergstraße 22-24, Berlijn-Charlottenburg
OV: S, U2 of U9 Zoologischer Garten
co-berlin.org

2. Museum für Fotografie (Helmut Newton Stiftung)

De van oorsprong Berlijnse Helmut Newton (1920) brak in de jaren ’70 door als modefotograaf toen hij in Parijs werkzaam was voor Vogue. Zijn fashionfoto’s waren grensverleggend. In die tijd werden ze vaak als pornografisch bestempeld maar Newton droeg met zijn vooruitstrevende fotografie wel zeker bij aan machtsverschuiving en vrouwenemancipatie. Wat mij betreft is Newton alleen al daarom een held, maar zijn foto’s zijn ook gewoon hartstikke mooi om te zien. In 2004 werd de Helmut Newton Stiftung door Newton zelf opgericht en het Museum für Fotografie toont de privécollectie van de fotograaf als vaste tentoonstelling. Veel van zijn camera’s, persoonlijke bezittingen, een herbouwde werkruimte en – het meest interessant natuurlijk – zijn foto’s zijn in het grote museum te bewonderen. In de hal hangen enorme afdrukken van de eerste naakte vrouwen die Newton heeft gefotografeerd. In een ander deel van het museum zijn tijdelijke tentoonstellingen van het Museum für Fotografie te zien.

Adres: Jebensstraße 2, Berlijn-Charlottenburg
OV: S, U2 of U9 Zoologischer Garten
smb.museum/museum-fuer-fotografie

3. Hamburger Bahnhof

Op loopafstand van het Hauptbahnhof bevindt zich een ander noemenswaardig Bahnhof: het Hamburger Bahnhof. Op dit voormalige kopstation stoppen echter al lang geen treinen meer. Al in 1906 bleek het station te klein te zijn voor de hoeveelheid verkeer en werd het omgebouwd tot een verkeersmuseum. Sinds november 1996 is hier het Museum für Gegenwart gehuisvest, waar je een interessante vaste tentoonstelling en wisselende moderne kunsttentoonstellingen kunst bezoeken. Bij binnenkomst valt meteen op hoe prachtig de oude stationshal is gerestaureerd, een prachtige coulisse voor hét museum voor hedendaagse kunst in Berlijn. Vanaf de centrale stationshal kom je in andere delen van het museum waar o.a. werk van Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Joseph Beuys te bewonderen is. Houd de agenda van het Hamburger Bahnhof zeker in de gaten, er vinden namelijk ook soms gave performance art acts plaats.

Adres: Invalidenstraße 50-51, Berlijn-Mitte
OV: S of U55 Hauptbahnhof
smb.museum/hamburger-bahnhof

4. Boros Bunker

De Duitse kunstverzamelaar Christian Boros heeft wel een hele bijzondere locatie uitgezocht voor zijn omvangrijke privécollectie: een voormalige bovengrondse bunker. Als massief en duister betonblok valt het overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog erg op tussen de nieuwbouw in de rest van de straat, de kogelgaten zitten zelfs nog in de muur. Sinds 2008 is de collectie van Boros deels toegankelijk en alleen te bewonderen met een tour (vooraf aanmelden verplicht). De rondleidingen zijn beperkt en zitten snel vol maar het is erg de moeite waard om je een maand van tevoren aan te melden. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de bunker is omgebouwd tot expositieruimte en ook de kunststukken zijn van wereldklasse. De focus ligt vooral op werken van internationale kunstenaars van 1990 tot aan nu in de kunstvormen beeldhouwkunst, installatiewerken, schilderkunst, tekenkunst, video en fotografie. In totaal zijn er meer dan 500 werken te zien in 80 ruimtes op een oppervlakte van 3.000 m2.

Adres: Reinhardtstraße 20, Berlijn-Mitte
OV: S of U6 Friedrichstraße
sammlung-boros.de (vooraf aanmelden verplicht)

5. Feuerle Collection

Niet ver vanaf station Gleisdreieck, in een centrale maar toch relatief onbekende hoek van Berlijn, is onlangs een bijzondere nieuwe privécollectie te bezichtigen. Kunsthistoricus Désiré Feuerle bezit een omvangrijke collectie aan hedendaagse kunst en antieke kunst uit zuidoost Azië. Een bijzonder veelzijdige collectie kunst die uitstekend tot zijn recht komt in een monumentale bunker uit de Tweede Wereldoorlog die ooit als telefooncentrale werd gebruikt. Net als voor de Boros collectie is vooraf aanmelden verplicht.

Adres: Hallesches Ufer 70, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 of U7 Möckernbrücke
thefeuerlecollection.org (vooraf aanmelden verplicht)

6. Bauhaus-Archiv

Ondanks zijn korte bestaan van 1919 tot 1933 was (én is) Bauhaus een invloedrijke Duitse school voor design, architectuur en fotografie uit het interbellum. De strakke ontwerpen en het gebruik van veel glas en wit waren typerend en revolutionair voor Bauhaus. Bauhaus begon in Weimar en kwam via Dessau naar Berlijn, waar de designschool in het laatste jaar van zijn bestaan gevestigd was. Het Duitse nationaalsocialisme wilde van het Bauhaus af en dwong het in 1932 naar Berlijn te verhuizen. Nauwelijks een jaar later werd het opgedoekt omdat het design niet Duits genoeg zou zijn. In 1979 opende het Bauhausarchief in Berlijn alsnog haar deuren naar ontwerp van Bauhaus-directeur Walter Gropius. In het museum kom je meer te weten over de designschool en zijn veel van de ontwerpen te zien. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. Meer zien van Bauhaus? Dan kan ik ook een dagtrip naar Bauhausstadt Dessau aanbevelen.

Adres: Klingelhöferstraße 14, Berlijn-Tiergarten
OV: U1, U2, U3 of U4 Nollendorfplatz
bauhaus.de

7. Martin-Gropius-Bau

Zoals de naam al doet vermoeden is ook de Martin-Gropius-Bau een ontwerp van Gropius. Niet door Walter Gropius maar door zijn oudoom Martin Grooius. Gebouwd werd het museum in 1881 in een Italiaanse renaissancestijl. Van buiten is het gebouw versierd met mozaïeken die de wapens van verschillende Duitse steden uitbeelden en het interieur wordt gekenmerkt door de vele lichtinval door het plafond. Inmiddels is de Martin-Gropius-Bau één van de meest belangrijke en toonaangevende expositieruimtes van Berlijn waar veel internationale exposities hun stop in Berlijn maken. In de Martin-Gropius-Bau waren o.a. tentoonstellingen van Ai Weiwei, Anish Kapoor en over David Bowie te zien. Op het moment van schrijven is er een expositie te zien van de Franse documentairefotograaf Robert Doisneau.

Adres: Niederkirchnerstraße 7, Berlijn-Kreuzberg
OV: S of U2 Potsdamer Platz
berlinerfestspiele.de/gropiusbau

8. Berlinische Galerie

Van alle musea in Berlijn is de Berlinische Galerie één van de jongere exemplaren. Gestart werd het collectief in 1975 met het idee een podium te bieden voor lokale kunstenaars maar pas in 2004 kregen ze een eigen vaste locatie. Bij de wisselende exposities staat moderne kunst, fotografie en architectuur van 1870 tot het heden centraal. Vaak met Berlijn als thema bij bijvoorbeeld tentoonstellingen met historische fotoseries van Berlijn of architectuur in Berlijn uit de jaren ’60. Inmiddels beperkt het collectief zich niet meer alleen tot lokale kunstenaars maar wordt er ook regelmatig werk van internationale kunstenaars getoond. Loop na een bezoek aan de expositie ook zeker even een rondje om het museum, vooral de letters op de grond en de grote sculptuur mag je niet missen en verdienen een plek in je Instagramfeed.

Adres:Alte Jakobstraße 124-128, Berlijn-Kreuzberg
OV: U6 Kochstraße of U8 Moritzplatz
www.berlinischegalerie.de

9. Fotogalerie Friedrichshain

Waarschijnlijk de minst fancy en hippe locatie in dit rijtje maar toch mag Fotogalerie Friedrichshain niet in mijn lijstje favoriete kunstmusea missen. Van buiten lijkt de kleine galerie nog het meest weg te hebben van een leegstaand winkelpand maar laat je daardoor niet misleiden. Binnen zijn namelijk met regelmaat interessante fototentoonstellingen te zien. Leuk weetje: toen de galerie in 1985 opende was het de eerste galerie in de DDR waar fotografie centraal stond. Vaak werden er documentairefoto’s van fotografen van fotobureau Ostkreuz vertoond maar ook Berghainportier en fotograaf Sven Marquardt heeft hier al eens zijn werk tentoon gesteld.

Adres: Helsingforser Platz 1, Berlijn-Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße
fotogalerie.berlin

10. Kunstraum Kreuzberg / Bethanien

Met zijn spitse torentjes doet Bethanien me op een of andere manier altijd een beetje aan een spookhuis denken. Want wát een groot, mooi maar vooral bijzonder gebouw is dit. Ooit gebouwd als ziekenhuis, doet het gebouw nu dienst als kunstatelier, tentoonstellingsruimte en restaurant. De lange gangen zijn bijna in zijn geheel voorzien van muurschilderingen en in de kamers zijn verschillende expositieruimtes te bezichtigen. De kunst is vaak erg experimenteel en raakt me niet altijd maar zelfs dan is minstens een bezoek aan het prachtige gebouw de moeite waard. In de zomer kun je achter het pand terecht in de biertuin en openluchtbioscoop. Topcombinatie!

Adres: Mariannenplatz 2, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor
www.kunstraumkreuzberg.de

 

C/O Berlin

Hardenbergstraße 22-24

Museum für Fotografie

Jebensstraße 2

Hamburger Bahnhof

Invalidenstraße 50-51

Boros Collection

Reinhardtstraße 20

Feuerle Collection

Hallesches Ufer 70

Bauhaus-Archiv

Klingelhöferstraße 14

Martin-Gropius-Bau

Niederkirchnerstraße 7

Berlinische Galerie

Alte Jakobstraße 124-128

Fotogalerie Friedrichshain

Helsingforser Platz 1

Kunstraum Kreuzberg / Bethanien

Mariannenplatz 2

Akademie der Künste

Pariser Platz 4

König Galerie

Alexandrinenstraße 118

Bonustips

Aanvullende tips voor moderne kunstliefhebbers in Berlijn:

  • Hou je meer van kleinere galerieën? Struin dan eens door de Auguststraße (Berlijn-Mitte) of door de Potsdamer Straße (Berlijn-Tiergarten), daar barst het van de galerieën. Favoriet zijn de galerieën in het hofje aan de Potsdamer Straße 81. Op VisitBerlin kun je een interessante lijst vinden met meer galerieën
  • Andere interessante wat grotere moderne kunstmusea in Berlijn zijn: Kulturforum, Akademie der Künste en de König Galerie. Eigenlijk mag de Neue Nationalgalerie niet ontbreken in het lijstje, echter wordt dit museum momenteel gerenoveerd en blijft voor meerdere jaren gesloten
  • Kunstminnend Berlijn beleeft een hoogtepunt tijdens de jaarlijkse Berlin Art Week in september. Verschillende kunstbeurzen worden er verspreid door de stad georganiseerd en veel galerieën hebben een speciaal programma. Houd mijn evenementenpagina in de gaten voor meer aankomende evenementen
  • Meer museumstips kun je vinden op mijn pagina musea in Berlijn

Staat jouw favoriete moderne kunstmuseum ertussen? Of juist niet? Ik ben benieuwd!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This