De torenruïne van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn gaat eindelijk gerestaureerd worden, de kerk stond al een tijdje op “instorten“. Op die manier moet instorting worden voorkomen. Het heeft wat moeite gekost maar dankzij de vele inzet van Berlijners, bedrijven en toeristen is er genoeg geld bij elkaar gespaard om de opknapbeurt te bekostigen. De nodige 4,1 miljoen euro voor de werkzaamheden zijn bij elkaar gesprokkeld, aldus de regering van de armlastige deelstaat Berlijn donderdag. Met dit bedrag kan er dit jaar nog begonnen worden aan de werkzaamheden die waarschlijnklijk in september zullen beginnnen. De restauratie van de toren zal aardig wat tijd in beslag nemen, de toren van de Gedächtniskirche is ook zwaar beschadigd en was al een tijdje aan restauratie toe. Onder andere de voegen en de muren moeten hersteld en schoon gemaakt worden.

De kerk, een van de symbolen van Duits nationalisme, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een geallieerd bombardement zwaar beschadigd. Na de oorlog werd besloten de torenruïne in beschadigde toestand te laten staan, als waarschuwing voor de waanzin van oorlog en als herdenkingsteken. Het zal wel raar zijn om de toren even te missen maar er wordt misschien een tijdelijke uitzichtstoren van 50 meter opgebouwd.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This