Dat Nederlanders gek zijn op kerstmarkten had ik al een beetje door, mijn blogpost over kerstmarkten in Berlijn is druk bezocht de afgelopen weken. Maar ook Britten zijn dol op het stukje winterse Duitse traditie wat zich “kerstmarkten” noemt.

In grote steden, zoals Londen, Leeds en Birmingham, worden jaarlijks de houten stalletjes uit de kast gehaald om ook deze steden van een beetje Duitse gezelligheid te voorzien. De kerstmarkten die hier onder de naam “German Markets” door het leven gaan voorzien ook in de glühwein-, bier-, bratwurst- en suikeramandelenbehoefte. Verschillende Duitse geldzoekers hebben hun kraam verplaatst naar de overkant van het water. In Birmingham wordt voor de negende keer de Frankfurt Christmas Market gehouden, de grootste Duitse kerstmarkt buiten de Bondsrepubliek. In Londen werd tegenover de Big Ben een kerstmarkt opgezet waarvan de organisatie in de handen van de stad Keulen lag.

Uitmelkerij of gezelligheid? Dat is een beetje de tweescheiding in meningen als het om kerstmarkten (of valentijn, moederdag of sinterklaas gaat). Het is waar dat de authenticiteit van de aangeboden producten soms wat ver te zoeken is. De “traditionele” porseleinen poppen met blonde krullen en grote blauwe ogen? Made in China. De armband in barnsteen? Ingevoerd uit Polen. Gelukkig komt de Glühwein nog wel gewoon uit Duitsland, Château de Lidl welteverstaan. Maar uiteindelijk maakt het voor mij allemaal niet zoveel uit, het gaat tenslotte om de sfeer en die is altijd goed!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This