Dat Berlijn een goedkope stad is wist ik natuurlijk al, in Berlijn leven maakt je rijk! Het levensonderhoud in Berlijn is goedkoop en de lonen zijn verhoudingsgewijs goed. Maar nu blijkt ook dat je als toerist een financieel goede keuze maakt als je een bezoekje komt brengen aan het pareltje van Duitsland. Wil je dus op stedentrip maar weinig geld uitgeven, dan kan ik, en Consultancybureau Mercer je een stedentripje naar Berlijn aanraden.

Uit recent onderzoek van Mercer blijkt namelijk dat een stedentripje naar Berlijn goedkoper is dan alle andere stedentrips door Europa. Slechts één andere stad mag deze cheap-ass prijs met Berlijn delen en dat is Boedapest. Berlijn en Boedapest zijn dé steden waar je moet zijn voor een goedkope stedentrip. Mercer heeft de prijzen van producten vergeleken die je als toerist koopt. Hieronder vallen de prijzen voor hotels, biertjes op een terras, vervoer, gebruiksartikelen, uitstapjes en restaurants. Zelfs voor een nachtje in een viersterrenhotel in Berlijn ben je relatief goedkoop uit, gemiddeld kost je dit slechts 70€. Lijkt veel maar in bijvoorbeeld Kopenhagen ben je het dubbele kwijt, je kunt dan rekenen op prijzen rond de 140€. Ook Londen valt in de categorie duur.

Prijzen in Berlijn

Ook voor biertjes kun je goedkoop terecht in Berlijn, de prijzen liggen gemiddeld rond de 2€ voor een halve liter lekker Duits bier. Natuurlijk is dit afhankelijk van waar je heen gaat, op toeristische plekken aan de Friedrichstrasse of op Hackescher Markt zul je iets duurder uit zijn voor je biertje. Feit blijft dat bier in Amsterdam duurder is, en in Berlijn zijn de maten groter.

Mocht je geen 70€ over hebben voor een viersterrenhotel? Geen nood, ook gewone hotels en hostels hanteren goede prijzen. Variërend tussen de 10€ en de 40€ zit je of in een gezellige kamer op een hostel of in een vrij luxe hotel. Berlijn heeft het allemaal!

Het openbaar vervoer is ook goedkoop in Berlijn. Voor een paar euro kun je de hele stad door crossen met de metro, S-bahn, bus en tram. De BVG, de maatschappij die het openbaar vervoer regelt in Berlijn heeft zelfs zijn eigen toeristenbus. Voor de prijs van 2,30€ kom je langs alle bezienswaardigheden van Berlijn.

Berlin, Arm aber Sexy

Dat is de slogan van Berlijn en die blijkt maar weer eens te kloppen. Dat Berlijn zo een interessante, gewilde maar toch goedkope wereldstad is lijken nog steeds de gevolgen zijn van de tweedeling van de stad tot 1989. Nog steeds kent Berlijn een werkloosheidspercentage van 14%, wat heel hoog is in vergelijking met de rest van Europa en de rest van Duitsland zelf. In 1989 zijn veel banen verdwenen in de voormalige DDR. Toch heeft Berlijn een hele grote aantrekkingskracht op veel studenten van over de hele wereld. Ook doet Berlijn het goed bij kunstenaars, door de grote kunstscène en het goedkope levensonderhoud kunnen kunstenaars (met een gemiddeld inkomen van 10.000 € per jaar) prima in Berlijn rond komen. Het imago die de stad heeft, en de sfeer die er hangt ben ik in geen andere stad tegen gekomen. Berlijn bast uit zijn voegen van de cultuur en historie. Dat de prijzen er ook nog eens laag zijn is mooi mee genomen en biedt je de kans om even lekker op vakantie te gaan of een paar maanden te studeren in het buitenland.

Hoe boek je een goedkope stedentrip naar Berlijn?

Wil je de ultieme goedkope stedentrip naar Berlijn? Lees dan meer over naar Berlijn met de trein of boek je treinticket direct bij NS HiSpeed online. Goedkope hotels kun je zoeken, selecteren en boeken op booking.com. Voor een complete stedentrip moet je bij Peter Langhout wezen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This