Goodbye Lenin is een Duitse filmproductie uit 2003 welke zich in Berlijn afspeelt. Het verhaal speelt zich af in tijden van de tweedeling in Berlijn en die Wende (1978-1990). De Oost Duitse familie Kerner, hun emoties, belevenissen en gebeurtenissen staan centraal gedurende de film. Goodbye lenin is in het bezit van een aantal grote filmprijzen, goede opbrengsten en een hoge notering in de IMDB. Dat is het allemaal waard want het is een goede film om een beeld te krijgen van hoe het leven was in de DDR toentertijd.

Samenvatting

Het verhaal begint in de zomer van 1978, wanneer de vader van het gezin naar het Westen vertrekt voor een conferentie, maar vervolgens nooit meer terugkeert. Moeder blijft alleen achter in de DDR. Ze stort zich volledig op het socialisme, enerzijds om de leegte in haar bestaan op te vullen, anderzijds om de schijn op te houden want omdat haar echtgenoot de DDR ontvluchtte verdenken de autoriteiten haar ervan ook naar het Westen te willen vluchten.

Wanneer de Berlijnse muur valt ligt de moeder in coma, ze weet dus niets van de val van de muur en de veranderingen die plaats hebben gevonden in Oost Berlijn. Wanneer ze weer wakker wordt vrezen Alexander en de artsen ervoor dat de gezondheid van moeder te zwak is om de veranderingen te kunnen verdragen. Alex gaat ervoor zorgen dat zijn moeder er niet achter komt. Hulp krijgt Alex daarbij van zijn vrienden die er samen creatief mee om gaan. Ze serveren zijn moeder Oost-Duitse tafelzuurklassieker Spreewälder Gurken en proberen te voorkomen het journaal in beeld komt.

Een aanrader!

Dat deze film een enorme kaskraker is geworden in Duitsland en daarbuiten is geheel terecht. Goodbye Lenin is een toegankelijke film waarin toch wel duidelijk uiteengezet wordt hoe het leven was in de DDR. Het verhaal is meeslepend omdat je heel duidelijk meeleeft met het gezin Kerner.

Benieuwd geworden? Je kunt de DVD bestellen voor € 7,99 op Bol.com.

Op het oog lijkt het misschien een simpele film maar er is zeker nagedacht over de kleine details, deze maken de film leuk voor mensen die zelf de DDR niet hebben meegemaakt. De Spreewalder Gürke bijvoorbeeld, die kwamen uit het Spreewald en waren alleen in Oost Duitsland te koop. Na de Wende werden de Gürke verdwenen en stonden er potten met Nederlandse augurken in de schappen. Die DDR augurken wilde niemand meer eten. Schappen kwamen steeds voller te staan met andere westerse producten zoals Coca Cola en andere fristdranken.

Trailer Goodbye Lenin

De rest van de film is in delen helemaal terug te vinden op Youtube. Kijk hier voor deel 1, de rest kun je vinden onder related videos.

Goodbye Lenin voor €7,99 bestellen bij Bol.com.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This