Je kunt werkelijk bijna geen minuut rond lopen in Berlijn zonder graffiti tegen te komen, het zit op de huizen, op bedrijfspanden, op de treinen, op stations en op muren. En hoewel ik geen fan ben van de “nutteloze graffiti” kan ik soms wel genieten van wat ik zie, er is namelijk ook heel veel moois te zien. Om maar eens te beginnen hier een stukje geschiedenis over graffiti in Berlijn, en in het speciaal op de Berlijnse muur. Achter graffiti in Berlijn zit namelijk nog een stukje geschiedenis wat helemaal bij de stad hoort.

Berlijnse muur

De bekendste stukjes graffiti kunst zitten vandaag de dag zonder twijfel op de East Side Gallery, het grootste overblijfsel van de Berlijnse Muur die van 1976 tot 1989 de stad scheidde. Deze 3,6 meter hoge muur die de hele stad door liep was een prachtig stuk doek waar kunstenaars hun creativiteit op konden uitspuwen. Hoewel dit natuurlijk niet toegestaan was zat de westelijke kant van de muur al snel vol met graffiti (begin jaren ’80 begon de hype zo’n beetje). Vele amateuristische en bekende kunstenaars begonnen de muur te beschilderen in de daaropvolgende jaren, niet gek want er was weinig toezicht. De grauwe muur begon zich al langzaam om te toveren tot een enorm groot fleurig kunstwerk. De oostelijke kant van de Berlijnse muur was vooralsnog wit en grijs terwijl de westkant er heel fleurig bij lag.

Na de val van de muur in 1989 werd ook de oostelijke kant van de muur beschilderd en tada, de East Side Gallery was geboren.

Jammer genoeg bestaat er nog maar weinig van de muurschilderingen van de westkant. Er zijn nog kleine stukken muur terug te vinden

Nu is het verboden de muur te beschilderen, de huidige kunstwerken mogen niet overschilderd worden, hoewel er wel eens mensen zijn die zonder toestemming de muur bekladden. Het Mauerpark wordt nog het actiefst als open galerij gebruikt en dat is ook duidelijk te zien. De East Side Gallery wordt geteisterd door toeristen die stukken uit de muur hakken en jongeren die de kunstwerken overspuiten. Onlangs heeft de gemeente wel besloten dat de East Side Gallery een opknapbeurt krijgt vanwege de slechte staat van de muur.

Foto’s van de Berlijnse muur nu (East Side Gallery)

Berlijnse muur nu (Mauerpark)

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This