Duur hoeft een tripje naar Berlijn echt niet te zijn. Sterker nog, er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen of zien in de Duitse hoofdstad die helemaal niets hoeven te kosten. Noppes, nada, nul komma nul Euro! En de beste dingen in het leven zijn tenslotte gratis, toch? De inleiding houd ik verder maar kort want de lijst is behoorlijk lang geworden. Vandaag wil ik maar liefst 50 gratis activiteiten in Berlijn aan je voorstellen. Zoals je van me gewend bent natuurlijk allemaal persoonlijke favorieten. Los geht’s!

20140813-P1060433-2-BerlijnBloggratisinBerlijn_

Om het iets makkelijker te maken, heb ik de activiteiten opgedeeld naar categorie:

Dit moet je gezien/gedaan hebben

1. Bewonder de tijdloze schoonheid van het Museuminsel
Het Museuminsel is in 1999 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Geen wonder, want de belangrijkste kunstmusea van Berlijn zijn van binnen én van buiten prachtig om te zien. Entree tot de vijf musea is niet goedkoop maar ook van buiten zijn de gebouwen prachtig om te zien en da’s helemaal gratis! De zuilen voor de Alte Nationalgalerie zorgen bovendien altijd voor mooie foto’s.

2. Relaxen in de Lustgarten
Ga even heerlijk in het gras liggen en laat je imponeren door de Berliner Dom. Ook van buitenaf een bijzonder bouwwerk om te zien!

20140427 - IMG_0414- BerlijnBlog gratis in Berlijn

3. Onder de Brandenburger Tor door wandelen
Tijdens de Koude Oorlog is de Brandenburger Tor ingesloten geweest tussen de binnenmuur en buitenmuur die samen de Berlijnse Muur vormden. Daarom is de voormalige stadspoort na de val van de muur symbool komen te staan voor het gedeelde Berlijn. Onder de Brandenburger Tor doorwandelen van het voormalige Oost-Berlijn naar het voormalige West-Berlijn is dan ook een bijzondere gewaarwording!

4. Bezoek de Reichstagkoepel
Je kunt de futuristische glazen koepel van de Reichstag geheel kostenvrij van binnen bewonderen! Naast dat het een mooi panorama-uitzicht over Berlijn biedt, is de koepel met 360 spiegels een waar architectonisch hoogstandje. Ik raad wel aan om je vooraf online aan te melden, anders moet je in een héle lange rij aansluiten om je aan te melden en is de kans aanwezig dat er geen vrij tijdsslot meer is op dezelfde dag.

20140204 - IMG_2641- BerlijnBlog budgettips reichstag

5. Jezelf desoriënteren in het Holocaust monument
2.711 massieve betonblokken met verschillende hoogte herinneren aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Een officiële betekenis is er niet aan de blokken gegeven. Sommige mensen zien de blokken als grafstenen, anderen als transportwagens. En dat is het mooie van het Holocaust monument, er is ruimte gelaten voor eigen interpretatie. Naast het monument is ook het museum onder het monument gratis te bezichtigen.

20150718 - DSCF0691- BerlijnBlog Holocaus Monument

6. Bekijk resten van de Berlijnse Muur in de Bernauer Straße
Nergens in Berlijn krijg je zo’n goede indruk van hoe de Berlijnse Muur eruit heeft gezien, en wat voor betekenis dit heeft gehad voor de mensen, als in de Bernauer Straße. Wandel langs een stukje Berlijnse Muur, bekijk het grensgebied vanaf de uitzichttoren en zie hoe de vluchttunnels hebben gelopen. Talrijke informatieborden en het documentatiecentrum geven meer achtergrondinformatie.

7. Laat je imponeren door de bombastische monumenten voor de omgekomen Russische soldaten
Om de Russische soldaten die tijdens de Slag om Berlijn om het leven zijn gekomen te eren, hebben de Sovjets verschillende monumenten aangelegd in Berlijn. De bombastische monumenten in het Treptower Park, in Tiergarten en in Pankow zijn zo groot dat je er kunt wandelen. Het ademt nog altijd grootheidswaanzin!

20151026 - _DSF5885- BerlijnBlog herfst 2015 Treptower Park

8. Bezoek voormalig concentratiekamp Sachsenhausen
Ga er maar vanuit dat een bezoek aan Sachsenhausen – één van de eerste concentratiekampen op Duitse bodem – diepe indruk zal achterlaten. Hier worden de gruwelijkheden van het Derde Rijk ineens tastbaar. Met name Station Z met de gaskamer liet me de rillingen over mijn lijf lopen.

9. Wandel langs de East Side Gallery
Hoewel ik een haat- liefdeverhouding heb met de East Side Gallery, vind ik toch dat iedereen dit muurrestje een keer gezien moet hebben. Vlak na de val van de Berlijnse Muur in november 1989, hebben meer dan 100 internationale kunstenaars de muur aan de oostkant beschilderd met politiek getinte tekeningen. Kunst voor de vrijheid!

20150903 - _DSF2779- BerlijnBlog East Side Gallery

10. Waan je terug in de tijd op Joodse begraafplaatsen
Ooit was de Joodse gemeenschap in Berlijn heel groot en welvarend. Dat zie je terug aan de chique begraafplaatsen die in Berlijn zijn aangelegd, vol weelderige familiegraven. Zowel de Joodse begraafplaats aan de Schönhauser Allee (zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog) als de Joodse begraafplaats in Weißensee (bijna niet beschadigd in de Tweede Wereldoorlog) hebben hun charme weten te behouden en nemen je terug naar het Berlijn van voor de oorlogen.

20140205 - P1000642- BerlijnBlog gratis in Berlijn Joodse begraafplaats

➤ Heel veel bezienswaardigheden en monumenten zijn gratis om te bezoeken. Een compleet overzicht vind je in mijn artikel bezienswaardigheden in Berlijn.

Musea & tentoonstellingen

11. Bekijk de tentoonstelling in Topografie des terrors
Op de plek waar de Gestapo ooit zijn hoofdkwartier had, is tegenwoordig een indrukwekkende gratis tentoonstelling te zien over de terreurdaden van de nazi’s. Het hele verhaal komt hier aan bod: hoe Hitler aan de macht kwam, hoe gevangenen door de SS’ers ondervraagd en gemarteld werden en over de concentratiekampen die werden gebouwd.

12. Bezoek het Haus der Wannsee Konferenz
Deze villa aan de Wannsee lijkt op het eerste gezicht een vredige plek. Schijn bedriegt. Hier besloot de nazitop over te gaan op systematische uitroeiing van alle Joden in Europa. Aan de wand van de vergaderkamer hangen de foto’s van alle aanwezigen. Allemaal volwassen mannen. Dat zij zo’n beslissing hebben genomen is misselijkmakend. Een bezoek aan de tentoonstelling in het Haus der Wannsee-Konferenz gaat je dan ook niet in de koude kleren zitten.

13. Wandel over Gleis 17
Station Grunewald is een van de drie stations in Berlijn waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 50.000 Joden werden getransporteerd naar de dood. O.a. naar het nabijgelegen Sachsenhausen maar ook Auschwitz was een van de bestemmingen. Spoor 17 is niet meer in gebruik als deel van het station maar dient als indrukwekkend monument. Elk transport is met datum en aantal inzittenden langs het spoor gemarkeerd.

Gleis 17 20150104 - _MG_5838- BerlijnBlog

14. Herdenk de slachtoffers van het nazi-regime in Gedenkstätte Plötzensee
Het monument Plötzensee dient als gedenkplaats voor voor alle slachtoffers van het naziregime die hier tussen 1939 en 1945 geëxecuteerd werden. De simpele gedenkplaats bestaat uit een grote muur met herdenkingstekst, daarachter zijn de executieruimtes met vleeshaken nog te zien. Vleeshaken die werden gebruikt om gevangenen op te hangen… In de tentoonstellingsruimte is te lezen waarom en hoe de slachtoffers hier aan hun einde kwamen.

15. Bekijk de douaneposten van het Tränenpalast van binnen
Station Friedrichstraße was het enige station waar tijdens de Koude Oorlog overgestapt kon worden tussen West-Berlijnse en Oost-Berlijnse treinen. Als je in het bezit was van de juiste papieren tenminste. Strenge controles werden doorgevoerd in het douanegebouw, dat al snel de bijnaam Tränenpalast (tranenpaleis – vanwege het vaak emotionele afscheid hier) kreeg. Het douanegebouw herbergt een boeiende tentoonstelling over de procedures bij de grensovergangen.

20140223 IMG_3144 BerlijnBlog Tränenpalast

16. Beklim de voormalige DDR-uitkijktoren Grenzturm Nieder Neuendorf
Van de meer dan 300 DDR-wachttorens die er langs de Berlijnse Muur stonden, zijn er nog maar een handjevol overgebleven. Het exemplaar in Nieder Neuendorf is grotendeels in originele staat teruggebracht en kun je gratis van binnen bekijken. In de toren is een klein museum ingericht.

20141004 - _MG_3362- BerlijnBlog DDR Wachttoren Nieder Neuendorf

17. Waan je in een DDR-woning in de Museumswohnung in Hellersdorf
In de Museumswohnung krijg je een kijkje in de woonblokken die in de DDR ooit zo modern waren. De woning is geheel naar DDR-standaarden ingericht. Compleet met DDR-reisgidsen in de kast, kruidenmix in de keukenla en telefoonboek op de salontafel. De Museumswohnung is elke zondagmiddag gratis te bezoeken.

18. Kom alles te weten over de Alltag in der DDR
Veel musea over de geschiedenis van Berlijn zijn erg indrukwekkend. Het Museum in der Kulturbrauerei is iets minder zwaar van stof en laat vooral zien hoe het dagelijkse leven in de DDR eruit zag. Wat waren de geliefde vakantieoorden? Welke producten uit het westen waren gewild? Hoe zagen interieurmagazines eruit? Je ziet het bij de tentoonstelling Alltag in der DDR.

19. Moderne kunst kijken in Bethanien
Ooit was dit prachtige gebouw een oorlogsziekenhuis, daarna werd het Bethanienhaus gekraakt en nu is het een cultureel centrum met street art op de binnenmuren en wisselende moderne kunsttentoonstellingen. Het gebouw is gratis van binnen te bewonderen en ook de kunsttentoonstellingen zijn kostenloos. In het bijbehorende restaurant 3 Schwestern kun je trouwens heerlijk ontbijten, lunchen of dineren.

20150107 - P1100088- Bethanienhaus Kreuzberg

20. Bewonder moderne Bauhaus-architectuur van het Mies van der Rohe Haus
Ik heb een zwak voor het moderne doch functionele Bauhaus-design. Strak, wit en veel transparantie. Al bijna 100 jaar oud en nog steeds is de Duitse designstroming uit de jaren ’20 tijdloos! De bungalow naar ontwerp van Mies van der Rohe in Weißensee is an sich al prachtig om te zien en herbergt ook vaak interessante kunst- en fotografietentoonstellingen die een bezoek nog meer de moeite waard maken.

21. Laat je inspireren bij een fototentoonstelling
Bekende fotografiemusea zijn vaak niet goedkoop. Gelukkig zijn er alternatieven! Bij een aantal kleine galeries kun je altijd naar binnen lopen voor gratis tentoonstellingen. Mijn favorieten zijn Fotogalerie Friedrichshain en Camera Work.

➤ Dit is trouwens nog maar een hele kleine greep uit alle gratis musea in Berlijn. Van alle gratis musea die ik tot nu toe heb bezocht zijn dit mijn favorieten. Op Berlin.de kun je een zeer uitgebreide lijst vinden met nog meer gratis musea in Berlijn.

Parken & natuur

22. Langs de waterval wandelen in het Viktoriapark
Voor de meeste uitzichtpunten in Berlijn moet je betalen. Het uitzicht vanaf de Kreuzberg – de berg/heuvel waar de wijk Kreuzberg haar naam aan de danken heeft – is echter helemaal gratis! Hier gaat het ook niet om het uitzicht alleen, de wandeling naar de top is minstens net zo mooi. Dit is een van de mooiste stadsparken van Berlijn! In de zomer zijn de kleine inhammen langs de waterval romantische plekjes voor een kleine pauze.

IMG_5102 17. May 2012 BerlijnBlog Viktoriapark

23. Historische gaslantaarns bekijken in Tiergarten
In Berlijn staat een toffe internationale verzameling historische gaslantaarns. Leuk om te combineren met een wandeling door het grootste en meest diverse stadspark van Berlijn.

24. Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog beklimmen in het Volkspark Humbolthain
Twee flaktorens die tijdens de Tweede Wereldoorlog als luchtafweergeschut fungeerden, prijken boven het Volkspark Humboldthain uit. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het noordelijke deel van Berlijn. Het contrast van al het beton is groot als je daarna nog even door de rozentuin wandelt. Oorlogsherinneringen en romantische rozen, allemaal in hetzelfde Volkspark.

20150801 - DSCF1675- BerlijnBlog Volkspark Humboldthain

25. Zwemmen in de Wannsee
Berlijn beschikt over tientallen meren met fijne strandjes waar je in de zomer heerlijk kunt afkoelen en in de winter fijne wandelingen kunt maken. De Wannsee is een van mijn favorieten maar ook in de Langer See en in de Müggelsee kun je gratis een duik wagen.

26. Voel Aziatische vibes in het Preußenpark
Tijdens zonnige weekenden komen veel Thaise en Vietnamese huisvrouwen naar het Preußenpark om daar hun mobiele keuken open te slaan. Met snijplank en gasstel in het gras toveren ze de lekkerste gerechten in elkaar. Een bijzonder gezicht! Niet voor niets heeft het park de bijnaam Thaipark gekregen.

20130818 - _MG_9030- BerlijnBlog Preusenpark

27. Knuffelen met geitjes op de kinderboerderij in het Görlitzer Park
Denk je aan het Görlitzer Park, denk je aan glow in the dark midgetgolfen en een schattige kinderboerderij. En aan drugsdealers misschien, maar die negeren we voor het gemak even. Op de kinderboerderij is niets te bespeuren van de grimmige sfeer in het park.

28. Transformeer naar een sprookjeswereld bij de Märchenbrunnen
De sprookjesfontein in het Volkspark Friedrichshain is voorzien van vele sculpturen van bekende sprookjes. Herken jij ze allemaal? Als je toch bij de fontein bent, ontdek dan ook gelijk de rest van het Volkspark Friedrichshain. Onder de begroeide heuvels gaat betonpuin schuil uit de Tweede Wereldoorlog. Biedt een leuk uitzicht over het park!

20130820 - _MG_9310- BerlijnBlog gratis in Berlijn Volkspark Friedrichshain

➤ Op een paar tuinen na, zijn eigenlijk bijna alle stadsparken gratis om te bezoeken. Kijk voor een compleet overzicht op mijn pagina parken in Berlijn.

Wandelingen

29. Uitwaaien op het Tempelhofer Feld
Welke stad heeft er nou een stilgelegd vliegveld dat dienst doet als park? Nou, Berlijn! Da’s redelijk uniek en ook écht heel cool. Over de voormalige landingsbanen – die wel eindeloos lijken – kun je heerlijk wandelen, joggen, fietsen, skaten of vliegeren. Het ultieme gevoel van vrijheid midden in de stad.

20151003 - _DSF4218- BerlijnBlog gratis in Berlijn Tempelhof

30. Struinen langs het Landwerhkanal en door het Gräfekiez
De buurt rondom de Admiralbrücke in Kreuzberg is bij mij favoriet. Veel leuke winkeltjes, prachtige Altbau, fijne brede oevers langs het Landwehrkanal. Alleen al een beetje sfeerpoeven is gelukmakend! Neem vooral je camera mee want er is veel moois te zien.

31. Wandelen over de Karl-Marx-Allee
Overal waar je kijkt langs de Karl-Marx-Allee zie je de typerende Russische jaren ’50 architectuur. Inmense betegelde appartementenblokken, brede zuilengallerijen, beelden die verwijzen naar de perfecte arbeidersstaat en de breedste stoepen van heel Berlijn. Dit was de prachtallee van voormalig Oost-Berlijn waarmee de DDR wilde laten zien hoe goed de burgers het hier hadden.

32. Maak een romantische wandeling door de paleistuinen van Charlottenburg
Om het Schloß Charlottenburg van binnen te bezichtigen moet je entree betalen. Wat veel mensen niet weten is dat dat niet geldt niet voor de openbare paleistuinen. En zeker in de lente zijn die eigenlijk minstens net zo mooi. De uitgestrekte landschapstuin is voorzien van veel bloemenpracht, een meer met romantische bruggetjes en fijne wandelpaden. Hier kun je in alle rust heerlijk picknicken of wandelen.

20150502 - P1130946- BerlijnBlog gratis in Berlijn Charlottenburg

33. Galeriehoppen in Mitte
Vooral de Auguststraße staat bekend als de galeriehub van Berlijn. Hoewel kunstgaleries zich steeds meer lijken te spreiden door heel Berlijn, zitten veel galeries nog altijd in het klassieke Scheunenviertel in Mitte. Vroeger woonden hier de krakers, inmiddels wordt de kunst steeds prestigieuzer. Voor moderne kunst kun je vaak gewoon binnenhoppen (meestal is entree gratis) en met een beetje mazzel vertelt de curator nog wat over de tentoonstelling. Check naast de de Auguststraße ook de Linienstraße, Torstraße en alle kleine straatjes daartussenin. Bonustip: om je onder te dompelen in de Berlijnse art scene kun je je vaak gratis aanmelden voor een vernissage.

34. Verken de Osthafen
Ooit waren veel gebouwen aan de Stralauer Allee waar nu veel mediabedrijven gevestigd zijn pakhuizen. Als je in de Stralauer Allee langs de Spree loopt, zie je die details van de oude haven nog veelvuldig terug. Wandel vooral van de Elsenbrücke richting Oberbaumbrücke door de Osthafen voor een fijn uitzicht op de mooiste brug van Berlijn. Vergeet ook zeker niet de Molecule Man van dichtbij te bekijken!

20150219 - P1100910- BerlijnBlog Osthafen

35. Bezoek Potsdam
De hoofdstad van Brandenburg ligt op slechts een Katzensprung afstand van Berlijn en is leuk als afwisseling. In Potsdam is het allemaal wat kleiner, schattiger en netter dan in Berlijn. Wandel door de Hollandse wijk, door de paleistuinen van Sanssouci of onder Potsdams eigen Brandenburger Tor door.

Proef de Berlijnse sfeer!

36. Verlaten gebouwen bezoeken
Berlijn is een urbexwalhalla. Veel fabrieken, kazernes en zwembaden zijn ooit komen leeg te staan (de meeste na de val van het ijzeren gordijn) en sindsdien wint de natuur haar terrein er terug. Er zijn talloze verlaten plekken in Berlijn die je kunt bezoeken maar houd er wel rekening mee dat veel gebouwen officieel privéterrein zijn en dat betreden dus op eigen risico is. Mijn favorieten zijn op het moment Kaserne Krampnitz (een militaire basis uit de nazi-tijd) en Vogelsang (een geheim Russisch dorp net buiten Berlijn).

20150721 - _MG_9041- BerlijnBlog Verlaten Dorp Vogelsang

37. Van de zonsondergang genieten op de Modersohnbrücke
Alle locaties waar je weids uitzicht hebt richting het westen zijn uitstekend geschikt om te genieten van een prachtige zonsondergang. Mijn favorieten zijn o.a. de Warschauer Brücke, Oberbaumbrücke en Modersohnbrücke. Op die laatste hangt op warme zomeravonden altijd een gezellige sfeer. Muziek en biertje erbij, en een typisch Berlijnse avond is compleet!

38. Karaokezingen in het Mauerpark
Ben je zelf een muzikaal wonder? Beproef dan je geluk bij de Bearpit Karaoke in het Mauerpark. Op zonnige zondagen komt de Ierse Joe met zijn muziekinstallatie naar het Mauerpark en iedereen mag meezingen. Ook als je zelf niet graag in het middelpunt staat is het een toffe plek want het is erg vermakelijk om te kijken naar al dat nieuwe talent in de dop.

20140817 - _MG_1207- BerlijnBlog gratis in Berlijn Mauerpark

39. Straatconcert van Alice Phoebe Lou
Straatartiesten loop je in Berlijn overal tegen het lijf en er is een zangeres die echt mijn hart heeft gestolen: de Zuid-Afrikaanse Alice Phoebe Lou. Als ze door haar groeiende populariteit niet toevallig on tour is, deelt ze op haar Facebook-pagina wanneer en waar ze in Berlijn speelt, vaak in het Mauerpark of op de Warschauer Brücke (video van een straatconcert op de Warschauer Brücke). Dat zijn sowieso de plekken om toffe straatartiesten te spotten.

40. Street art bekijken
Voor kunst hoef je in Berlijn niet perse naar een tentoonstelling of galerie, dat vind je gewoon op straat. Bewonder enorme murals, bezoek street art op plekken waar street artists graag komen of dwaal gewoon lekker door Friedrichshain of Kreuzberg om zelf op zoek te gaan naar al dat moois. Geïnteresseerd in meer achtergrondinformatie? Dan kun je aansluiten bij de ‘gratis’ Alternative Berlin Tour (daar is het wel gebruikelijk een fooi te geven aan de gids, de hoogte mag je dan zelf bepalen).

20140128 - P1000564- BerlijnBlog Street Art Murals Alice Suspended

41. Mixen met de locals op de markt
Berlijn barst van de leuke weekmarkten en overdekte markthallen. De overdekte markthallen zijn een interessant overblijfsel van vroeger Berlijn, toen de overdekte markthallen als hygiënisch alternatief voor de openluchtmarkten werden gebouwd. Tegenwoordig bestaan ze gemoedelijk naast elkaar. Enkele van mijn favorieten zijn de markt op de Kollwitzplatz (do + za), Boxhagener Platz (za) en aan de Maybachufer (di + vr). Van de overdekte markthallen zijn de Eisenbahnhalle en de Arminiushalle het meest geliefd.

42. Dansen tijdens een straatfestival
Het hele jaar door vinden er talloze toffe evenementen in Berlijn plaats. Een aantal van mijn favoriete straatfestivals zijn het Maifest op Tag der Arbeit, Karneval der Kulturen en het Fete de la Musique. En dan hebben we ook nog de Christopher Street Day, Festival of Lights en het internationale bierfestival. Het kan best de moeite waard zijn om je Berlijntrip te combineren met een van deze gratis evenementen.

43. Windowshoppen in Bikini
Wat mij betreft is Bikini het enige winkelcentrum in Berlijn waar het wél goed vertoeven is. De samenstelling van vaste concept stores en wisselende pop up stores geeft het een moderne sfeer. Houd wel je hand goed op de knip, anders kan een middagje windowshoppen alsnog prijzig worden. Op het dakterras zitten fijne cafeetjes en je hebt er een gratis uitzicht over de ronddollende apen in de zoo.

20160206 - _DSF8701- BerlijnBlog Fotodagboek 52

44. Waan je zelf in Azië 
Hallen gevuld met Aziatisch spul. Van de meest bijzondere kruiden tot kitsche zwaaiende gouden katjes en goddelijke Vietnamese restaurants. Bij Don Xuan wandel je echt een hele andere wereld naar binnen. Het is de zwarte markt van Berlijn!

45. Groente verbouwen midden in de stad
Lokaal is de trend. Steeds meer restaurants in Berlijn serveren gerechten met seizoensgebonden producten uit de buurt en veel Berlijners hebben hun eigen volkstuintje. Je kunt zelf meedoen met deze trend door je handen uit de mouwen te steken bij een van de urban gardens in Berlijn. Oogst je eigen groente! Favoriet bij mij zijn Prinzessinnengärten en Himmelbeet.

20150801 - DSCF1586- BerlijnBlog Himmelbeet Community Garden Wedding

46. Snuffelen op de vlooienmarkt
Zondag in Berlijn? Dan is het bezoeken van een vlooienmarkt eigenlijk een must. Heerlijk vind ik het om tussen tweedehands meubels, platen en serviesgoed te snuffelen. Meestal koop ik niets maar ik word er toch helemaal zen van! Fijne vlooienmarkten vind je op Boxhagener Platz, Arkonaplatz en in het Mauerpark (lees ook: vlooienmarkten in Berlijn).

47. Wandel random hofjes naar binnen
Hofjes hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Misschien is het de mysterie van de onwetendheid. Je weet tenslotte maar nooit wat je er tegenkomt! Als ik een fotowandeling maak, loop ik ook standaard open hofjes binnen. Enkele prachtige hofjes in Mitte die altijd toegankelijk zijn: Haus Schwarzenberg (toffe street art), Hackesche Höfe (prachtige Judendstil) en de Heckmann Höfe (een groene oase van rust midden in de stad).

20160213 - _DSF9017- BerlijnBlog Fotodagboek 52

48. Ruil je oude boeken bij de Bücherbaum
Ben jij ook zo’n iemand die niet alle gelezen boeken hoeft te houden? Dan kun je je boek inruilen voor een ander tweedehands exemplaar bij de Bücherbaum in Prenzlauer Berg.

49. Speel een potje tafeltennis
Langzaam ben ik gaan geloven dat tafeltennis een heilige Berlijnse volkssport is. Op bijna elke hoek van de straat staat een tafeltennistafel! De enige voorwaarde is dat je een tafeltennisbatje bij je hebt.

50. Genieten van een prachtig uitzicht over Berlijn vanuit de Klunkerkranich Garten
Ik ben iemand die een zwak heeft voor uitzichtpunten. Het liefst probeer ik ze allemaal! En sommige, zoals Klunkerkranich, bezoek ik het liefst zo vaak mogelijk. Bij Klunkerkranich worden vaak evenementen georganiseerd waar je entree voor moet betalen maar voor de kassa is een fijne tuin waar je ook prima van het mooie uitzicht over Neukölln met de Fernsehturm in de verte kunt genieten.

20140524 - IMG_4862- BerlijnBlog Klunkerkranich

Bonustips

Er zijn nog talloze bronnen van informatie waar je meer informatie kunt vinden over gratis activiteiten en evenementen in Berlijn. Dit zijn handige links die ik zelf graag raadpleeg:

Het leek me een leuke uitdaging voor mezelf om 50 leuke én gratis activiteiten in Berlijn op een rijtje te zetten. En weet je wat? Het ging veel sneller en makkelijker dan ik dacht. Sterker nog… Ik weet nog veel meer leuke en bijzondere dingen om te doen in Berlijn die helemaal niets hoeven te kosten! Wat dacht je van mensen kijken vanaf de Brunnen der Völkerfreundschaft? Of oldtimers bewonderen in de classic remise? Of een rondleiding door de prachtige Staatsbibliothek? Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan maar na ruim 3.500 woorden over gratis activiteiten in Berlijn ga ik er maar een eind aan breien, haha!

Wat is jouw favoriete gratis activiteit in Berlijn? Ik ben heel benieuwd en lees je suggesties graag tussen de reacties onder dit artikel! Op zoek naar meer tips voor een goedkope Berlijntrip? Bekijk dan ook mijn budgettips voor Berlijn.

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This