Meer dan 160 jaar is het Volkspark Friedrichshain al een geliefde plek voor Berlijners om zich even terug te trekken. Even weg uit de drukte van de stad. Als ik zin heb in een fijne wandeling, een picknick of om gewoon lekker een boek wil lezen in het park, dan is het Volkspark Friedrichshain vaste prik. De sprookjesfontein, een kabbelende waterval en een mooi uizicht over de stad maken het een romantische plek. En als Berlijn er dan zo kleurrijk bijligt in de herfstmaanden, kan ik niet anders dan heel veel houden van dit prachtige park. Maar zoals bijna altijd in Berlijn, gaat daar wel een overweldigende geschiedenis aan vooraf, of in dit geval beter gezegd, onder schuil…
Ik wilde eigenlijk alleen een fotoserie plaatsen van mijn recentelijke herfstwandeling door het Volkspark Friedrichshain maar ik kon het niet laten jullie een kleine introductie te geven in de interessante geschiedenis van dit park… Liever plaatjes kijken? Scroll dan even verder naar beneden ;-).
Een sprookjespark met een indrukwekkende geschiedenis
Keer op keer schreef het Volkspark Friedrichshain geschiedenis. Het begon toen het park in 1848 als eerste Berlijnse Volkspark werd geopend. Geen park voor het koningshuis of adelijke families, nee, een park voor het volk. Iedereen was welkom. Een unicum!
1848 was tevens het jaar van de maartrevolutie. De Duitse revolutionairen eisten liberale, democratische hervormingen in een nieuwe Duitse eenheidsstaat. Toentertijd bestond Duitsland nog uit koningkrijken en vorstendommen. Voor hun idealen gingen de burgers met het koningklijke Pruisische militair op de vuist. 255 slachtoffers werden uiteindelijk begraven op het Friedhof der Märzgefallenen, een begraafplaats dat symbool is komen te staan voor vrijheid, gelijkheid en democratie. Deze begraafplaats ligt vlakbij het ziekenhuis, aan de kant van de Landesberger Allee, en kun je nog altijd in het Volkspark Friedrichshain bezoeken.
In 1918 zijn er op het Friedhof der Märzgefallenen 33 slachtoffers van de novemberrevolutie bij komen te liggen. Ook zij streden voor een nieuw Duitsland, een land dat transformeerde van Keizerrijk tot Weimarrepubliek.
In de tussentijd (1902 – 1913) werd een van de mooiste fonteinen van de stad – en tevens mijn favoriete plekje in het Volkspark Friedrichshain – gebouwd: de Märchenbrunnen. Deze sprookjesfontein is een waar watertheater met 106 kalkstenen beelden uit sprookjes van de gebroeders Grimm. Het is opgericht als cadeau voor de lagere klasse en kinderen die bedreigd werden door tyfus en de botaandoening rachitis. De fontein is omringd met houten banken die ook vandaag de dag nog stellen, gezinnen en stundenten uitnodigen om van een goed uitzicht op de fontein te genieten.
De Tweede Wereldoorlog drukte wederom een duistere stempel op het park. Twee flakbunkers met flink geschut werden in het park gebouwd om Berlijn te beschermen voor verdere luchtaanvallen. Enorme bunkers staken boven de grond uit en veranderden het gezicht van het park. Een ding was duidelijk: van het oorspronkelijke park was vrijwel niets meer over. Vanwege de bunkers was het park een geliefd doelwit geworden en bijna alle bomen werden vernietigd door geallieerde luchtaanvallen. De overgebleven bomen verdwenen als brandhout in de houtkachels.
De bunkers zijn inmiddels opgeblazen en het betonpuin gaat schuil onder de twee heuvels van het Volkspark. De inmiddels met gras en bomen begroeide heuvels bieden met 48 meter (Kleine Bunkerberg) en 78 meter (Große Bunkerberg) een mooi uitzicht over de stad. Als je niet beter zou weten, zou je niet denken dat onder de heuvels de puinresten van bunkers schuilgaan, je ziet er amper iets van terug. Tegenwoordig gaat het er dan ook een stuk vrediger aan toe, bovenop de heuvels kun je zonnen of barbecuen. Enkel de informatieborden in het park verraden de geschiedenis. Wil je graag eens zien hoe zo’n flakturm eruit zag? In het Volkspark Humboldthain kun je ze zien, beklimmen en van binnen bezichtigen met Berliner Unterwelten.
Een wandeling door het Volkspark Friedrichshain is dus meer dan een wandeling alleen, het is een tijdreis door de Berlijnse geschiedenis. Maar wel een hele mooie!
Herfstwandeling door het Volkspark Friedrichshain
Ondanks de heftige geschiedenis van het park, is het park weer een pareltje om te zien. Als je hier wandelt, lijken de stad, en de geschiedenis, heel ver weg… In deze fotoserie wil ik jullie meenemen tijdens mijn wandeling door het park en deze in al haar herfstpracht aan jullie voorstellen.
Deze weides liggen in de zomer vol met zonaanbidders.
In 1968 richtte de SED (de staatspartij van de DDR) een zes meter hoog bronzen standbeeld op ter ere van de Oost-Duitse militairen die gevochten hebben tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936. Helaas verloren ze de burgeroorlog, en vierde Franco zege, maar het communistische gevecht tegen de fascisten moest volgens de DDR als voorbeeld dienen.
Door de Märchenbrunnen zie je een gave mural van Tristan Eaton: ‘Attack of the 50 Foot Socialite’. Dit werk is uitgevoerd in opdracht van Urban Nation Berlin en is dus een legale street art.
Het is goed vertoeven rondom de Märchenbrunnen.
Het zwanenmeer.
Achter het meer bevindt zich Café Schönbrunn, een prima Biergarten.
Ook de kleine waterval in de thematuin is bij mij favoriet.
Het Volkspark Friedrichshain is het hele jaar door een fijn park maar in de herfst is het er extra mooi!
Oh, wat hou ik toch van de Berlijnse herfst!
Omdat het Volkspark ligt gelegen tussen de kinderrijke wijken Friedrichshain en Prenzlauer Berg, is het er ook altijd druk bezocht met jonge Berlijners…
… met een grote speeltuin is het dan ook een erg kindvriendelijk park.
Klimmen richting Bunkerberg.
Berlijn grauw? Ben je mal!
Het Volkspark Friedrichshain grenst aan de Bötzowkiez, een hele fijne en relatief rustige wijk in Prenzlauer Berg.
Een wandeling door het Bötzowkiez is uitstekend te combineren met het Volkspark Friedrichshain. Het is een hele mooie wijk vol kleine boetiekjes en restaurantjes. Even bijtanken kan bijvoorbeeld bij het Oostenrijkse cafe Franz Karl (Bötzowstraße 15). Apfelstrudel mit Sahne, jawohl!
Het moge duidelijk zijn dat het Volkspark Friedrichshain toch wel een van mijn favoriete parken van Berlijn is. Ik kijk alweer uit naar de winter, ook dan is het Volkspark Friedrichshain een prachtig fotomodel. Haalt het Volkspark Friedrichshain ook jouw favorietenlijstje?
Vandaag geweest in dit mooie park! Wel jammer inderdaad dat al het water is stilgezet. Maar het park is prachtig in de herfst.
Leuk marjolein; foto van de hufelandstrasse woont onze dochter een van de leukste straten met talloze cafeetjes en winkeltjes. Op bijna elke hoek van de straat een speeltuin en 50 meter van het vp. Kijk eens op mam in balance berlijn groet bob
Wonen in de Hufelandstraße? Wow, dat is echt een droom van me! Zo’n ontzettend mooie straat vind ik dat, misschien wel een van de mooiste van Berlijn… Is Mom In Balance trouwens van je dochter? Wat leuk! Ik heb er wel eens van gehoord maar ik heb het zelf op het moment nog niet nodig. Ik zal ‘m onthouden!
Een onwijs goed en leuk geschreven stuk tekst met daarbij prachtige foto’s. Super zeg!
Wat een heerlijke foto’s! Vind het zo jammer dat ik de herfstige weekenden een beetje gemist heb door drukte, zie nu al uit naar alle fotoshoots volgend jaar ;)
Hihi, je hebt een goed excuus. Maar volgend jaar sleep ik je gewoon mee!
Zeer beangstigende monument voor de Spaanse burgeroorlog, met een afbeelding van de bombardering van Madrid. Bedoeld voor de socialistische strijders in de vrijwillige brigades in 1936, niet voor de Duitse militairen die juist voor Franco vochten en zo alvast oefenden voor de volgende oorlog.
Heej Marjolein, waarom zijn die prachtige beelden rondom de fontein ingepakt?
Tegen de vorst! Het is hier al rond 0 graden ’s nachts. In April worden ze weer uitgepakt.
Hai! Klopt inderdaad wat Jeroen zegt, ze worden tegen de koude wintermaanden beschermd. Het water is ook stopgezet trouwens. In de lente kunnen we weer van de fontein in al haar pracht genieten!
Wauw! I <3 Herfst!
Echt he? Zooo mooi! Liefde voor de Berlijnse herfst <3