Hemelvaartsdag (Christi Himmelfahrt) is in Duitsland een dubbele feestdag. Naast Hemelvaartsdag wordt namelijk ook Vaderdag op de 40e dag na Pasen gevierd. Het Duitse Vatertag is wat anders dan hoe wij Vaderdag kennen. Volgens de traditie die aan het einde van de 19e eeuw zijn intrede deed in Duitsland staat niet de familie, maar staan de mannen centraal. De dag wordt vaak Männertag of Herrentag (in Oost-Duitsland) genoemd. Hoewel de oorsprong van Vaderdag in de VS ligt wordt Vaderdag in Duitsland dus niet op de derde zondag van juni gevierd en is ook de invulling van de dag anders. De Duitse mama’s worden op Moederdag wel in de watten gelegd door hun kinderen, maar de mannen trekken op Vaderdag meestal hun eigen plan. In groepen trekken de mannen erop uit, vaak in het gezelschap van alcohol wat in een houten kar, huifkar of traktor wordt vervoerd.

vaderdag in duitsland

Vooral op het platteland is Herrentag nog een populair fenomeen. Door de alcoholconsumptie ligt het aantal ongevallen op deze dag ook wat hoger. Niet alle vaders brengen hun feestdag echter drinkend door. Veel families trekken er gezamenlijk op uit waarbij de dag na Herrentag vaak een dag vrij wordt genomen (Brückentag) zodat ze een lekker lang weekend hebben.

In Berlijn zijn de winkels op Hemelvaartsdag veelal dicht maar vinden er bij mooi weer veel open air feestjes plaats.

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Evenementen Uit mijn fotoalbum Om te weten Om te doen Tips voor dit seizoen
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This