Voetbalfans zullen het vast wel weten, Hertha BSC (of voluit Hertha Berliner Sport Club Berlin, in de volksmond “Hertha”) is de meest bekende Berlijnse voetbalclub, en de enige Berlijnse voetbalclub die dit jaar (seizoen 2011/2012) mocht uitkomen in de Duitse eredevisie (de Bundesliga, de DFB Pokal). Of Hertha wel of niet in de Bundesliga meespeelt verschilt per seizoen. Bundesliga of niet, Hertha beschikt over de eer om in het historierijke olympische stadion (1936) te mogen spelen.

Olympisch stadion

Het Olympiastadion (of Reichssportfeld, zoals de oorspronkelijke naam luidde), de huidige thuishaven van Hertha, is oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen in 1936. Het stadion telt 74.500 zitplaatsen en is daarmee een stuk groter dan de Amsterdam Arena (52.342 zitplaatsen) maar nog wel een stuk kleiner dan het grootste voetbal stadion van Europa (Camp Nou in Barcelona met 98.772 zitplaatsen).

Het ontwerp in nazi-bouwstijl van Werner March is geïnspireerd op de architectuur van het oude Rome. Het stadion is vereeuwigd in de slotscenes van István Szabó’s klassieke film Mephisto. Aan de westzijde liggen het Maifeld en de Waldbühne, respectievelijk een gigantisch door tribunes omgeven evenemententerrein met een 77m hoge klokkentoren, en een openluchttheater. Ten noorden van het stadion liggen zwembaden en sportvelden. Het stadion is gerenoveerd in 2004. In een aangrenzend gebouw is een kleine tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van het stadion.

Het stadion is ook buiten wedstrijden om te bezoeken en er is een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen waarbij er meer wordt verteld over de geschiedenis van het stadion, de club Hertha en het de finale van het WK in 2006 dat in Berlijn plaats vond.

Hertha BSC

Het blauw/wit geklede “BFC Hertha 92” is op 25 juli 1892 opgericht en heeft sindsdien, net als Berlijn, een dynamische geschiedenis achter de rug. In 1923 werd er op basis van financiële redenen besloten om te fuseren met de Berliner Sport-Club Hertha BSC. Sindsdien is het Hertha zesmaal gelukt om de finale om de Duitse beker te spelen en in 1930 en in 1931 is het zowaar gelukt om de beker en de eretitel te bemachtigen.

Hertha blijft toch een beetje de club van West-Berlijn, hoewel het ook veel Oost-Berlijners beweegt om naar het westelijke Olympiastadion af te reizen. In de Oost-Berlijnse wijk Köpenick bevindt zich het stadion van 1. FC Union Berlin, een voetbalclub welke in 1966 is opgericht en momenteel in de 2. Bundesliga (in Nederland vergelijkbaar met Jupiler League of eerste divisie) speelt. Deze club heeft een beetje een DDR-cultstatus bereikt in Berlijn en is na Hertha de meest bekende club van de stad.

Ostkurve

De Ostkurve, door mij ookwel F-side of het hardcorevak genoemd, is het vak waar de hardcore Hertha BSC fans zich in het stadion bevinden. Hier dansen de supporters op de stoelen, hier komt het sfeervolle gezang vandaan en hier is de blauw/wit-dichtheid het hoogst. Het vak bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, in de ring aan de oostkant van het stadion. Hoewel het wel mogelijk is om kaarten voor de Ostkurve te bemachtigen moet je hier wel vroeg voor zijn omdat dit vak het snelste uitverkoopt.

Wedstrijd bijwonen

Tickets voor een wedstrijd van Hertha zijn via de website van de club, of direct bij het Olympiastadion, te koop. De prijzen verschillen per wedstrijd en per vak.

Toen ik in februari 2012 een wedstrijd van Hertha bezocht was dit de tweede keer in mijn leven dat ik live een voetbalwedstrijd bijwoonde. Het was echt een hele leuke ervaring, ook als niet-voetbalfan. Hertha bewees zich als een ware vechtersbaas maar helaas mocht het niet baten, ze verloren in de verlenging met 0:2 van Borussia Mönchengladbach. Hoewel ik het erg leuk vond raad ik aan om niet in winterse omstandigheden naar een voetbalwedstrijd te gaan, -14 was iets te veel van het goede. Gelukkig wordt er wel in overvloed Glühwein en Bratwurst verkocht en was ik voorbereid met snowboardhandschoenen en een fleecekleedje, sfeervol!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This