Van Gemeinschaftsgärten heeft Berlijn er een heleboel. Gemeenschapstuinen zijn publieke tuinen waar iedereen welkom is. Je kunt er tuinieren, verse groente kopen of lekker lunchen in de moestuin. Mijn nieuwste ontdekking op dit gebied is Himmelbeet. Op loopafstand van de drukke Leopoldplatz in Wedding groeien hier in groten getale tomaten, kruidenplanten, pompoenen en nog veel meer gezonde lekkernijen. Een leuke plek om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven!
Als ik aan Wedding denk, dan denk ik aan mooie vooroorlogse Altbauwohnungen, gezellige pleintjes en een hoop toffe culturele initiatieven. Niet direct aan prachtige tuinen. Althans, dat was tot voor kort, voordat ik Himmelbeet leerde kennen. Terwijl auto’s, fietsers en bussen over de Leopoldplatz scheuren, gaat het er bij Himmelbeet een stuk rustiger aan toe. Deze toffe community garden is een ware groene aanwinst voor de wijk waar je je helemaal op het platte land waant (sprak de stedeling). De tuin is gratis en publiekelijk toegankelijk, iedereen – buurtbewoner, Berlijner of toerist – is er van harte welkom. Toen ik mijn eerste stap in deze tuin zette, was ik in een klap vergeten dat ik middenin de stad zit. Overal waar ik keek was het groen! Groen dat voornamelijk uit houten bakken groeit, die dienen als moestuin. Een deel van de moestuintjes wordt verpacht (Pachtbeet), de rest is voor de gemeenschap (Gemeinschaftsbeet). Een schattig houten bordje wijst me de weg door de publieke en privétuintjes.
Himmelbeet is pas in 2013 begonnen op deze locatie maar de gewassen woekeren al over het terrein alsof het nooit anders is geweest. Ik zie veel planten die goed gedijen in ons noordelijke klimaat: rabarber, rode bieten, sla, snijbiet (Mangold is erg populair in Duitsland). Op een bordje staat alles wat rijp is om te oogsten: wortelen, radijsjes, koolrabi. Leuk om te zien wat voor groente je allemaal midden in de stad kunt verbouwen. Echt een heleboel! En het blijft niet bij groenten alleen, in het Gartencafé kun je zelfs honing uit eigen tuin kopen. De bijen zijn ook in Himmelbeet een belangrijk onderdeel van het ecosysteem zodat de planten zich kunnen voortplanten. De bijen produceren zoveel honing dat het zelfs verkocht kan worden.
Naast een fijne moestuin is Gemeinschaftsgarten Himmelbeet nog veel meer dan dat. Gemeinschaft verwijst namelijk naar het gemeenschappelijke aspect van de tuin. Terwijl ik langs de moestuintjes wandel, zijn verschillende mensen zijn in de tuin bezig met het oogsten of water geven van de planten. Onder het motto zusammen wachsen (samen groeien) probeert het initiatief omwonenden uit alle maatschappelijke klassen samen te brengen. Nationaliteit, leeftijd of inkomen is egal, de nadruk wordt gelegd op de biologische teelt van regionale en oude groentesoorten. Gemeenschappelijk wordt er gewerkt in de tuin, deelgenomen aan workshops over gezonde voeding of gekookt. Zelf heb ik niet van die groene vingers en het lijkt me ontzettend leuk om in een workshop meer te leren over het seizoensgebonden tuinieren. Als ik meer tijd zou hebben, zou ik trouwens graag eens een eigen moestuintje hebben… Ooit… Dromen voor de toekomst! Voor nu is Himmelbeet een fijn alternatief voor als ik eens iets anders wil dan mijn drie vierkante meter grote kleine balkon.
Als je gewoon lekker wat wilt eten of drinken kun je ook prima bij Himmelbeet terecht. Het Gartencafé biedt een een klein maar fijn assortiment aan taart, soep en quiches. Natuurlijk met (zoveel mogelijk) producten uit eigen tuin! Daarbij kun je een lekkere zelfgemaakte ijsthee bestellen of kruiden knippen voor een verse kop thee. In de tuin is een klein zitgedeelte ingericht met strandstoelen en pallets om op te zitten waar het heerlijk vertoeven is op een zonnige dag. Regelmatig worden er ook diners georganiseerd in Himmelbeet. Voor € 25 krijg je een driegangenmenu voorgeschoteld. Onder het genot van kaarslicht en een muziekje kun je genieten van producten uit eigen tuin. Dit lijkt me hartstikke leuk om te doen en gaat direct op de bucketlist! Houd himmelbeet.de in de gaten voor komende data.
Naast de producten ín de keuken, is de keuken zelf ook hartstikke duurzaam. Het Gartencafé heeft prijzen gewonnen voor hun omgang met afval dat ze tot een absoluut minimum proberen te reduceren. Kortom: Himmelbeet zet zich in voor een betere wereld. Minder afval, het kweken van gezonde en lokale voedingsmiddelen en het samenbrengen van mensen. Ik vind het een geslaagd concept!
Himmelbeet
Adres: Ruheplatzstraße 12, Berlin-Wedding, 13347
OV: U9 Leopoldplatz
Openingstijden: dinsdag tot vrijdag 16:00 – 20:00, zaterdag en zondag 12:00 – 20:00
Entree: gratis
himmelbeet.de
Meer handige links
- Wat houdt een community garden precies in en waar kun je zulke tuinen in Nederland en België vinden? www.degroenemeisjes.nl/community-gardens-en-urban-farms
- Prinzessinnengärten is een soortgelijk initiatief in Kreuzberg: berlijn-blog.nl/prinzessinnengarten
- Meer gemeenschapstuinen in Berlijn: www.tip-berlin.de/kultur-und-freizeit-stadtleben-und-leute/gemeinschaftsgarten-berlin
Zou jij graag eens een gemeenschapstuin willen bezoeken? Of ken je nog andere leuke tuinen in Berlijn die ik nog eens zou moeten zien? Laat het me weten, ik ben benieuwd!
Ik fietste er zaterdag nog langs, die tuin zelf is er al zeker twee jaar. Maar echt een open initiatief zoals het nu is, was het toen nog niet. Het is echt een hele leuke plek, ik ga er snel eens een kijkje nemen!
Daarom hou ik nou van Berlijn! Een heerlijke stad van de diversiteit, altijd met geweldige initiatieven om mensen bij elkaar te brengen! Alles kan en mag, ik ben verkocht! Snel weer een reisje plannen zodra ik van de gipsklomp aan m’n been ben verlost! :)
Wow, wat een mooie foto’s weer. Gota love community gardens! Ben ook heel benieuwd hoe de sfeer er buiten de zomers om zal zijn. En ik wil nog veel meer tuinen ontdekken! Maar Himmelbeet is absoluut heel erg leuk!!