Vers geopend en klaar om bezoekers te ontvangen is het Madame Tussauds in Berlijn. Zoals ik al eerder schreef komt er een wassenbeeld van Adolf Hitler in de nieuwe Madame Tussauds vestiging in Berlijn. Inmiddels is het beeld van hem er ook gekomen. Onder strenge beveiliging staat hij daar, aanraken en fotograferen is ten strengste verboden. Afgelopen zaterdag is de nieuwe vestiging van Madame Tussauds open gegaan, te vinden op één van de meest dure straten van Berlijn, het Unter den Linden.
Wat wil nu, Hitler is onthoofd. En nog wel op de eerste dag dat hij stond te pronken in het wassenbeelden museum. Een 41 jarige Duitse man vond het nodig om voor wat opschudding te zorgen nadat hij als tweede gast het nieuwe museum betrad. De reden is me nog niet geheel bekend, of het om een weddenschap ging, of omdat hij wilde protesteren tegen de tentoonstelling van het beeld.

Een korte reconstructie:

Onderweg naar Hitler sloeg L. een bewaker van zich af, sprong over het bureau, riep ’Nooit meer oorlog!’ en rukte de wassen ’Führer’ de kop af. Toen twee bewakers hem vastgrepen, pleegde hij geen verzet meer. De politie nam hem mee naar het bureau.

De man kan nu rekenen op een fikse boete. Naast de beschadiging van het dure beeld heeft hij ook de twee bewakers schade toegebracht. Het Madame Tussauds in Berlijn zit nu met een klein probleempje. Hitler was, hoe je het ook wendt of keert, één van de trekpleisters. Nu het beeld met een waarde van slechts €200.000 aan gort is, en ze ook al een aanklacht binnen hebben van CDU ex-bondskanselier Helmut Kohl (een beeld van hem zou er staan zonder toestemming..), ziet het er niet zo rooskleurig uit. Toch heeft het Madame Tussauds besloten het beeld te gaan repareren. Het museum en het overgrote deel van de bevolking van Berlijn besloten eerder al dat Hitler een belangrijk persoon is in de Duitse geschiedenis en dat hij om die reden niet mag ontbreken in het museum. Toch schrijft het Duitse opinieweekblad der Spiegel “Eindelijk een aanslag op Hitler die wél gelukt is“. Hitler wordt, met nieuw koppie, in de toekomst nog strenger beveiligd om herhalingen van dit incident te voorkomen. Ik denk dat het Madame Tussauds zich hiermee nog meer problemen op de hals haalt, het wassenbeeld van Hitler in het Madame Tussauds van Londen is namelijk ook al met regelmaat belaagd met eieren en tomaten.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This