Lange rijen en wachttijden tot een uur lang, dat kennen Berlijnse museumbezoekers van tentoonstellingen alleen bij de Neuen Nationalgallerie en andere plekken voor moderne kunst. Voor een tentoonstelling over de geschiedenis is het meestal minder dringen geblazen. Een uitzondering echter voor de Hitler tentoonstelling “Hitler und die Deutschen – Volksgemeinschaft und Verbrechen” die sinds 15 oktober in het Duits Historisch Museum te bezichtigen is.

De tentoonstelling behandelt verschillende thema’s rondom Hitler en zijn positie in de Duitse maatschappij. Hoe kon het dat de oorlog werd geaccepteerd bij grote groepen van de Duitse bevolking? En waarom waren zoveel Duitsers bereid te werken voor de “Führer” en de nationaalsocialisten dictatuur te ondersteunen? Om antwoorden te vinden op gevoelige vragen over de oorsprong van de oorlog wijst de tentoonstelling voornamelijk op de relatie tussen het Duitse volk en de persoon die het voor elkaar kreeg om binnen een mum van tijd de machtigste man van Europa te worden. “Het heeft geen zin om alleen afbeeldingen van Hitler te tonen”, zegt historicus en curator van de tentoonstelling Hans-Ulrich Thamer tegenover Deutsche Welle. “Hitler is geworden wat hij was, dankzij de wijdverspreide steun die hij uit vele delen van de samenleving ontving”. Er is dan ook alles aan gedaan om de tentoonstelling niet teveel op Hitler te richten, veel persoonlijke spullen en materiaal die hem zou kunnen verheerlijken is dan ook geweerd.


Toch spreken de Duitse media over het doorbreken van een taboe. Dit is de eerste tentoonstelling over Adolf Hitler die juist niet alleen de nadruk legt op de leider van de nationaalsocialisten, er is vooral aandacht voor de sociale context van nazi-Duitsland. Duitsland heeft honderden tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog voorbij zien komen, maar nog nooit stond Hitler zelf in de schijnwerpers. De tentoonstelling trekt dan ook veel bezoek van toeristen maar vooral ook Duitsers die benieuwd zijn naar hun geschiedenis. Ze willen weten waarom hun ouders en grootouders als een blok vielen voor de Führer.

Benieuwd geworden? De tentoonstelling in het Duits Historisch Museum duurt nog tot 6 februari 2011. Het museum bevindt zich aan Unter den Linden op nummer 2.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This