Iets wat veel mensen zich afvragen voordat ze op vakantie gaan is hoe de prijzen in dat desbetreffende land zijn. Het is handig om te weten als je vooraf een budget wilt samenstellen voor je vakantie. Nu kan ik je vertellen dat Berlijn een goedkope stad is. Levensonderhoud is niet duur, maar ook “luxegoederen” als concertkaartjes en restaurantbezoekjes zijn goed te betalen. Een drankje op een terras kost je rond de 2€ (halve liter meestal) en uit eten kun je voor 15€ (voor-, en hoofdgerecht). Jammer genoeg liggen de lonen ook wel wat lager in Berlijn als gevolg van het grote aanbod werkzoekenden. De vraag naar arbeid is kleiner dan het aanbod.

Volgens de ranking van Mercer, waar onlangs versie 2008 van is uitgekomen staat Berlijn op plekje nummer 38, na op nummer 45 te hebben gestaan vorig jaar (maart 2007). Berlijn wordt dus wel degelijk duurder, mocht je dus nog naar Berlijn willen verhuizen, dan moet je dat zo snel mogelijk doen. München staat net boven Berlijn op plek 37. Ook andere steden als Amsterdam (25), Barcelona (31), en Parijs (12) blijken duurder te zijn. De top 10 van duurste landen wordt gedomineerd door Europese en Aziatische steden, zwakke positie van de USD wordt als grote oorzaak beschouwd. Achtereenvolgens beslaan Moscow, Tokio, Londen, Oslo en Seoul de top 5 van duurste steden van de wereld.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This