Potsdam, een aan Berlijn grenzende zelfstandige gemeente, is de hoofdstad van Brandenburg. Potsdam heeft ongeveer 140.000 inwoners en doet me altijd een beetje aan Haarlem denken, ook in aandacht ondergesneeuwd door een grote buur- en hoofdstad. Desalniettemin is de historische plaats Potsdam zeker een bezoek waard. De stad bestaat al (minstens) sinds 993 (is hiermee ongeveer 250 jaar ouder dan Berlijn) en herbergt een aantal prachtige paleizen, de filmstudio’s van Babelsberg, een mooi historisch stadscentrum en – last but not least – een stukje Holland!

Hollandse wijk in Potsdam

In het centrum van Potsdam lijkt het soms net alsof je in een oud-Hollandse plaats als Giethoorn bent beland, dat deze wijk het “Holländisches Viertel” wordt genoemd is dan ook geen toeval. De wijk stamt uit het begin van de 18e eeuw, toen liet Frederik Willem I Hollandse grote groepen handwerkslieden naar Potsdam komen. Om de werklieden zich thuis te laten voelen, en om meer werkslieden aan te trekken, is er door de Hollandse Johann Boumann een Hollandse wijk voor ze gebouwd (1733-1742), geheel in Hollandse rode baksteenstijl. De populariteit van de Hollandse wijk bleef toentertijd nog een beetje uit en vooral Fransen en Pruisen vestigden zich in de wijk. De wijk bestaat uit vier blokken rondom het “centrum” van de wijk, de Mittelstraße.

Ten tijde van de Koude Oorlog is de wijk verwaarloosd. Maar aan het eind van de vorige eeuw, na de val van de Berlijnse muur, is de wijk voor het eerst gerestaureerd en ziet er nu weer piekfijn uit. Het Nederlandse koningshuis heeft een grote duit in het zakje gedaan voor de restauratie.

De wijk bestaat uit een 134-tal huizen die bijna allemaal 3 verdiepingen, fraaie puntgevels en rode bakstenen voorzien zijn. Daarmee is de Hollandse wijk in Potsdam het grootste aanééngeschakelde Nederlandse cultuurmonument buiten Nederland in Europa. De huizen zijn afgewisseld met boetiekjes, cafeetjes en restaurantjes. Door de kleinschaligheid van de horeca heeft de wijk een soort “flair” die van de wijk een leuke attractie maakt voor zowel toeristen als inwoners van Potsdam en Berlijn. Voor Nederlanders die hier in de buurt wonen worden er vaak evenementen georganiseerd in deze wijk. Zo vindt hier jaarlijks het tulpenfestival en het Sinterklaasfeest plaats.

Pannekoeken en Poffertjes

In hartje Hollandse wijk vind je “Pannekoeken en Poffertjes”, een leuke bistro waar je kunt genieten van poffertjes met poedersuiker en pannenkoeken met stroop. Nooit eerder ben ik buiten Nederland in een pannenkoekenrestaurant geweest en nooit eerder kreeg ik een hoopje sla op mijn pannenkoek geserveerd. Apart, maar desalniettemin is het een leuk café waar je naast pannenkoeken en poffertjes ook andere lekkere Nederlandse lekkernijen zoals advocaat en vla kunt krijgen. Gek genoeg is dit de enige “echte” Nederlandse horecagelegenheid in het Holländisches Viertel, dat de bedrijfsleiding nog niet helemaal up-to-date is van de actuele Nederlandse spelling omtrent de tussen-n zien we dan maar door de vingers. Ze spreken hier tenslotte ook geen Nederlands.

Pannekoeken en poffertjes
Mittelstraße 32, 14467 Potsdam
http://www.poffertjes-en-pannekoeken.de/

poffertjes en pannekoeken 6

poffertjes en pannekoeken 4

poffertjes en pannekoeken 3

poffertjes en pannekoeken 2
poffertjes en pannekoeken 1

hollandse wijk potsdam 10

hollandse wijk potsdam 9

hollandse wijk potsdam 8

hollandse wijk potsdam 7

hollandse wijk potsdam 6

hollandse wijk potsdam 5

hollandse wijk potsdam 4

hollandse wijk potsdam 3

hollandse wijk potsdam 2

hollandse wijk potsdam 1

Naar Potsdam:
Je kunt vanuit Berlijn (Zoologischer Garten, Hauptbahnhof, Alexanderplatz) de S-Bahn naar Potsdam Hauptbahnhof nemen (lijn S7). Vanaf Potsdam Hauptbahnhof neem je de tram naar het centrum van Potsdam.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This