Australische packpackster Amy McKinney woont tijdelijk in Berlijn. Op 1 vierkante meter, midden op de stoep. In het houten huisje waarin ze woont is ze zelfs al eens met de U-Bahn gereden. Een flexibel en klein bestaan. Het is voor iedereen mogelijk meent ze. Haar “Holzbox” (houten huisje) voor een hostel in Prenzlauer Berg is een aparte verschijning. Honden snuffelen aan de wanden en kinderen proberen voorzichtig naar binnen te gluren zodra er enige beweging in de box komt. Want enigszins apart is het wel, dat iemand midden op straat overnacht. Inmiddels beschouwt Amy de box als ruim een maand als haar tijdelijke woning en kan ze voor een habbekrats koken en douchen in het hostel. Kamperen langs de Spree, wonen in een houten box. In Berlijn kan het allemaal!

Le van Bo, brein achter de Holzbox

Brein achter de Holzbox is Le van Bo, welke in het Guggenheim Lab actief is. Hij bood Amy daar aan om in een van zijn houten huisjes te gaan wonen. De backpackster, die al een jaar rond de wereld reist, zag het als een leuke uitdaging en nam hem aan. Het huisje meet exact een vierkante meter en is 1,80m hoog. Genoeg om je om te kleden, maar voor “grotere” activiteiten zoals slapen is ze aangewezen op de stoep. Aan de wand van het huis is een matras bevestigd welke ze ´s nachts gebruikt om op te slapen. Om het meeste uit deze kleine ruimte te halen besloot Amy een mini Cafe te openen. Door de uitklapbare wielen onder de box kan ze haar mobiele cafe ook meenemen naar Alexanderplatz of naar het Mauerpark. Daar kun je voor een kleine donatie genieten van een vers gemalen koffie. De bonen kreeg ze inmiddels van een koffiemerk die wel interesse had in haar project. Inmiddels stond ze afgelopen zondag alweer voor het laatst in het Mauerpark. De wereldreis gaat verder…

“Zoveel ruimte hebben we helemaal niet nodig”

Voor haar wereldreis had ze enige doelen opgesteld die ze voor zichzelf wilde bereiken. Salsa leren dansen en altijd “ja” zeggen zodra iemand iets grappigs voorstelt. En of de box grappig is! Maar de gedachte achter het project is meer dan enkel grappig. Het moet voorbijgangers aanzetten tot denken. Hebben we allemaal wel zoveel ruimte nodig als we denken? We zouden eigenlijk eens kritisch naar onze eigen levensstijl moeten kijken en aanpassen waar nodig. De levensstijl van Amy zorgt in ieder geval voor veel interesse bij de Berlijnse daklozengemeenschap. Toen Amy nog aan de Kottbusser Tor bivakkeerde klopten er regelmatig daklozen aan haar box. Of ze er ook niet eentje konden krijgen. En ondertussen graaf ik mijn kledingkast nog eens door. Weggooien al die oude zooi, dan heb ik ook minder ruimte nodig.

Meer lezen hier: Tagesspiegel.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This