Oud nieuws, maar toch, Knut is overleden op 19 maart 2011. Het ijsbeertje wat vier jaar geleden in de Berlijnse dierentuin is geboren is afgelopen weekend gestorven aan een hersenaandoening. Hij werd levenloos gevonden, al drijvende in zijn waterverblijf. Knut overleed zaterdag plotseling, tot verdriet van veel dierenliefhebbers. Lange tijd was Knut de nieuwe mascotte van Berlijn, publieksliefhebber die veel werd bezocht in zijn stekkie in de Zoologischer Garten. Volgens dierenliefhebbers was dát de reden voor het overlijden van de ijsbeer, hij zou teveel stress ondervinden van al het bezoek. Later onderzoek heeft uitgewezen dat een hersenaandoening Knut de das om heeft gedaan. In hoeverre dat met elkaar samenhangt is (mij) nog niet helemaal duidelijk.

Het leven in de dierentuin…

Knut werd na zijn geboorte vier jaar geleden door zijn moeder verstoten en daarna door verzorger Thomas Dörflein met de fles grootgebracht, dit heeft gezorgd voor de nodige media-aandacht. Mede hierdoor groeide de ijsbeer uit tot een publiekslieveling, maar werd door de overige ijsberen in het dierenpark nooit geaccepteerd. Bovendien was Knut niet gewend aan soortgenoten, omdat hij was grootgebracht door zijn verzorger. Volgens dierenbeschermingsorganisatie PETA had zijn dood voorkomen kunnen worden. PETA zegt dat Knut nooit in één verblijf had moeten worden opgesloten met drie vrouwelijke ijsberen waar hij niet mee kon opschieten. Een leuk leven heeft Knut dus nooit echt gehad, maar het heeft de dierentuin wel een hoop opgeleverd. Vooral in het voorjaar van 2007 waarin bezoekers massaal naar het verblijfhok van Knut afreisden. Wachtrijen van een uur waren meer regel dan uitzondering.

Een bezoeker van de dierentuin in Berlijn legde de laatste minuut van het leven van de populaire ijsbeer Knut vast. De beelden zijn vrijgegeven door de Duitse krant Bild. In het filmpje is te zien is dat Knut rondjes blijft draaien, waarna hij in het water terechtkomt. Sneu om te zien.

Monument voor Knut

Deze week werd bekend dat in de dierentuin waarschijnlijk een monument verrijst ter nagedachtenis aan Knut, de beroemdste bewoner van de zoo. Dat meldde de vereniging van vrienden van de dierentuin, die een inzamelingsactie is begonnen. ”Knut zal in de harten van vele bezoekers voortleven”, aldus voorzitter Thomas Ziolko. Maar de vereniging wil volgens hem ook een blijvend gedenkteken oprichten, zodat ook toekomstige generaties weet zullen hebben van de ”unieke dierpersoonlijkheid” van de ijsbeer.

R.I.P. Knut.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This