Al weken werd ik in de stad en op social media achtervolgd door reclameposters van een kabelbaan met de Plattenbau van Marzahn op de achtergrond. Best een opvallend gezicht tussen de reclameposters van biermerken, theatervoorstellingen en verzekeringsmaatschappijen, dat gelijk mijn aandacht trok. De kabelbaan is samen met een nieuw uitzichtplatform en verschillende thematuinen sinds dit voorjaar te bezoeken als deel van de ‘Internationale Gartenausstellung‘ (internationale tuinbouwtentoonstelling) in de Oost-Berlijnse wijk Marzahn. Dat wekte mijn interesse en natuurlijk wilde ik wel eens zien hoe dat uitzicht over Berlijn vanuit een kabelbaan eruit zou zien. Op naar Marzahn dus!

Vanuit de kabelbaan op het terrein van de IGA/Gärten der Welt heb je een fantastisch uitzicht over de tuin en de rest van de stad

Wat is de Internationale Gartenausstellung (IGA)?

De Internationale Gartenausstellung (internationale tuinbouwtentoonstelling) is vergelijkbaar met de Nederlandse Floriade. Een uniek evenement, dat geheel in het teken staat van (moderne) tuinbouw en waar veel aandacht is voor duurzame landbouw en de balans tussen mens, stad en natuur. De IGA vindt slechts eens in de paar jaar plaats en vaak in een andere stad. Eerder vond de IGA al plaats in Hamburg, Düsseldorf en Dresden, maar dit jaar kwam de IGA voor het eerst naar Berlijn! Niet ten genoegen van alle Berlijners trouwens, want kosten noch moeite werden gespaard om er een toonaangevend evenement van de maken, en dat vond niet iedereen even zinvol en/of duurzaam.

Oorspronkelijk waren er plannen om de IGA op Tempelhof te laten plaats vinden, maar dankzij de uitkomst van het Tempelhof referendum in 2012 dat er niet gebouwd mag worden op Tempelhof, werd er besloten om de IGA te organiseren op het terrein van de Gärten der Welt. In 2012 werden er ontwerpwedstrijden uitgeschreven, twee jaar later begon de bouw en sinds april 2017 is de IGA geopend voor publiek. Grote publiekstrekkers zijn de nieuwe kabelbaan en het uitzichtplatform maar ook de vele thematuinen vol bonte bloemen maken een dagje IGA de moeite waard. Omdat duurzaamheid een belangrijk punt is bij de IGA, blijven veel topattracties bestaan na afloop van de IGA.

De Berlijnse IGA – Ein MEHR aus Farben

De Berlijnse IGA beslaat een oppervlakte van 104 hectare, waar veel interessants te zien is op het gebied van tuinkunst, bijzondere bloemen en planten, ontwikkelingen op het gebied van groen in de stad en duurzame landbouw. Strak aangelegde wandelpaden voeren je langs de mooiste thematuinen, groene kunstwerken en stands met informatie over innovatieve projecten, die allemaal op hun eigen manier een balans zoeken tussen mens en natuur. Deze editie van de Internationale Gartenausstellung staat veel in het teken van duurzame, groene en moderne ideeën voor stadsontwikkeling. Daarnaast zijn er talloze thematuinen vol kleurrijke bloemen en planten te zien, terecht ‘ein MEHR aus Farben’ dus (dubbele betekenis: een zee aan kleuren of meer kleuren), zoals het officiële thema van deze editie luidt. Trek er gerust een hele dag voor uit, want op de IGA ben je wel even zoet!

Ik bezocht de IGA in de lente maar in elk seizoen staan er prachtige seizoensbloemen in bloei

Met een kabelbaan door Berlijn. Hoe tof is dat?

Wat is er te zien?

De IGA is voor een groot deel gebouwd op het terrein van de botanische tuin Gärten der Welt. Een bezoekje aan de thematuinen van Gärten der Welt is sowieso een aanrader, want de Oriëntaalse, Chinese, Koreaanse en vele andere tuinen laten je even in een andere wereld wanen, niet alleen omdat de de sfeer van een andere cultuur weergeven, ze zijn ook gewoon on-Berlijns mooi en keurig. Tijdens de IGA krijg je toegang tot de Gärten der Welt en het terrein van de IGA zelf, waar verschillende thematuinen, tentoonstellingen en attracties te bezoeken zijn.

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten van de IGA 2017 (bestaande tuinen van de Gärten der Welt even niet meegerekend):

Kabelbaan naar de Kienberg

Een kabelbaan is vrij uniek in Berlijn, dat had ik nog niet eerder gezien! Dat klopt, want dit is de eerste kabelbaan sinds 60 jaar in Berlijn (ik was ook benieuwd dus ik heb het even voor jullie opgezocht: die eerdere kabelbaan was onderdeel van de Internationale Bauausstellung van 1957). De gloednieuwe kabelbaan op het IGA-terrein werd geproduceerd door het Oostenrijkse Leitner. Geruisloze gondels pendelen af en aan tussen beide IGA-ingangen en de Kienberg in het midden. In totaal stopt de kabelbaan met een lente van 1,5km op drie stations, duurt een ritje zo’n 5 minuten en beschikt de kabelbaan over 64 gondels, die 3.000 passagiers per uur kunnen vervoeren.

Met flink wat fantasie fantasie waan je je op de groene heuvel net in Oostenrijk. De omliggende Plattenbau en de Fernsehturm aan de horizon verraden echter al snel dat je toch echt in Berlijn bent en dat maakt een rit met de kabelbaan eigenlijk extra bijzonder. Naast het fantastische uitzicht over Berlijn verschaft een rit met de kabelbaan een goed overzicht van het IGA-terrein, brengt je snel naar de top van de Kienberg en heb je een prachtig zicht over de bloemenvelden. Als je mazzel (of een beetje geduld) hebt, kun je een gondel met een glazen bodem bemachtigen, vanwaar je een nog beter uitzicht hebt over de tuinen van de IGA.

De kabelbaan blijft minstens drie jaar in gebruik na afloop van de IGA (met mogelijkheid tot verlenging).

Uitzichtplatform Wolkenhain op de Kienberg

2.000 ton staal is er nodig geweest om het 20 meter hoge uitzichtplatform Wolkenhain te realiseren, dat rust op 15 dikke staalpilaren. Bovenop de Kienberg is het uitzichtplatform in de vorm en kleur van een hoekige wolk (vandaar de naam) niet te missen, het vele stralend witte staal vormt een bijzonder contrast met de tuin en het vele groen. Via een trap of lift geraak je op het hoogste punt van het IGA terrein.

Eenmaal bovenop het uitzichtplatform heb je vanaf in totaal 120 meter hoogte boven zeeniveau een fantastisch uitzicht over Berlijn. Ik voelde me echt even hoog in de wolken, terwijl de wind met mijn haar speelde en ik de frisse lentelucht inademde. Uitzichtpunten vind ik altijd geweldig en ik kan me urenlang vermaken met het spotten van bekende gebouwen aan de horizon, en daarop is Wolkenhain geen uitzondering. Ik verbaasde me, dat ik zelfs de Teufelsberg kon zien, die helemaal aan de andere kant van de stad gelegen ligt. Maar hoe ver je ook kunt kijken, uniek vond ik vooral het uitzicht over de vele flats waar de wijk Marzahn bekend om staat, zo’n uitzicht bieden de meeste andere uitzichtplatformen in Berlijn niet. Wat me verder nog op de Wolkenhain opviel, was het grote aantal Berlijners. Veel omwonenden komen naar de IGA om hun buurt van boven ze zien en ik heb weer veel nieuws over de buurt geleerd door simpelweg wat met ander bezoekers te kletsen. Dat maakte een bezoek toch wel extra leuk!

Uitzichtplatform Wolkenhain blijft na afloop van de IGA staan op de Kienberg als nieuw herkenningspunt van de wijk Marzahn-Hellersdorf. 

Spiegeltuin van Jeppe Hein

Op het terrein van de IGA zijn meerdere kunstprojecten te vinden die zoeken naar een balans tussen mens, architectuur en natuur. Mijn absolute favoriete object was het spiegeldoolhof ‘Reflecting Gardens‘ van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. Doordat de spiegelpilaren veel van de omgeving en de bezoekers reflecteren, levert het een heel surrealistisch plaatje op, dat ik ook vanuit fotografisch oogpunt erg fascinerend vond om te zien.

Het voor de IGA gebouwde spiegeldoolhof zal ook na de IGA als onderdeel van de Gärten der Welt permanent te bezoeken zijn.

Tropische hal / Balinese Garden

Ook tropenhal is een nieuwe toevoeging aan het terrein van de Gärten der Welt, die na het einde van de tentoonstelling zal blijven bestaan. Mooi, want de tropenhal is van binnen en buiten een pareltje om te zien! Als je de 2000 m2 grote tropenbal binnenloopt, waan je je gelijk in een tropisch paradijs, vol prachtige bloemen en planten in een klamme warme lucht. Natuurlijk mogen ook de nodige orchideeën niet ontbreken om het Balinese plaatje compleet te maken!

Meer bijzondere tuinen en attracties op de IGA:

  • Los Angeles Garden:
    palmbomen en dikke jeeps laten je even in Californië wanen. De palmbomen vormen met de Plattenbau in Marzahn misschien wel het meest bizarre contrast op de hele IGA.
  • Watertuin:
    een tuin met heel weinig groen maar met veel beton en water. Kan dat ook een rustgevende tuin zijn? Jazeker!
  • Rodelbaan:
    vanaf de top van de Kienberg kun je met de rodelbaan met een snelheid van 40 km/uur naar beneden roetsjen. Het is een luxeëxemplaar, want de automatische band brengt je ook weer terug naar boven.
  • Amphitheater:
    in het openluchttheater worden regelmatig shows en concerten gegeven.
  • Speeltuinen:
    Gärten der Welt had al veel speeltuinen, maar er zijn nog veel meer leuke themaspeeltuinen bijgekomen. Dat maakt een bezoek met kinderen ook de moeite waard!

Tuinhuisjes van gerecycled materiaal. 

Veel nieuwe themaspeeltuinen op het terrein van Gärten der Welt.

Toen ik er was stonden er veel tulpen in bloei. De tuinen staan voel seizoensbloemen- en planten uit ieder seizoen. 

De Oriëntaalse tuin is met al die mozaïeken, fonteinen en boogjes een van mijn favoriete thematuinen in de Gärten der Welt. 

IGA Berlin 2017 – bezoekersinformatie

Met € 20,- is de entree tot de IGA niet goedkoop. Als je echter bedenkt dat je daarmee onbeperkt van de kabelbaan gebruik mag maken, het uitzichtplatform gratis op kunt en zoveel tuinen kunt bezoeken dat je er een hele dag zoet mee bent, is het eigenlijk nog wel te overzien. Ik heb me in ieder geval een hele dag prima vermaakt op de IGA!

Er zijn twee ingangen naar het terrein van de IGA:

  1. IGA-Haupteingang „Kienbergpark“: Hellersdorfer Straße 159
    OV: Vanaf metrostation Kienberg (U5) is het ongeveer 5 minuten lopen
  2. IGA-Haupteingang „Gärten der Welt“: Blumberger Damm 44
    OV: Neem de S7 naar station „Mehrower Allee“, vanaf daar neem je bus X69 naar de halte “Kienbergstraße/Gärten der Welt” voor de ingang van de Gärten der Welt

Entree: een dagkaart kost € 20,- (vanaf 17:00 voor de helft van de prijs, kinderen tot 6 jaar gratis, jongeren tot 17 jaar € 5,-), daarmee kun je onbeperkt gebruik maken van de kabelbaan
Ticketverkoop: bij de ingang van de IGA, online op iga2017.ticketfritz.de (per bestelling + € 3,- servicekosten) of in het kaartjesautomaat van de S-Bahn
Openingstijden: de IGA is nog t/m 15 oktober dagelijks van 9:00 tot zonsondergang te bezichtigen. Daarna zijn de meeste attracties als onderdeel van Gärten der Welt te bezoeken

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This