Alweer een tijdje geleden nam Esther de Beer contact met me op. Of ik wilde meewerken aan een interview over bijzondere wijken in grote steden en wat over Friedrichshain wilde vertellen. Natuurlijk wilde ik mijn zegje wel even kwijt over mijn huidige Kiez! Friedrichshain is namelijk een wijk die door zijn veelzijdigheid steeds meer toeristen trekt, en terecht.

Het artikel is erg leuk geworden en het resultaat kun je hieronder lezen:

Alternatief Berlijn in Friedrichshain

Friedrichshain ontwikkelt zich in rap tempo tot één van de populairste wijken van Berlijn. Een jaar of zes geleden was de buurt nog het terrein van punkers en alternatieve kunstenaars, maar inmiddels is het een smeltkroes van verschillende lagen van de bevolking.

berlijn friedrichshain 2

Marjolein van der Kolk, eigenaar van Berlijn-Blog.nl woont al een paar jaar in Friedrichshain en heeft haar hart aan de wijk verpand. ‘Als het zonnetje schijnt, stromen de bewoners van Friedrichshain naar buiten en drinken op straat samen een biertje. Het Volkspark Friedrichshain ontpopt zich tot openluchtbioscoop en er wordt volop gebarbecued. De meeste toeristen kennen de East Side Gallery en Oberbaumbrücke met de spitse torentjes, maar voor de rest is de wijk vrij onbekend. Friedrichshain zit echter boordevol historie. Als ik ’s avonds over de Karl Marx Allee en Straußbergerplatz fiets, ben ik nog altijd onder de indruk. Nergens in Berlijn is de DDR-architectuur zo zichtbaar als hier. De ruim opgezette straten en pleinen zijn van onschatbare historische waarde, echte communistische paradepaardjes. Maar bovenal is de wijk levendig en een beetje alternatief. Op zaterdag zijn er allerlei lekkernijen te koop op de biomarkt aan de Boxhagener Platz en op zondag kunnen liefhebbers DDR-parefernalia kopen op de vlooienmarkt.’

berlijn friedrichshain 1

Hoe verschillend de bewoners van Friedrichshain ook zijn, er heerst een enorme saamhorigheid. ‘Met z’n allen bepalen we het gezicht van de wijk’, aldus Marjolein. ‘En hier worden cafés en restaurants vanuit een passie voor lekker eten en drinken geopend, niet puur voor het geld. Ik kom graag in café Anna Kriegbaum, in een zijstraatje van de Frankfurter Allee. Een fijne plek voor een kop koffie en een lekker stuk taart; het café heeft maar twee tafeltjes. ’s Avonds eet ik graag een hapje bij Schwarzer Hahn in de Seumestrasse waar ze regionale gerechten klaarmaken met seizoensproducten.’

Veel hotels zijn er nog niet in de wijk, maar het Michelberger Hotel (Warschauer Straße 39/40, www.michelbergerhotel.com, €90) is bijzonder. De inrichting is industrieel en kunstzinnig. In de gezellige lobby kun je lunchen of een biertje drinken terwijl je geniet van live muziek.

Het gehele artikel met nog leuke tips voor Rome, Barcelona, Brussel, Istanbul en New York kun je hier in PDF teruglezen of in de Consumentenbond Reisgids van sep/okt 2013.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This