Karneval der Kulturen is naar mijn mening een van de leukere straatfeesten die Berlijn rijk is. Het jaarlijks terugkerende festival is opgezet naar Braziliaans concept maar valt beter te vergelijken met het Rotterdams Zomerfestival in Nederland, een carnaval waar vele culturen samen komen om muziek te maken en te dansen. Het heeft niets vergelijkbaars met andere soorten carnaval die wij in Nederland bijvoorbeeld onder de rivieren kennen. Het Karneval der Kulturen is, zoals de naam al aangeeft, meer een cultureel feestje en het is een mooi gezicht om zoveel mensen met verschillende achtergronden gezamenlijk te zien feesten. Elk weekend vaste prik in de straten van Neukölln en Kreuzberg!

Berlijn is de stad met het hoogste inwonersaantal van Duitsland, en het is niet gek dat er veel verschillende culturen in de stad samenleven. Momenteel is ook het immigratiecijfer in Berlijn het hoogste, momenteel wonen er meer dan 500.000 immigranten in de stad. Tijdens het Karneval vind je velen daarvan op straat, al dansend, muziek makend en drinkend door de bonte straten van Neukölln en Kreuzberg. Tijdens dit meerdaagse evenement vinden er diverse straatparades plaats met ondersteuning van DJ’s, muzikanten, dansers en andere artiesten. De laatste jaren is het festival enorm gegroeid in zowel programma als bezoekers en is er altijd voor ieder wat wils.

Ontstaan

De stad Berlijn is trots op zijn vele culturen en doet er ook erg hun best voor om alle culturen met elkaar kennis te laten maken. In de wijk Berlijn Neukölln, waar de meeste immigranten wonen, is daarom het idee gekomen om een internationaal festival te organiseren. Karneval der Kulturen was geboren! De eerste versie vond plaats in 1995. Verschillende culturen krijgen de kans om hun land van herkomst te presenteren aan Berlijn. Dankzij de vele mensen uit verschillende culturen die met elkaar samen werkten, en de enorme muziekscene uit Berlijn werd dit festival een enorm succes! De laatste jaren blijft het festival groeien en is daarom ook één van de grootste openbare straatfestivals van Berlijn. Op de site valt te lezen dat er de laatste jaren tot wel 1,3 miljoen bezoekers richting het Karneval zijn getrokken. Wow!

Meer sfeerimpressies zie je in mijn fotoserie van het Karneval der Kulturen 2013

Programma

Ik raad iedereen aan een bezoek te brengen aan het Karneval der Kulturen als je tijdens het pinksterweekend in Berlijn bent. Er is zo ontzettend veel te beleven, de muziek is onwijs divers en de sfeer is zo goed en gezellig dat iedereen dit wel leuk moet vinden. Side note: je moet niet vies zijn van een beetje mensenmassa, want er trekken tijdens de parade alleen al honderduizenden mensen naar Kreuzberg om de bonte optocht te zien. Het hele weekend worden er onder andere Cubaanse feesten, workshops Capoeira (een Braziliaanse combinatie van dans en vecht) en een carnaval voor kinderen georganiseerd. Het grote hoogtepunt van het Karneval der Kulturen is ongetwijfeld de parade met praalwagens die op zondag door de stad trekt. Het diverse culturele aanbod, kraampjes met street food en een fijn lentezonnetje zorgen voor een perfecte festivalsfeer op straat.

Blücherplatz

Het centrale punt van het carnaval is de Blücherplatz vlakbij station Hallesches Tor (U6 + U1) in Kreuzberg. Dit is de plek waar alle podia staan opgesteld en waar je kunt genieten van allerlei voorstellingen (muziek, cabaret, dans, theater, etc. etc.). Ook staan hier honderden stands met eten, drinken en leuke spulletjes.

Carnavalsparade

De parade start bij Hermannplatz (Neukölln) en beweegt zich langzaam verder via Hasenheide en de Gneisenaustraße (Kreuzberg) richting de Yorckstraße (Schöneberg). Langs de gehele route staan kraampjes met eten en drinken en kun je genieten van de muzikanten, praalwagens en dansers in de meest uitbundige kostuums die door de straten trekken. Voor een mooie plek op de eerste rij is het raadzaam om bijtijds te komen (iets voordat de parade begint). Houd er rekening mee dat metrostations die direct aan de route gelegen zijn (Hermannplatz, Südstern, Gneisenaustraße en Mehringdamm) soms naarmate de dag vordert worden afgesloten bij grote drukte (de BVG geeft updates op Twitter). Aan het einde van de rit blijven er een aantal wagens staan die muziek blijven draaien, er valt dus na afloop ook nog te dansen tot in de vroege uurtjes.

Kijk voor meer informatie op www.karneval-berlin.de

Karneval der Kulturen

  • Wat: bonte karnavalsparade met veel muziek, dans en street food. Hoogtepunt is de parade op zondag maar gedurende het weekend worden er ook veel workshops en feestjes georganiseerd.
  • Waar: Neukölln/Kreuzberg
  • OV: Hermannplatz (U7 of U8), Südstern (U7), Gneisenaustraße (U7) of Mehringdamm (U6 of U7)
  • Wanneer: ieder jaar tijdens het pinksterweekend
  • Entree: de parade is gratis
  • www.karneval-berlin.de

Ben jij wel eens bij het Karneval der Kulturen geweest?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This