Rondom Berlijn zijn nog de meest bizarre sporen terug te vinden uit de Duitse geschiedenis. In Potsdam bevindt zich bijvoorbeeld de Kaserne Krampnitz. Deze voormalige cavalerie kazerne (kazerne voor de militaire eenheid die zich te paard voortbewoog) is gebouwd in 1937 en werd in eerste instantie gebruikt als oefenterrein door de nazi’s. Vrij snel daarna (1939) werden de troepen te paard vervangen door gepantserde troepen. In 1945 werden de barakken in beslag genomen door de Sovjets. Krampnitz was voor hen zeer waardevol voor hen vanwege haar strategische ligging nabij de grens van West-Berlijn.

Na het vertrek van de Russen is het terrein leeg komen te staan en een geliefde locatie voor wat “urbex” (urban exploring).

_MG_9751 Kaserne Krampnitz

Krampnitz toen

Grenzend aan de Döberitzer Heide werd in 1937 de Kaserne Krampnitz gebouwd. Terwijl Döberitz werd gebruikt als oefenterrein voor de luchtmacht, werd Krampnitz in eerste instantie gebruikt als cavalerie kazerne door het Duitse leger. Omdat de oorlog met paarden niet gewonnen kon worden werden deze vrij snel vervangen door pantserwagens.

In 1945 werd het terrein door de Russen overgenomen. Met reeds bestaande panden zijn de Russen netjes omgegaan, veel details uit de nazi-tijd zijn nog in goede staat. Ze hebben het terrein echter wel wat uitgebreid met wat minder patserige architectuur. Nadat de Russen zich terug trokken kwam het immense terrein met meer dan 80 gebouwen in 1992 leeg te staan.

Sinds het terrein leeg staat zijn er wel wat plannen geweest om “iets” met het terrein te doen. In 2006 zou het terrein omgebouwd moeten worden tot “Fußball-Erlebnispark”, een park vol hotels, sportstudio’s en wellnesscentra. De investeerder ging failliet en de natuur doet verder zijn ding.

Krampnitz nu

Om een beeld te krijgen van de kazerne kun je de films “Mein Führer”, “Enemy at the gates” of “Inglourious Basters” bekijken. Nog leuker is naturlijk om zelf het terrein te bezoeken!

Het terrein is echt enorm en voor mij was dit het grootste verlaten terrein dat ik tot nu toe bezocht (het overtrof ook het voormalige militaire ziekenhuis Beelitz Heilstätten). Het is ook het terrein wat op mij het meest verlaten overkwam. Er zijn wel sporen van andere bezoekers te zien, maar niet extreem veel. Waarschijnlijk ook omdat het terrein zo ontzettend groot is en relatief goed wordt beschermd, echt een verstopte spookstad achter een stel hekken. De natuur heeft het terrein voor een groot stuk terug gewonnen en veel gebouwen zijn nauw omringd met bomen en struiken. Dit merk je duidelijk wanneer je de gebouwen betreed, het is ontzettend donker!

Veel van de gebouwen zijn niet echt interessant om te bezoeken. De barakken zien er vrijwel allemaal hetzelfde uit. Er zitten echter wel een paar pareltjes tussen! Vooral de kantine die overgebleven is vanuit de nazi-tijd is prachtig met veel details in relatief goede stad. Enorme houten wanden en vloeren, mozaïekadelaars en vervallen haarden. Bizar…

_MG_9717 Kaserne Krampnitz

IMG_9203 Kaserne Krampnitz

_MG_9716 Kaserne Krampnitz

_MG_9724 Kaserne Krampnitz

IMG_9200 Kaserne Krampnitz

_MG_9727 Kaserne Krampnitz-2

IMG_9202 Kaserne Krampnitz

IMG_9201 Kaserne Krampnitz

_MG_9723 Kaserne Krampnitz

_MG_9725 Kaserne Krampnitz

_MG_9721 Kaserne Krampnitz

_MG_9728 Kaserne Krampnitz

_MG_9732 Kaserne Krampnitz

_MG_9740 Kaserne Krampnitz

_MG_9739 Kaserne Krampnitz

_MG_9744 Kaserne Krampnitz

_MG_9755 Kaserne Krampnitz

_MG_9751 Kaserne Krampnitz

IMG_9769 Kaserne Krampnitz

IMG_9760 Kaserne Krampnitz

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This