Wie aan kerstmarkten denkt, denkt natuurlijk aan Duitsland. Onze oosterburen staan al jaren bekend om hun gezellige en knusse kerstmarkten die in het hele land georganiseerd worden. Kerstmis wordt groots gevierd in Duitsland en de kerstmarkten zijn daar een belangrijk onderdeel van. En het leuke is dat wij daar van mee kunnen genieten! Want met een paar uurtjes rijden ben je op de gezelligste kerstmarkten net over de grens. Je bent bijvoorbeeld vast wel bekend met de populaire kerstmarkten in Düsseldorf, Aachen en Essen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Zo schreef ik onlangs al over de kerstmarkten in Berlijn, waar je meerdere dagen heerlijk kunt vertoeven. Wil jij weten naar welke kerstmarkt je dit jaar het beste kunt gaan voor je kerstinkopen? Hieronder heb ik een aantal leuke kerstmarkten in Duitsland voor je op een rijtje gezet. Zo kun je alvast helemaal in de kerstsfeer komen!

Kerstmarkt in Düsseldorf

Wie van de kerst houdt, moet echt een bezoek brengen aan de kerstmarkt in modestad Düsseldorf. Deze Rijnlandse metropool wordt van eind november tot aan de kerst omgetoverd in een waar wintersprookje, waar je tussen ruim 250 kraampjes kunt genieten van glühwein, warme chocolademelk en Lebkuchen. De kerstmarkt is verdeeld over meerdere straten en pleinen. De trein brengt je in iets meer dan 2 uur van Amsterdam naar Düsseldorf, een ticket voor de ICE heb je al vanaf €19.

Kerstmarkt op het marktplein voor het stadhuis

Op dit deel van de kerstmarkt in Düsseldorf vind je vooral kraampjes van kunstenaars, handelaren en ambachtslieden. Kijk mee hoe zij authentieke kerstcadeaus met de hand vervaardigen, terwijl je kinderen de tijd van hun leven hebben op de bijna honderd jaar oude draaimolen. 

Kerstmarkt in de Flingerstrasse in de oude binnenstad

In de Flingerstrasse vind je zowel een kerstmarkt als vele populaire winkels. Voordat je je gaat opwarmen aan een warm glas glühwein kun je hier terecht voor zowel de kerstkraampjes als voor je grote kerstinkopen.

Engeltjesmarkt aan het Heinrich-Heine-Plein

Dit plein staat geheel in het teken van engeltjes. Alle kerstkraampjes en het oude warenhuis op dit plein zijn versierd met talloze bloemmotieven en engelfiguren. Hier vind je heerlijke culinaire lekkernijen en geniet je optimaal van de romantische kerstsfeer.

CentrO kerstwereld in Oberhausen

Ben je een echte shopliefhebber, dan zul je je hart ophalen in CentrO. In dit 17000m2 grote winkelcentrum in Oberhausen kun je naar hartenlust kerstinkopen doen. Duizenden lichtjes sieren het winkelcentrum en brengen je in de onmiskenbare kerstsfeer. De kerstmarkten in CentrO gaan verder waar de traditionele kerstmarkten stoppen. Hier waan je je namelijk in drie compleet verschillende kerstwerelden waar je – jong of oud – je ogen zult uitkijken. Vanaf Eindhoven is het met de ICE twee uur naar Oberhausen, tickets kun je vanaf €19 boeken op NS Hispeed.

Bergkerstmarkt, met als thema Alpengeluk en berghuttensfeer

Het hoogtepunt van deze bijzondere kerstwereld is de originele Salzburgerland-berghut waar een fantastische winterwereld gerealiseerd wordt. Daar vindt u puur sneeuwplezier in een winters sneeuwlandschap met gemotoriseerde kindersledebaan, rodelbaan en gemoedelijke après-ski party’s in de avonduren. Als dat geen mooie winter wordt!

Santa’s Village

Hier vindt u meer dan vijftig kerstkraampjes, notenkrakers en candysticks. En natuurlijk is ook de Kerstman van de partij. De ultieme kerstmarkt voor iedereen met kinderen (en stiekem ook voor jezelf natuurlijk).

Kaboutermarkt

In dit betoverende kerstspektalen geniet u van een sprekende sprookjesboom, schattige kabouterfiguren en een kabouterbaan en -carrousel. In de verschillende kerstkraampjes kunt u houtsnijwerk, glas en bonbons kopen: ideale cadeautjes voor onder de boom!

Kerstmarkt in Dortmund

De kerstmarkt in Hansestadt Dortmund behoort tot één van de grootste en mooiste kerstmarkten van Duitsland. Deze kerstmarkt vindt in 2012 voor de 114e keer plaats en ook dit keer is de kerstmarkt opgedeeld in individuele kerstmarkten in het centrum van de stad. Midden in Dortmund staat de bekende 45 meter hoge kerstboom, het symbool voor de stad tijdens de kerstperiode, compleet versierd met duizenden lichtjes. Vanuit deze plek kun je je route zoeken naar de verschillende kerstmarkten. Ook Dortmund is goed bereikbaar met de trein, vanaf €19 heb je al een treinticket naar Dortmund.

Gezinskerstmarkt op de Oude Markt

In de kerstkraampjes op de Oude Markt vind je vooral kunstartikelen, creatieve cadeaus en verfijnde lekkernijen. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich hier niet vervelen: de kinderen kunnen er ritjes maken op een kindercarrousel en op het showpodium kun je de hele dag genieten van zangkoren, bands en entertainers.

Willi-Brandt-Platz

Op het Willi-Brandt-plein en de Kleppingstrasse vind je een enorm aantal kerstkramen die het stadsbeeld in de kerstperiode bepalen. Hier kun je terecht voor onder andere kerstboomversieringen, kerststalfiguren, houten speelgoed en kaarsen van bijenwas in de meest uiteenlopende vormen en varianten.

Een overnachting waard!

Naast de gezinskerstmarkt en de kerstmarkt op de Willi-Brandt-Platz zijn er nog veel meer markten in Dortmund te bezoeken. Bijvoorbeeld op de Platz von Leeds, op de Platz von Netanya en op de Reinoldi-Kirchplatz. In het uitgebreide overzicht van de kerstmarkten in Dortmund lees je hier meer over. Eigenlijk is er zoveel te zien in deze prachtige stad, dat je een overnachting zou moeten boeken. Zo kun je meerdere dagen genieten van de echte kerstsfeer en weet je zeker dat je niets mist.

Vervoer naar de verschillende kerstmarkten in Duitsland

Afhankelijk van waar je woont in Nederland kun je prima met de auto naar de kerstmarkten in Duitsland. Woon je in het oosten, dan zijn bijvoorbeeld Düsseldorf, Oberhausen, Aachen. Dortmund en zelfs Bremen prima te berijden. Voor wie liever geen stress heeft rondom parkeren en andere praktische zaken, biedt het openbaar vervoer uitkomst. Het is bijvoorbeeld slim en leuk om een georganiseerde busreis te bezoeken. Verschillende touroperators en internetaanbieders verkopen deze dagtochten al vanaf circa € 15,00. Je wordt dan in de ochtend opgehaald op een verzamelpunt en ’s avonds weer veilig daar afgezet. Uiteraard kun je gedurende de dag zelf je gang gaan op de kerstmarkt van jouw keuze. Ook de trein is een goede optie, de ICE (Duitse hogesnelheidslijn) brengt je snel en voordelig op plaats van bestemming. Tickets voor Düsseldorf, Oberhausen en Dortmund zijn al beschikbaar vanaf €19 bij NS Hispeed. Zo maak je van een bezoek aan de kerstmarkt in Duitsland namelijk een echt onbezorgd dagje uit en kun je bepakt en bezakt met kerstcadeaus weer ontspannen naar huis. Uiteraard nadat je één of meerdere glaasjes Glühwein hebt gedronken. Proost en veel plezier!

Wat zijn jullie favoriete kerstmarkten in Duitsland nabij de grens? Laat het weten bij de reacties!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This