Heel Duitsland staat bekend om zijn knusse kerstmarkten en ook in Berlijn kun je op dat gebied je hart ophalen. Tientallen kerstmarkten in Berlijn nodigen uit om te struinen naar kerstcadeautjes, typische Duitse wintergerechten te eten of om op te warmen met een dampende Glühwein. Geuren van gekruide wijn en gebrande amandelen komen je in de hele stad vanuit alle hoeken tegemoet. Ik geniet ieder jaar weer van de gezelligheid, de gemoedelijke sfeer, de warmte en het licht, die de markten met zich meebrengen. De knusse kerstsfeer hangt eind november al in de lucht en ik ben er gek op! Mijn ervaringen en favoriete kerstmarkten deel ik met jullie op deze pagina. 

In dit artikel lees je meer over:

20151127 - _DSF6933- BerlijnBlog kerstverlichting ku'damm

Elk jaar weer prachtig om te zien: de kerstverlichting op en rondom de Kurfürstendamm

 Kerstshoppen


Traditionele kerstmarkten

Het leukste van Kerst vieren in Berlijn is natuurlijk het bezoeken van de gezellige traditionele kerstmarkten waar Duitsland bekend om staat. Je kunt er van alles kopen: kerstversiering, mutsen, traditionele houtsnijwerken maar vooral veel typisch eten en drinken. Denk aan kastanjes, Grünkohl (de Duitse variant van onze boerenkool), gegrilde champignons, Glühwein, curryworst en natuurlijk Lebkuchen (een soort taaitaai). Laat dat eetfestijn maar beginnen!

➤ Na de aanslag op de Breitscheidplatz in Berlijn-Charlottenburg vorig jaar heb ik een artikel geschreven over de veiligheidssituatie in Berlijn. In het kort: deze is onveranderd gebleven. De kerstmarkten blijven open en er worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Wees alert en bereid je voor op extra controle maar bovenal: blijf genieten zoals de Berlijners dat ook doen.

Designkerstmarkten

Sinds enkele jaren zijn ook de minder klassieke designkerstmarkten erg in opkomst. In tegenstelling tot de traditionele kerstmarkten vind je hier niet zo extreem veel eten en drinken, maar vooral veel producten van lokale ontwerpers en kunstenaars. De perfecte locatie om originele kerstcadeautjes te shoppen voor je geliefde(n) of jezelf.

➤ Meer over designkerstmarkten in Berlijn

20151218 - _DSF7883- BerlijnBlog kerst in Berlijn

De alternatieve kerstmarkten zijn minder kitsch en je kunt er vaak moois van lokale ontwerpers kopen

Warenhuizen

Naast de kerstmarkten zijn er ook aardig wat boetiekjes en warenhuizen die extra uitpakken rond de kerstdagen. Hét hoogtepunt onder de warenhuizen is natuurlijk het Kaufhaus des Westens (KaDeWe) aan de welbekende Kurfürstendamm. De winkel is prachtig aangekleed, je vindt er ruime keuze aan leuke cadeautjes en ook aan lekker eten is er geen gebrek (de foodafdeling is hier fantastisch). Ook in Mitte vind je de echte kerstsfeer. De Friedrichstraße is prachtig verlicht en de grote winkels (Dussmann, Galaries Lafayette) hebben sfeervolle etalages. Duitsers doen hun inkopen voor kerstcadeaus massaal in december dus als je drukke mensenmassa’s niet zo kunt waarderen, kun je de de grotere winkelcentra beter vermijden (mij zul je in december in ieder geval niet snel in een winkelcentrum aantreffen ;-)).

➤ Meer over winkelen in Berlijn

Koopzondagen

In Berlijn zijn de winkels op zondag doorgaans gesloten. Normaal gesproken is het een keer per maand is het Verkaufsoffener Sonntag maar in de drukke decembermaand komt daar een extra koopzondag bij. Dit jaar zijn de winkels op de volgende zondagen geopend:
– zondag 3 december 2017
– zondag 17 december 2017

Kerstmarkten in Berlijn

De kerstmarkten vinden dit jaar grotendeels plaats tussen 27 november en 31 december 2017 (wijzigingen voorbehouden). In de adventsweekenden vinden vaak extra bijzondere evenementen plaats, waaronder veel designkerstmarkten

Tientallen kerstmarkten vind je verspreid door heel Berlijn. Waar welke markt vindt nou precies wanneer plaats? Dat is altijd nog een heel uitzoekwerkje! Anamea creëerde dit handige overzicht met alle kerstmarkten op de Berlijnse metrokaart (de data zijn nog van 2016 maar toch laat ik de kaart nog even staan want: handig).

De kerstmarkten in Berlijn sieren de stad altijd in de laatste weken van het jaar en worden traditioneel na Totensonntag (de zondag voor eerste Advent) geopend. De meest populaire markten zijn diegene in het centrum van de stad. De Winterwelt am Potsdamer Platz is altijd erg geliefd en mag elk jaar rond de 2,5 miljoen bezoekers verwelkomen. Ook de kerstmarkten op Alexanderplatz trekken een continue stroom aan bezoekers. Maar een wereldstad als Berlijn heeft natuurlijk veel meer te bieden dan één handjevol kerstmarkten in het midden van de stad. Elke wijk heeft zijn eigen kerstmarkt(en) met een eigen unieke sfeer. Zo heb je markten in Charlottenburg, Zehlendorf en Spandau. In totaal vind je meer dan 80 kerstmarkten in Berlijn. Daar zit vast wel iets voor jou tussen! Omdat ik zelf nog lang niet alle 80 kerstmarkten van Berlijn bezocht heb en ze ook lang niet allemaal op deze pagina passen, vind je in dit artikel een overzicht van mijn persoonlijke favoriete kerstmarkten in Berlijn.

Mijn favoriete kerstmarkten in Berlijn

Mijn persoonlijke favoriete kerstmarkten zijn de klassieke kerstmarkten op de Gendarmenmarkt en bij het Schloß Charlottenburg. Ook de wat kleinere Scandinavische kerstmarkt in de Kulturbrauerei is elk jaar weer favoriet bij mij. De relevante bezoekersinformatie voor deze leuke kerstmarkten in Berlijn heb ik ook dit jaar weer voor jullie op een rijtje gezet. De toegang is gratis tenzij anders vermeld. Viel Spaß und frohe Weihnachten!

Laatste update van deze pagina: 3 november 2017. Wijzigingen voorbehouden. 

Weihnachtszauber kerstmarkt op de Gendarmenmarkt

De € 1,- entree die je voor de Weihnachtszauber moet betalen, is het absoluut waard. De Gendarmenmarkt is zó prachtig versierd in de decembermaand. Daarom is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de mooiste kerstmarkten van Berlijn. Het Konzerthaus, de Französische Dom en de Deutsche Dom zijn verlicht en vormen een prachtig decor voor deze gezellig kerstmarkt. Midden op het plein straalt één van de grootste kerstbomen van Berlijn vol lichtjes. Naast lekker eten en drinken staat deze markt bekend om het vele handwerk dat je op de markt kunt kopen. Verschillende stands verkopen hun eigen handgemaakte houten kerstdecoraties. Bovendien is er iedere dag wel iets te beleven: een kinderorkest, big band of gospelkoor zorgt voor de stemming. Geheimtipp: beklim de Französischer Dom voor een fantastisch uitzicht over het kerstfeest op de Gendarmenmarkt.

Openingstijden:
– 27 november 2017 – 31 december 2017
– Dagelijks tussen 11:00 – 22:00
– 24 december en 31 december 11:00 – 18:00
Adres: Gendarmenmarkt, Berlijn-Mitte
OV: U6 Französische Straße
Entree: € 1,-
Let op: het meenemen van koffers en grote rugzakken is niet toegestaan. Er vindt controle plaats bij de ingang
www.gendarmenmarktberlin.deGeheimtipp: beklim de Französischer Dom voor een fantastisch uitzicht over de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt.

Weihnachtsmarkt voor het Schloß Charlottenburg

Net als de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is de kerstmarkt voor het Schloß Charlottenburg een plaatje om te zien en vooral daarom één van mijn favorieten. De 100 houten stalletjes staan prachtig opgesteld rond het pompeuze Schloß Charlottenburg, dat in de avonduren prachtig wordt verlicht. Pak er een warme Glühwein bij en geniet van de kleurrijke lichtprojecties op het paleis en het aanbod van de vele kraampjes. Je kunt hier alles vinden wat je van een traditionele kerstmarkt verwacht, waaronder stalletjes met houtsnijwerk, gehaakte mutsen en natuurlijk veel hartige en zoete snacks.

Openingstijden:
– 27 november – 26 december 2017
– Maandag – donderdag 14:00 – 22:00
– Vrijdag – zondag 12:00 – 22:00
– Eerste en Tweede Kerstdag 12:00 – 20:00
– Op Kerstavond is deze kerstmarkt gesloten
Adres: Schloß Charlottenburg, Berlijn-Charlottenburg
OV: S Westend
www.wvdsc.de

20141222 - P1090593- BerlijnBlog Kerstmarkt Schloss Charlottenburg

LUCIA kerstmarkt in de Kulturbrauerei

De kerstmarkt in de Kulturbrauerei is helemaal in Scandinavische stijl opgebouwd. De sfeer is knus met vele knetterende haardvuren en Glühweinstands op het afgesloten binnenhof van een voormalige bierbrouwerij in Prenzlauer Berg. De kerstmarkt is niet enorm maar heeft daardoor bijna iets dorps en is erg knus. Ook met de prachtige bakstenen façades van de voormalige brouwerij scoort deze markt punten. Naast Scandinavische lekkernijen als Glögg en rendierworst kun je er ook terecht voor honing en mosterd uit Berlijn en andere lokale delicatessen. Voor de kleine bezoekers is er een draaimolen en springkussen.

Openingstijden:
– 27 november – 23 december 2017
– Maandag – vrijdag 15:00 – 22:00
– Zaterdag – zondag 13:00 – 22:00
Adres: Kulturbrauerei, Schönhauser Allee 36, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder Straße
www.lucia-weihnachtsmarkt.de

20121209 - 2012-12-09 Sneeuw in Prenzlauer Berg 4403- BerlijnBlog Kerstmarkt Kulturbrauerei

Kerstmarkt in de Spandau-Altstadt

Met meer dan 200 stands op doordeweekse dagen, en rond de 400 stands in het weekend, is de kerstmarkt in Spandau één van de grootste kerstmarkten van de stad. Spandau was net als veel Berlijnse wijken ooit een zelfstandig dorp en de markt vindt in het voormalige dorpscentrum plaats. Hartstikke knus! Er zijn vele lekkere specialiteiten (Kaiserschmarrn!) te krijgen maar je kunt er ook terecht voor typische houtsnijwerken, kerstdecoratie en kerststerren. Het hoogtepunt van deze kerstmarkt is de levende kerststal.

Openingstijden:
– 27 november – 23 december 2017
– Zondag – donderdag 11:00 – 20:00
– Vrijdag 11:00 – 21:00
– Zaterdag 11:00 – 22:00
– Op Kerstavond is deze kerstmarkt gesloten
Adres: Altstadt Spandau, Berlijn-Spandau
OV: S5 naar Spandau of U7 Altstadt Spandau

Kerstmarkt am Opernpalais

Deze kerstmarkt in het historische centrum van Berlijn staat bekend om zijn vele handelaren in authentiek houtwerk. Op de nostalgische kerstmarkt am Opernpaleis kun je handgemaakte figuren kopen voor in je kerststal maar ook marionetten, speelgoed en andere handgemaakte versiersels. Dit gaat samen met muzikaal en culinair genot. Nu de kerstmarkt weer op zijn oorspronkelijke locatie voor het Opernpalais terug is, zorgen de prachtige historische gerestaureerde gebouwen en de verlichte bomen aan Unter den Linden voor een sfeervolle coulisse (helaas is er dit jaar geen sponsor gevonden voor de kerstverlichting aan Unter den Linden en moeten we deze klassieker dus missen).

Openingstijden:
– 27 november – 26 december 2017
– Dagelijks tussen 12:00 – 21:00
– Op Kerstavond is deze kerstmarkt gesloten
Adres:  tussen de Staatsoper en het Opernpalais aan Unter den Linden, Berlijn-Mitte
OV: S+U Alexanderplatz
www.berliner-weihnacht.de

Een Noord-Duitse delicatesse: Grünkohl met Knacker. Je moet er van houden, ik vind het heerlijk!

Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche

Rondom de beroemde Gedächtniskirche, het symbool voor de wederopbouw van Berlijn na de Tweede Wereldoorlog, zal het ook dit jaar weer heerlijk ruiken naar gebrande amandelen en Glühwein. Ongeveer 100 standjes bieden allerlei mooie Krimskrams (vaak onnodige frutsels) aan. Voor ieder wat wils: Bratwurst, zoetigheden en Lebkuchen zijn hier in verschillende soorten en maten te vinden. Niet alleen de markt zelf is versierd met een enorme kerstboom, ook omgeving rondom de Gedächtniskirche is ieder jaar versierd met heel veel lichtjes. Combineer een bezoek aan deze kerstmarkt dus zeker met een wandeling over de Kurfürstendamm en de Tauentzienstraße want het is een feestje om alle kerstverlichting te bewonderen.

Openingstijden:
– 27 november 2017 – 7 januari 2018
– Zondag – donderdag 11:00 – 21:00
– Vrijdag en zaterdag 11:00 – 22:00
– Om de slachtoffers van de aanslag op de Breitscheidplatz van 19 december 2016 te herdenken, blijft de kerstmarkt op deze dag de hele dag gesloten
– Kerstavond (24 december) 11:00 tot 14:00
– Kerstmis (25 en 26 december) 13:00 tot 21:00
– Oudjaarsavond (31 december) 11:00 – 01:00
– Nieuwjaarsdag (1 januari) 13:00 – 21:00
Adres: Breitscheidplatz, Berlijn-Charlottenburg
OV: S+U Zoologischer Garten

Rixdorfer Weihnachtsmarkt

Deze kerstmarkt is volgens vele Berlijners de leukste en mooiste kerstmarkt van de stad, vooral omdat deze wat minder commercieel en toeristisch is en wordt omringd door prachtige Altbaupanden en hoge bomen vol lichtjes. Op de markt kun je een oude smederij, een levende kerststal en kinderkoren bezoeken. Écht een echte traditionele kerstmarkt dus. De kerstmarkt is zo traditioneel dat je moet oppassen dat je niet door een kameel omver wordt gelopen, dat is mij eens bijna overkomen. Bij de kraampjes worden veel producten voor het goede doel verkocht. De opbrengsten van de 100 marktstands gaan ieder jaar naar een gemeenschappelijk doel.

Let op: de Rixdorfer Weihnachtsmarkt vindt enkel in het tweede Adventsweekend plaats.

Openingstijden:
– Vrijdag 8 december 2017, 17:00 – 21:00
– Zaterdag 9 december 2017, 14:00 – 21:00
– Zondag 10 december 2017, 14:00 – 20:00
Adres: Richardplatz 1, Berlijn-Neukölln
OV: U7 Karl-Marx Straße

The Green Christmas Market

Dit jaar vindt The Green Christmas Market voor de vierde keer plaats en inmiddels mag je wel zeggen dat deze compleet vegetarische en vegane kerstmarkt een blijvertje geworden in de Berlijnse kerstkalender. Naast kerststalletjes met eerlijke mode en andere leuke cadeautjes worden er ook workshops en live-muziek georganiseerd. Door alle street food stands met lekkere internationale specialiteiten weet ik zeker dat je de bratwurst niet zult missen. Dit jaar vindt de Green Christmas Market plaats bij het Funkhaus Berlin, de historische DDR-radiostations aan de Spree.

Openingstijden:
– 16 en 17 december 2017, 14:00 – 22:00
Adres: Funkhaus Berlin, Nalepastrasse 18, Berlijn-Rummelsburg
OV: Tram 21 Köpenicker Chaussee/Blockdammweg
Entree: € 2,-
greenmarketberlin.com

Adventsmarkt Kollwitzplatz

De Kollwitzplatz is één van de meest knusse pleinen in een van de meest mooie wijken van Berlijn. Elke zaterdag vindt hier een populaire biologische markt plaats die in de adventtijd wordt aangevuld met een biologische kerstmarkt op zondag. Veel kraampjes bieden huisgemaakte biologische Glühwein aan, veel lekkerder dan veel industriewijnen die je op veel andere massalere kerstmarkten krijgt.

Openingstijden:
– Elke adventszondag, 12:00 – 19:00
Adres: Kollwitzplatz, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelderplatz

20151124 - _DSF6810- BerlijnBlog kerstmarkt rotes rathaus

Typisch Duitse kerstversiering: de papieren adventssterren. Leuk om als souvenir mee naar huis te nemen!

Kerstmarkten rondom Alexanderplatz

Bijzonder leuk voor de jongere Berlijners en Berlijnbezoekers onder ons, want er zijn vele (kermis)attracties te vinden rondom Alexanderplatz. Het reuzenrad is het hoofdspektakel met een mooi uitzicht over het centrum van Berlijn. Ook kun je voor het Rotes Rathaus rondom de Neptunnenbrunnen schaatsen met uitzicht op de Fernsehturm. Op Alexanderplatz kun je hossen in een feesttent. Veel te beleven dus en vooral lekker centraal! Als je hier toch bent, neem dan zo’n lekker bakje champignons in knoflooksaus mee, wat mij betreft de lekkerste snack op de hele kerstmarkt.

Rondom Alexanderplatz vind verschillende kerstmarkten:

 • Weihnachtsmarkt auf dem Alexanderplatz: direct op Alexanderplatz
  Kraampjes met handschoenen, mutsen, eten en drinken. En een overdekte hut om te feesten.
  – 27 november 2017 – 26 december 2017
 • Wintertraum am Alexa – Der Große Berliner Weihnachtsmarkt: voor het winkelcentrum Alexa
  Vooral een droom voor kinderen. Met vele kermisattracties is er een hoop te beleven voor de kleintjes!
  – 27 november 2017 – 23 december 2017
 • Weihnachtsmarkt Berliner Weihnachtszeit: voor het Rotes Rathaus
  De meest knusse markt rondom Alexanderplatz met schaatsbaan en reuzenrad. Van de drie is het mijn persoonlijke favoriet.
  – 27 november 2017 – 29 december 2017

20151124 - _DSF6838- BerlijnBlog kerstmarkt rotes rathaus

Weihnachtsmarkt Berliner Weihnachtszeit – mijn favoriete kerstmarkt rondom Alexanderplatz

20151124 - _DSF6812- BerlijnBlog kerstmarkt rotes rathaus

Weihnachtsmarkt Berliner Weihnachtszeit – hier kun je schaatsen rondom de Neptunnenbrunnen

20151225-p1180008-berlijnblog

Weihnachtsmarkt Berliner Weihnachtszeit – gezien vanuit het reuzenrad

Bijzondere kerstmarkten

Net even anders dan anders zijn deze kerstmarkten. Stukken kleinschaliger dan de bovengenoemde locaties maar dankzij hun bijzondere (en vaak ook ietwat afgelegenere locatie) vaak ook wel erg knus. Leuk om te bezoeken als je de meest bekende kerstmarkten in Berlijn al kent.

➤ Kijk voor meer alternatieve markten ook op mijn pagina designkerstmarkten in Berlijn

Zelfs de kraampjes op de historische kerstmarkt op het RAW-Gelände zijn aangekleed in het ridderthema

Kaart met kerstmarkten

Op deze kaart in Google Maps kun je precies zien welke kerstmarkt zich waar bevind. Natuurlijk kun je ook in en uitzoomen in de kaart voor een specifieker overzicht.

Fietstours

Lijkt het je leuk om tijdens een fietstour meer te zien van verschillende kerstmarkten? Boek dan een speciale fietstour langs de Berlijnse kerstmarkten met Baja Bikes (kosten: € 25,-). Tijdens een drie uur durende fietstocht krijg je vijf verschillende kerstmarkten te zien. Glühwein inbegrepen! De fietstours worden elke vrijdag om 15:00 in het Nederlands aangeboden.

Meer informatie

Natuurlijk zijn er nog veeeel meer kerstmarkten in Berlijn. Helaas heb ik de 80 kerstmarkten nog niet allemaal zelf uitgeprobeerd. Zoek je toch meer inspiratie? Kijk dan even op www.weihnachteninberlin.de of op Berlin.de, hier staat een enorme lijst met kerstmarkten in Berlijn.

Wat is jullie favoriete kerstmarkt in Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...

Kerst vieren in Duitsland

Duitsland is het land waar de kerstboom en de adventskalender vandaan komt. Niet gek dus dat er in Duitsland net als in Nederland veel waarde wordt gehecht aan Kerstmis. Kerstbomen sieren bij de Brandenburger Tor, Potsdamer Platz en Hauptbahnhof het straatbeeld. Ondanks de vele overeenkomsten zijn sommige kersttradities anders in Duitsland. Handig om rekening mee te houden als je rond de kerstdagen naar Berlijn komt!

Hét familiefeest van het jaar

In Duitsland wordt Kerstmis vaak met familie doorgebracht. Dit begint altijd al op Kerstavond (Heiligabend), de belangrijkste Kerstdag voor de Duitsers. Kerstmis is traditioneel hét familiefeest van het jaar, waar het koken, de kerk, de familie en de cadeautjes traditiegetrouw bij veel families een grote rol spelen. Onder de boom liggen meestal cadeaus, vaak meer dan onder de gemiddelde Nederlandse boom, omdat Sinterklaas (Nikolaus) veel minder groots en met minder cadeaus wordt onthaald in Duitsland. Kijk er dus niet gek van op als Berlijn stiller is dan normaal tijdens de kerstdagen. De meeste mensen zijn thuis bij familie.

Meer impressies van de adventsperiode in Berlijn in mijn artikel fijne feestdagen in Berlijn 

Uit eten met Kerst

Houd er rekening mee dat veel restaurants in Berlijn hun deuren gesloten houden of beperkte openingstijden hanteren rondom de kerstdagen (zeker op Kerstavond). Ruim op tijd reserveren is dus absoluut aan te raden. Meer dan een maand van tevoren reserveren kan geen kwaad. Lijkt misschien overdreven, maar veel van mijn favoriete restaurants zijn eind november al volgeboekt. Je slagingskans is het hoogst bij restaurants van niet-Christelijke komaf (Thais, Japans etc.). Mocht het helemaal niet lukken? Dan zijn de kerstmarkten altijd nog een optie, deze hebben tijdens de kerstdagen meestal beperkte openingstijden, maar zijn doorgaans wel geopend.

➤ Mijn favoriete restaurants in Berlijn.

Zoek je nog meer inspiratie voor een bezoek aan Berlijn tijdens de adventsperiode of ben je de kerstmarkten in Berlijn even zat? Check dan ook mijn artikelen met tips voor de winter in Berlijn en mijn Berlijnse evenementenkalender voor meer seizoensgebonden tips.

Aanvullingen en andere tips zijn altijd welkom tussen de reacties onder dit artikel. Ik wens jullie allemaal een hele fijne adventstijd en frohe Weihnachten!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This