Mijn zoektocht naar verlaten oorden in Berlijn bracht me onlangs in het Säuglings- und Kinderkrankenhaus in Weißensee. Een voormalig baby- en kinderziekenhuis. Net als veel andere verlaten oorden in Berlijn is ook dit een plek waar je terecht kunt voor fotograferen en het opdoen van spookhuiservaringen. Zulke verlaten oorden zijn tekenend voor Berlijn als stad. Het terrein is groot en helaas ook door graffiti en vandalisme getekend. Heel veel aanwijzingen naar haar geschiedenis zijn er daardoor helaas niet meer te vinden, maar desondanks is het een bezoekje wel waard.

Kinderkrankenhaus toen

Het Säuglings- und Kinderkrankenhaus in Weißensee was een ziekenhuis voor babies en kinderen welke op 9 juli 1911 in Berlijn als eerste Pruisische kinderziekenhuis zijn deuren opende. Omdat er in die tijd een ware babyboom gaande was was het ziekenhuis nodig, het was één van de beste kinderziekenhuizen in de omgeving. Het ziekenhuis had onder andere als bijzondere functie dat het beschikte over een koeienstal (tot 1920), zodat de kinderen altijd met verse melk gevoed konden worden. Naarmate de tijd vorderde werd het ziekenhuis verder uitgebreid met nieuwe gebouwen. Op het terrein, wat overigens best wel groot is, vind je dus verschillende bouwstijlen terug.

Kinderkrankenhaus nu

Vanaf de buitenkant heeft het hoofdgebouw een spookachtige uitstraling met zijn vervallen torentjes en ingeslagen ramen. Van binnen is echter duidelijk terug te zien dat het een ziekenhuis is geweest. Lange gangen, veel kamers en open ruimtes. Het complex sloot na 86 jaar zijn deuren op 1 januari 1997, sindsdien raakt het ziekenhuis steeds meer in verval. De eigenaar van het ontroerende goed (Liegenschaftsfonds) verkocht jaren na sluiting het terrein aan de hoogst biedende. Dat heeft ervoor gezorgd dat het terrein sinds 2005 in handen is van een Russische investeerder. De investeerder doet niets met het terrein wat zorgt voor enige wettelijke strijd. De investeerder is namelijk verplicht om in het terrein te investeren, zonder dat het terrein (wat onder monumentenzorg staat) perse behouden moet worden. Waarschijnlijk wordt het terrein “binnenkort” gesloopt, echter is hier nog weinig concrete informatie over te vinden. De gebouwen vervallen met de dag, ijzerwaren worden weg gestolen en muren volgesprayed met graffiti. De aanwezige waxinelichtjes en bierdoppen op de vloer geven blijk van nachtelijke feestjes.

Kinderkrankenhaus bezoeken

Weißensee is een wijk in het noordoosten van Berlijn, grenzend aan Prenzlauer Berg. Ondanks dat het terrein buiten het stadscentrum ligt is het goed te bezoeken met het OV, de tramhalte ligt voor de ingang van het complex. Makkelijk te vinden, vrij toegankelijk en niet bewaakt. Een makkelijke prooi dus! Omdat er verhalen de ronde gaan dat het gebouwencomplex gesloopt gaat worden weet ik niet exact hoelang het terrein nog te bezoeken is. Mocht je het terrein gaan bezoeken trek dan stevige schoenen aan (bij voorkeur niet je nieuwste paar) want er ligt nogal wat rondslingerend puin op de grond.

Adres:

Hansastraße 178-180

OV:

vanaf Alexanderplatz de tram (M4) tot halte Buschallee/Hansastraße. Reistijd ongeveer een half uur.

Kinderkrankenhaus Weissensee 25

Kinderkrankenhaus Weissensee 24

Kinderkrankenhaus Weissensee 23

Kinderkrankenhaus Weissensee 21

Kinderkrankenhaus Weissensee 20

Kinderkrankenhaus Weissensee 19

Kinderkrankenhaus Weissensee 18

Kinderkrankenhaus Weissensee 17

Kinderkrankenhaus Weissensee 15

Kinderkrankenhaus Weissensee 14

Kinderkrankenhaus Weissensee 13

Kinderkrankenhaus Weissensee 12

Kinderkrankenhaus Weissensee 1

Kinderkrankenhaus Weissensee 2

Kinderkrankenhaus Weissensee 4

Kinderkrankenhaus Weissensee 5

Kinderkrankenhaus Weissensee 6

Kinderkrankenhaus Weissensee 7

Kinderkrankenhaus Weissensee 9

Kinderkrankenhaus Weissensee 10

Kinderkrankenhaus Weissensee 11


View Larger Map

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This