Historische gebouwen die een tweede leven krijgen met een andere functie dan oorspronkelijk. Dat is voor mij typisch Berlijn en dat is ook precies wat er met de Kindl-Brauerei in Neukölln is gebeurd. Daar waar vroeger bier werd gebrouwen, staan nu moderne kunststukken. De locatie en de kunststukken vullen elkaar perfect aan en als kers op de taart kun je na een bezoek aan de tentoonstelling wat drinken bij het café tussen de historische brouwketels. Genoeg reden om Kindl eens te bezoeken dus!

De bakstenen façade duidt al meteen op het industriële verleden van de kunstgallery

Berlijn als brouwstad

Weinig andere steden hebben zo’n lange en veelzijdige biergeschiedenis als Berlijn. Bier gebouwen wordt er in Berlijn zo’n beetje zolang als de stad überhaupt bestaat. Verhalen gaan de ronde dat er in 1288 al bier werd gebouwen in het hospitaal. Gaandeweg werden duizenden kleine brouwerijen opgericht en dat aantal bleef stijgen totdat bier in de 18e eeuw sterke concurrentie kreeg van de import van cacao, koffie en thee. In 1820 waren er 74 brouwerijen over en daarmee was Berlijn de grootste bierstad van Duitsland. De klassieke ‘Berliner Weiße‘ was populair en Napoleons troepen zouden het zelfs ‘het champagne van het noorden’ hebben genoemd.

Met opkomende industrialisatie kwamen er grote brouwerijcomplexen naar Berlijn van o.a. Bötzow, Pfefferbert, Engelhardt en Kindl. Actief zijn die meeste grote brouwerijen vandaag de dag niet meer. Ze zijn compleet uit het straatbeeld verdwenen of ze hebben een nieuwe functie gekregen. Kindl in Neukölln schaarst zich samen met de Bötzow Brauerei en de Kulturbrauerei in de laatste categorie. Dat er in Berlijn veel gebouwen uit de industriële revolutie een nieuwe functie krijgen, vind ik tof. Zo raken de gebouwen niet in verval en blijven de historische sporen goed bewaard.

Ombouw van monumentale brouwerij tot kunstcentrum

De expressionistische Kindl-Brauerei is oorspronkelijk gebouwd tussen 1926 en 1930. Bij een bezoek is de voormalige brouwerij vanaf een afstandje al te herkennen aan de 20 meter hoge toren, de hoge ramen en de enorme omvang van het terrein (laat je niet afschrikken door de bouwhekken en shabby parkeerplaats – laten we het noemen: Berlijnse charme). Net als veel andere Berlijnse fabrieken uit die tijd is het gebouw heel herkenbaar aan de rode bakstenen. Bij nadere inspectie getuigen het voormalige ketelhuis en machinehuis van de oorspronkelijke functie van het gebouw. Ja, we hebben hier te maken met een prachtig historisch restant Berlijnse industrialisatie.

Tot 2005 werd er in het hart van Berlijn-Neukölln bier gebrouwen in de Kindl-Brauerei. Na jaren van leegstand in de Rollbergstraße (m.u.v Berliner Unterwelten die er rondleidingen organiseerde en de sporadische evenementen die er plaats vonden) is het omgetoverd tot kunsthal door het echtpaar Burkhard Varnholt en Salome Grisard. Zij zochten naar een passende locatie om hedendaagse kunst tentoon te stellen en werden op slag verliefd op het monumentale complex (ik kan ze geen ongelijk geven). De renovatie werd in 2012 in gang gezet en het ketelhuis werd in 2014 als eerste tentoonstellingsruimte geopend als onderdeel van de Berlijnse kunstbeurs ABC.

Hedendaagse kunst in een voormalige brouwerij

Op een oppervlakte van 1.600 m2 tentoonstellingsruimte is plek voor thematische tentoonstellingen en hedendaagse kunststukken uit binnen- en buitenland. De tentoonstellingen worden door curator en kunsthistoricus Andreas Fiedler samengesteld en zijn te bezichtigen in het voormalige ketelhuis en machinehuis. Ik vind het persoonlijk altijd heel mooi als een locatie de kunst kan ondersteunen en dat is bij Kindl zeker het geval.

Ketelhuis

Het ketelhuis met zijn 20 meter hoogte en vervallen uitstraling leent zich uitstekend voor grote kunstwerken en is gratis te bezichtigen. Momenteel is er een bijzonder videografisch werk te zien met het Berlijnse Olympisch Stadion in de hoofdrol. De kunstenaar David Claerbout heeft het stadion uit 1936 digitaal nagebouwd en laat het voor de ogen van de toeschouwer vervallen. Het project is een reflectie op de tijd en de vergankelijkheid van materiaal. Het bijzondere aan de kunst in deze ruimte is dat de kunststukken voor het ketelhuis specifiek op maat worden gemaakt en een jaar in de ruimte worden vertoond.

Olympia van David Claerbout in het Kesselhaus

Machinehuis

Voor toegang tot het machinehuis, en de halfjaarlijks wisselende tentoonstellingen die daar te zien zijn, betaal je € 5,- entree. Deze ruimte qua oppervlakte groter dan het ketelhuis en is verdeeld over meerdere verdiepingen met werk van verschillende kunstenaars. Tijdens mijn bezoek hing hier o.a. werk van de schilder Eberhard Havekost en binnenkort zullen er foto’s en installaties van Shirana Shahbazi te zien zijn. Vanaf de bovenste verdieping heb je een tof uitzicht over Berlijn met de Fernsehturm aan de horizon.

➤ Kijk voor een overzicht van actuele tentoonstellingen op: www.kindl-berlin.de/aktuell

Tentoonstelling ‘How long is now?’ in het Maschinenhaus

You are right here right now

Werk van Eberhard Havekost in het Maschinenhaus

Uitzicht over Berlijn vanaf de bovenste verdieping in het Maschinenhaus

Bij de kunstwerken is weinig tekst en uitleg te vinden maar de toezichthoud(st)ers zijn erg kundig en vertellen graag meer over het tentoongestelde werk. Een aanrader om meer te weten te komen over de beweegredenen en ideeën van de kunstenaars.

Café tussen de brouwketels

Het bijbehorende café König Otto is niet zomaar een museumcafé. Eigenlijk is het café een bezienswaardigheid ansich en los te bezoeken van het museum. Tussen zes historische koperen brouwketels in het voormalige Sudhaus kun je terecht voor een hapje en drankje. De ketels waren ooit de grootste van Europa en geven het café samen met de gigantische ramen een bijzondere flair. Tijdens lunchtijd worden er dagelijks wisselende gezonde vegetarische of vegane gerechten geserveerd (de moussaka die ik er at was heerlijk!) en later op de middag kun je er terecht voor een kop koffie of thee met een stuk zelfgebakken taart. Bijzonder aan het Sudhaus is dat er nog altijd bier wordt gebouwen en getapt. Een Rollberg Bier bij je maaltijd bestellen is dan ook eigenlijk een must om je bezoek in stijl af te sluiten.

Er liggen nog plannen voor een biertuin en een boekenwinkel dus ik ga sowieso nog eens bij Kindl langs komen!

Lunchen op een historische locatie tussen de brouwketels


Kindl – Zentrum für zeitgenössische Kunst
Adres: Am Sudhaus 2, Berlijn-Neukölln
OV: U8 Boddinstraße
Entree: € 5,- voor het Maschinenhaus, entree tot Kesselhaus en café is gratis
www.kindl-berlin.de
➤ Meer musea in Berlijn: musea in Berlijn en moderne kunst galeriën in Berijn

Hou je van kunst, van architectuur, van bijzondere cafés of van allemaal? Dan is Kindl in Neukölln een must voor jou!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This