Kjosk is typisch zo’n “Berlijns” plekje. Net als zoveel bars en clubs was het er, zomaar uit het niets. Ik ontdekte Kjosk in de Oranienstraße in Kreuzberg waar mijn oog viel op een gezellig terras op een braak liggend stuk gras aan het begin van de Oranienstraße. Dit terrein was opgevuld met een aantal tafeltjes en stoeltjes waar mensen gezellig zitten te borrelen, spellen spelen of gewoon zitten te genieten van een goed boek. Voor een beetje beweging waren daar de tafeltennistafels die verdekt staan opgesteld tussen de bomen. Één van de sfeermakers was de enorme antieke dubbeldekkerbus van de BVG – uit 1965! – welke dient als bar, kiosk en buurthuis. Deze voorziet in onze behoeften op drank- en voedselgebied, Club Mates, heerlijke taarten en een brunch op zondag, je vindt het hier allemaal. Overigens wordt hier ook het bijzondere Hamburgse limonadedrankje LemonAid geschonken. Deze fairtrade citroenlimonade is weliswaar iets duurder, maar betaalt de boeren fatsoenlijk en schenkt ook een aanzienlijk deel van hun winst aan de derdewereldlanden waar de grondstoffen vandaan komen (hoofdzakelijk Brazilië en Paraguay).

Maar zo snel als dingen ontstaan in Berlijn, zo snel verdwijnen ze soms ook weer. Plots is Kjosk al twee keer uit het straatbeeld verdwenen en is nu ineens vlakbij station Ostkreuz weer opgedoken. Helaas biedt de locatie geen ruimte voor lekker buitenzitten, maar zolang het herfstig is hebben we daar toch geen behoefte aan. Houd de website van Kjosk in de gaten, want voor je het weet is de bus weer verhuisd. Het concept is erg leuk en vooral flexibel. Neem zeker eens een kijkje in de bovenverdieping van de bus, daar is een kleine bar ingericht.

Kjosk.
Adres:  Markgrafendamm 24 c  (voorheen: Parkplatz vor der Skalitzer Straße 38, Oranienstraße 1).
Houd de website in de gaten voor locatiewijzigingen.
OV: Ostkreuz
Openingstijden: 8:00-2:00

kjosk2

kjosk3

Kjosk in de Oranienstraße 1, Berlijn

Kjosk in de Oranienstraße 1, Berlijn

kjosk 2

Er is een heel leuk filmpje op hun Facebookpagina te zien die de weg van de antieke BVG bus in beeld brengt. De bus die een lange weg heeft afgelegd door Berlijn en uiteindelijk naar heel wat gepriegel, schokken en stoten zijn basis heeft gevonden in de Oranienstraße.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This