Gisteren en vandaag is er wat onrust gaande rondom het bekende plein van Berlijn, Berlin Alexanderplatz. De Klima-Action van het Zweedse concern Vattanfall valt namelijk lang niet bij elke Berlijner in goede aarde. Milieustrijders en leden van het Berliner Bürgerinitiative zien de vrolijke oranje mannetjes die Alex sieren het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Het punt van kritiek is het volgende, burgers kunnen hun stem laten horen en hun handtekening zetten om te verklaren dat ze milieubewust door het leven gaan. De eerste 100.000 personen krijgen dan zo’n kleurig Vattenfall manneke mee naar huis. En die plastic mannetjes zijn natuurlijk ook niet al te milieuvriendelijk…

Dat is ook het punt van vele mensen en andere instanties zoals Greenpeace. Greenwashing is wat Vattenfall zou doen, hun reputatie groen wassen. Het doel van Vattenfall is overigens nog steeds om vanaf 2050 geheel zelfstandig CO2 neutraal stroom te produceren. Om dat te realiseren is het nodig dat er een nieuwe kolencentrale wordt gebouwd in Lichtenberg, een wijk ten oosten van Berlijn. Volgens Mike Kess van de Berliner Bürgerinitiative zou de onderneming er verstandiger aan doen om samen met de gemeente een oplossing te vinden om van Berlijn een milieuvriendelijke stad te maken.

Deze klimaat actie is overigens deel van een grotere campagne die nog te zien zal zijn in andere delen van Europa.

Eerder dit jaar was er al commotie over Vattenfall omdat ze ondanks de hogere olieprijzen nog een winst van 10% boekten. Burger spekt de kas van Vattenfall, aldus Spiegel Online.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This