knaack berlijn
Met weemoed, veel goede herinneringen en gemengde gevoelens denk ik terug aan al die mooie zaterdagnachten die ik in de Knaack club in Berlijn heb doorgebracht. Uitbundig dansen en me mengen in de Berlijnse jeugd tot het tijd was om in de lichte uurtjes te crashen bij de Dönerboer om de hoek. In de Knaack heb ik veel mensen leren kennen, de meest rare onbekende bands zien optreden en de Duitse woordjes geleerd die Frau Knop in de Sprachkurz ons niet bijbracht. De 4 Floors in de club waren een mooi samenhangsel van indie, rock, metal, 80’s, karaoke en popmuziek: een sfeer die ik buiten Berlijn nog nooit ben tegen gekomen, dat is pas uitgaan!

“Waren” zei ik inderdaad, want hoelang zal dit stukje Berlijn nog blijven bestaan? Het aantal dansvloeren is gehalveerd, de volumeknoppen worden omlaag gedraaid en concerten worden bruut om 23:00 afgebroken. Ziet Opa Knaack, die inmiddels al 57 telt, zijn einde naderen? Wordt 57 jaar Berlijnse subcultuur zomaar weg gegooid? De plek waar Oost Berlijnse jongeren konden swingen en waar bands als Rammstein hun eerste optreden hadden? Ik zou het ten zeerste betreuren.

Als het aan de omwonende in Prenzlauer Berg ligt wel. De geluidsoverlast is te groot, door de vibrerende bassen kunnen de omwonende geen slaap vatten, en dat gespuis op straat vinden ze ook maar niets. Maar is dat nou een reden om in Berlijn, notabene in Berlijn, een club in, notabene, Prenzlauer Berg te sluiten? De oplossing is voorlopig 25 decibel, veel te weinig om bezoekers mee te trekken natuurlijk (vroeger deden ze het met 100).

De clubchef, Harnoß, ziet het als de grootste crisis die de Knaack ooit heeft gekend. Er worden nu serieuze plannen gemaakt voor een verhuizing. Het probleem is echter om een locatie met dezelfde sfeer te vinden voor een mooie prijs, moeilijk dus. Voorlopig siert de uitspraak van de Beastie Boys de homepage van de Knaack „Fight for your right to party!!!“. Ik hoop dat ze een mooie plek vinden waar de Knaack-sfeer kan blijven voort bestaan.

Lees ook:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This