Het Köllnischer Park ligt rondom het Märkische Museum in de Berlijnse wijk Mitte. Je vindt het twee hectare grote park tussen de Rungestraße en de zuidelijke oevers van de Spree. Hier vindt je naast de openluchttentoonstelling van het museum ook een kennel voor twee rasechte Berlijnse beren, de Bärenzwinger. Hoewel je overal door de stad de Berlijnse beren in plastic vorm tegenkomt, is het toch wat onrealistisch om ineens rasechte beren te ontdekken in Berlijn. Ooit maakte ik een wandeling door Mitte toen ik ze “opeens” tegenkwam, in eerste instantie kon ik mijn ogen niet helemaal geloven.

De Bärenzwinger in het Köllnischer Park is in 1928 aangelegd en was een cadeau van een lokale krant en de dierentuin uit Berlijn en Bern. Vier beren namen hier hun intrek waarvan er uiteindelijk maar één de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Lotte, de overlevende, is in mei 1945 overgeplaatst naar de Berliner Zoo. Later werd lange tijd bewoond door 3 bruine beren; Schnute (1981 – 2015), Maxi (dochter van Schnute,1986 – 2013) en Tilo (1990-2007). Druk is het nooit echt bij de Bärenzwinger, tenzij de beren worden gevoerd (dagelijks rond 12:30) of wanneer de beren hun verjaardag vieren in januari.

Tot op heden hebben 55 beren in het Köllnischer Park gewoond waarvan 47 hier zelfs zijn geboren. Momenteel is (en blijft) de Bärenzwinger onbezet.

Je kunt het park eenvoudig bereiken door uit te stappen bij het station Märkisches Museum (U2) of station Jannowitzbrücke (U8+S-bahn). Neem wel je camera mee, want veel mensen zullen niet geloven dat er beren woonachtig zijn in het centrum van Berlijn. Als je pech hebt verblijven de beren binnen, maar met een beetje mazzel krijg je er wel één of twee te zien. Voornamelijk met zonnig weer verblijven de beren graag buitenkoois.

Meer informatie vind je op www.berliner-baerenfreunde.de.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This