Gisteren was de film Kriegerin (2011) te zien op ZDF, een film die me nogal een naar gevoel gaf. Als een film zoveel emotie los laat is dat wel een goed teken en daarom ook een plekje op mijn blog. De film draait om de 20 jarige Marisa (gespeeld door Alina Levshin). Ze heeft een hekel aan buitenlanders, Joden, politie en alle andere subculturen die ze verantwoordelijk acht voor het “verval” van haar vaderland. Ze provoceert, drinkt, vecht en haar volgende geplande tatoeage zal een portret van Adolf Hitler zijn. Ai. Helaas nog altijd een actueel thema.

kriegerin film

Het verhaal

Op haar t-shirt staat “nazibraut”. En dat staat er niet enkel om te provoceren. Het leven van cassiere Marisa bestaat uit vechtpartijen, haat en woede. De jonge vrouw is onderdeel van een neonazigroep welke overal gemonstreert, haar macht toont en vecht. Vooral tegen buitenlanders. Emotieloos en gesloten leeft ze haar leven, compleet met een neonazi als vriend. Daarom noemt haar – op sterven liggende – opa haar een “Kriegerin” (krijgerin/soldate). Omdat haar vriend in de gevangenis zit brengt ze haar vrije tijd met zijn vriendengroep door.

Tot er een keerpunt komt in haar leven. Als een jonge aziekzoeker, die ze voorheen met de auto had aangereden, zich laat zien in de supermarkt. Hun wegen kruizen zich steeds meer en dat zet haar aan het denken.

Review

Regisseur Wnendt gebruikt extreme scenes om het leven van de neonazi´s te vertalen in film, compleet met muziek die speciaal voor de film is geschreven. De film heeft meerdere Duitse en internationale filmprijzen (Young German Cinema Award, German Film Critics Award, Producer Award) op zijn naam staan. Hoewel de film een eenzijdig beeld laat zien (er wordt helemaal niet tegen de neonazigroep opgetreden) en een beetje ongeloofwaardig is (extreem rechtse wordt een wereldverbeteraar) vond ik het toch een sterke en boeiende film.

Trailer

De film te bestellen bij Bol.com. DVD voor €7,99 en BlueRay voor €16,99.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This