Het zat er natuurlijk al heel lang aan te komen maar deze week is de kogel door de kerk. Kunstruïne Tacheles is afgelopen dinsdag 4 september definitief ontruimd door de politie. Na de val van de Berlijnse muur werd dit voornamelijke warenhuis bezet door kunstenaars en andere soorten creatievelingen. De ruimte werd gebruikt als tentoonstellingsruimte en als werkplaats. In de ruïne woonden en exposeerden vele kunstenaars, er was een bioscoop en meerdere bars. 22 jaar lang stond het voormalige warenhuis symbool voor de creatieve jaren negentig in oostelijk Berlijn. Het stond bekend om culturele vrijheid, om strijd om geld en de macht.

De ontruiming

Volgens de Duitse kranten (zie ook Tagesspiegel) is de ontruiming rustig verlopen. Na de 6 laatste uren van verzet hebben ze zich dan toch overgegeven, hebben ze het pand vrijwillig verlaten en heeft de politie de boel geheel ontruimd. Moeilijk voor vele kunstenaars, die rondkwamen van de verkoop van hun kunstwerken. Zij zullen allemaal een andere plek moeten gaan zoeken. Het pand heeft al veel overleeft, bijvoorbeeld de bombardementen in de tweede wereldoorlog. Maar de jarenlange bezetting heeft ook zijn sporen achter gelaten in het pand. Of het gebouw de jarenlange bezetting zal overleven is de vraag.

En nu?

Voor de sluiting valt natuurlijk wel wat te zeggen. De ruimte was toentertijd niet op een eerlijke manier verkregen en de gebruikers ervan betalen geen redelijke huurprijs. Maar inmiddels is de plek een grote toeristische trekpleister in Berlijn geworden en hoort Tacheles bij een bezoekje aan de Oranienburger Straße. Alle restaurants en bars in de omgeving profiteren gewillig mee van het kunsthuis. Voor toeristen was Tacheles het toonbeeld van het alternatieve en rauwe Berlijn dat nergens “af” is maar wel voortdurend in ontwikkeling is. Die tijden zijn voorbij en de oppervlakte gaat per opbod geveild worden. Geschatte waarde: 35 miljoen Euro. Maar juist omdat Berlijn altijd in ontwikkeling is zijn er genoeg andere plekken om eens een kijkje te nemen.


View Larger Map

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This