La Soupe Populaire is op het moment een van de meest gehypte restaurants in Berlijn. Waar anders in Berlijn moet je immers een maand van tevoren reserveren voor een tafeltje voor twee? Toen ik onlangs – na een maand wachten – La Soupe Populaire voor het eerst bezocht wist ik zeker dat de hype gegrond was. Het eigenlijk typische Berlijnse concept van La Soupe Populaire – een historische locatie betrekken voor een nieuw doel – zie bij restaurants nog vrij weinig terug. Gek want bij uitgaansgelegenheden (Kulturbrauerei, RAW Gelände, Berghain) en galleriën (Hamburger Bahnhof, Boros Sammlung, de oude C/O Berlin) in Berlijn is het meer regel dan uitzondering dat er een historisch pand wordt betrokken. Het zal ook een beste uitdaging zijn geweest om een goede keuken onder te brengen in een oude bierbrouwerij. En dat allemaal zonder dat de historische details verloren zijn gegaan. Ik zeg: missie geslaagd!
De locatie
Het restaurant bevindt zich in een voormalige prive bierbrouwerij (1864-1945) welke later een tijd dienst heeft gedaan als markt maar vooral lang heeft leeggestaan de afgelopen decennia. Momenteel zit het terrein van de Bötzow Brauerei in de lift en wordt het terrein betrokken door meerdere restaurants. Ook Tim Raue heeft zijn nieuwe restaurant hier ondergebracht. De inrichting is ruw, de wanden zijn hoog onbewerkt en de leidingen lopen dwars door de ruimte. Door wat snoezige details en schattige kussentjes wordt er een goede balans gecreëerd tussen het ruwe en het sfeervolle. Het restaurant is verspreid over meerdere verdiepingen met hetzelfde hoge plafond wat het geheel een ruimtelijk effect geeft. Vanuit het restaurantgedeelte heb je kijk op een wisselende kunsttentoonstelling. Erg gaaf!
Achter deze deur bevindt zich de keuken en de “chef’s table”. Vanaf deze tafel blik je direct in de keuken.
De keuken
Afgezien van de prachtige locatie in de Bötzow Brauerei is het menu ook om je vingers bij af te likken. La Soupe Populaire is het “middenklasse” restaurant van de Berlijnse kok Tim Raue, maar doet kwa kwaliteit zeker niet onder voor het sterrenrestaurant Tim Raue. Het verschil zit hem in de gerechten: Tim Raue is echt een gourmetrestaurant met kleine kunstige gerechten die zijn geïnspireerd op de Aziatische keukens. La Soupe Populaire serveert grotere porties die zijn geïnspireerd op zowel de Duitse als de Aziatische keukens. Op het menu vind je Duitse klassiekers in een nieuw jasje zoals als Königsberger Klopse, Brathering en Senfeier. Er is ook een maandelijks wisselend menu dat altijd wordt begeleid door een passende kunsttentoonstelling. De prijzen voor een hoofdgerecht liggen tussen de €16 en €24, erg schappelijke prijzen voor de goede kwaliteit.
Al met al maakt de combinatie uit kunst, historie en cuisine La Soupe Populaire een absolute aanrader. Mijn volgende reservering staat alweer. Nog een paar weken wachten…
Dit passievruchtendessert leek trouwens heel erg op een dessert bij Tim Raue. En laat dat nou net een van mijn favorieten zijn geweest…
La Soupe Populaire
Adres: Prenzlauer Allee 242, 10405 Berlin
Openingstijden: donderdag – zondag, 12:00-24:00 (lunch en diner). Tijdig reserveren is een must!
OV: U-Bhf Senefelder Platz of tram M2 (Metzer Straße)
www.lasoupepopulaire.de
Het restaurant is tot 12 uur open dus we gingen op donderdag zonder reservering om kwart over negen naar binnen in de hoop dat er plaats was. Dat was er als we 20 minuten wilden wachten. We hebben in de bar ernaast gezeten in het zelfde gebouw, met een nog coolere ambiance. Daarna in het restaurant heerlijk gegeten. Dus als je toch in de buurt bent probeer het dan gewoon!
Ik wilde vandaag reserveren, voor 26 april, maar ook dat blijkt helaas al niet meer mogelijk te zijn.
Een beetje TE populair? :(
Hmm, jammer! Het is inderdaad populair, en klein, en de openingstijden zijn beperkt. Misschien een volgende keer :-)
Leuk geschreven weer! En ziet er gaaf uit zeg daar. Ik hou daar van, echt dat ruwe wat je beschrijft en dat met die kunst, erg leuk gedaan.
Ik kijk net zelf op de site of er een plekje vrij is als ik in februari naar Berlijn ga, maar helaas haha :(
De gerechten zien er in ieder geval heerlijk uit!
Groetjes
Ah, da’s jammer! Reserveren moet je ongeveer 6 weken van tevoren. Absurd, maar dat krijg je als een klein en goed restaurant maar 4 dagen per week open is. Misschien een idee voor de volgende keer? ;-)