Vorig weekend stond het jaarlijkse Lange Nacht der Museen weer op het programma in Berlijn. Voor slechts € 18,- kon je de hele avond 77 musea bezoeken. Bovenop de reguliere tentoonstellingen, werden er speciaal voor deze avond weer veel bijzondere rondleidingen, presentaties en concerten georganiseerd. Daardoor, en dankzij de relaxte sfeer, is het een van mijn favoriete evenementen in Berlijn. Ook dit jaar heb ik er weer volop van genoten en ik neem jullie via mijn fotoblog mee op tour.

Wat de toppers en missers onder mijn ontdekkingen waren dit jaar? Dat zie je in dit artikel!

20160827 - IMG_1842- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Het Museuminsel en het Kulturforum zijn de centrale hubs van de Lange Nacht der Museen. Dit jaar was er zelfs een street food markt bij de Lustgarten. Gezellig!

Mijn Museumnacht – 2016 editie

Elke nazomer is het vaste prik: Lange Nacht der Museen! Traditiegetrouw maakte ik ook dit jaar vooraf weer een lijst van musea die ik wilde bezoeken. Ik selecteerde ze uiteindelijk op locatie en stippelde een handige route uit zodat ik zoveel mogelijk musea kon zien. Vanaf het oostelijke centrum van Berlijn trok ik naar het westelijke centrum en maakte onderweg tussenstops bij de volgende musea:

  1. DDR Museum
  2. Deutsch Historisches Museum (tijdelijke tentoonstellingsruimte)
  3. The Gate
  4. Gemäldegalerie
  5. C/O Berlin
  6. Museum für Fotografie

Ik prees de Lange Nacht der Museen altijd aan omdat het een leuke en goedkope manier is om veel nieuwe musea te bezoeken. Dat vind ik nog steeds, maar toch bezocht ik dit jaar maar één museum voor de eerste keer (The Gate). De Lange Nacht der Museen bleek namelijk ook uitermate geschikt om tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken of bij een interessante rondleiding door mijn favoriete museum aan te sluiten. Door deze tijdens de Lange Nacht der Museen te bezoeken heb ik zomaar even ruim € 40,- bespaard. Zo zie je maar, of je nou nieuwe of bekende musea bezoekt, de Lange Nacht der Museen is eigenlijk altijd wel de moeite en het geld waard!

20160827 - IMG_1843- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Route uitstippelen met een handige kaart. Daarop staan ook de 7 buslijnen aangegeven die speciaal voor vanavond de musea met elkaar verbinden.

20160827 - IMG_1825- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

De prachtige avondzon laat de Berliner Dom stralen. In de kerk speelt tijdens de Lange Nacht regelmatig een orkest.

20160827 - IMG_1837- BerlijnBlog

Het is gezellig druk in Lustgarten. Wat een heerlijke plek is dit toch!

20160827 - _MG_1816- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Er wordt nog even gerelaxt op het Museuminsel. Liefde voor deze strandstoelen!

Stop 1: DDR Museum

Adres: Karl-Liebknecht-Straße 1, OV: S Hackescher Markt of S+U Alexanderplatz, Reguliere prijs: € 9,50

Nadat ik bij het Bode-Museum voor een dichte deur stond (nou ja zeg, vorig jaar deden ze nog mee!), ging ik door naar mijn eigenlijke stop 2 voor de avond: het DDR Museum. Een museum dat op visuele, interactieve en beknopte wijze vertelt over alle aspecten van de Duits Democratische Republiek. Zwaardere thema’s als de politiek, de geheime dienst (Stasi) en de media (propaganda) komen aan bod, maar er wordt ook aandacht besteed aan verschillende aspecten van het dagelijkse leven (typische producten, vakantie, werk etc.).

20160827 - IMG_1848- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Jammer genoeg deed het Bode-Museum dit jaar niet meer. Volgend jaar beter! Ooit moet het me toch lukken het laatste museum op het Museuminsel dat ik nog moet bezoeken van mijn lijstje te strepen…

20160827 - IMG_1850- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Ik ben zo blij dat de Lange Nacht der Museen tegenwoordig in de zomer is. Iedereen buiten, goede sfeer, zo leuk!

20160827 - _MG_1859- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Via de Spree wandel ik naar het DDR Museum

Mijn interesse om het DDR Museum weer eens te bezoeken werd gewekt toen ik las over de lancering van een nieuwe vaste tentoonstelling, die als aanvulling op de bestaande collectie werd geopend. Je kunt in nieuwe deel van het museum nu een typisch Plattenbau-appartement bezoeken. Compleet met woonkamer, keuken en badkamer. Deed me een beetje denken aan de Museumswohnung in Hellersdorf die je elke zondagmiddag gratis kunt bezoeken. Enige verschil: daar wandel je daadwerkelijk tussen de Plattenbau een troosteloze flat binnen en kijk je vanuit het raam tegen tientallen soortgelijke flats aan. In het DDR Museum bestaat het raam uit een beeldscherm en kom je binnen via een neppe lift. Het idee is dan wel hetzelfde, de beleving is daardoor wel heel anders. Maar ook hier kun je lekker in de keukenkastjes snuffelen en het is een leuke manier om te zien wat voor producten er in de DDR werden gebruikt en hoe het dagelijkse leven eruit zag.

Wat ik vooral heel leuk en interessant vond in het DDR Museum was de rondleiding en de gesprekken die tijdens de rondleiding ontstonden met mensen die de DDR aan den lijve hebben ondervonden. Doordat het museum vrij klein is, kom je sowieso makkelijk met andere mensen in gesprek en door hun te horen vertellen over hun ervaringen en herinneringen gaat de geschiedenis veel meer leven.

20160827 - IMG_1867- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1880- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Het DDR Museum is heel interactief. In elk laatje is wel wat te lezen of te zien. Schroom dus zeker niet om in alle hoekjes en gaatjes te kijken!

20160827 - _MG_1888- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1893- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1870- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Een nagebouwde verhoorruimte in het DDR Museum

20160827 - _MG_1874- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Een nagebouwde gevangeniscel van de Stasi-gevangenis in het DDR Museum

Wat vind ik nou van dit museum? Een vraag die me (weer) even bezig hield na mijn bezoek en ik twijfel nog steeds over mijn mening. Het museum heeft het imago dat het vele negatieve aspecten van de onderdrukkingsstaat niet genoeg onder de aandacht brengt. Dat snap ik wel. Ondanks dat ze een verhoorkamer en een gevangeniscel hebben nagebouwd, komt de geschiedenis toch niet zo binnen als bijvoorbeeld bij een bezoek aan Gedenkstätte Hohenschönhausen en Gedenkstätte Berliner Mauer of bij het zien van een goede documentaire. Logisch ook wel, het blijft een tentoonstelling.

Wel is het DDR Museum een prima eerste kennismaking als je wilt weten hoe het er in de DDR aan toeging. De afgelopen jaren is het museum overzichtelijker, uitgebreider en diepgaander geworden en alle aspecten komen aan bod. Doordat het museum zo interactief is opgezet, trekt het denk ik ook wat meer jongere generaties en mensen die doorgaans misschien niet de grootste museumliefhebber zijn (dat tonen ook de statistieken van het museum: veel jongeren en mensen die weinig musea bezoeken). Dat is dus zeker een pluspunt!

Doe jezelf wel een plezier als je wilt gaan en ga écht op een rustig tijdstip (doordeweeks, ’s morgens vroeg of op zaterdagavond). Het museum is eigenlijk veel te klein om de grote bezoekersstromen (ruim een half miljoen per jaar!) te kunnen handhaven en soms is het vechten geblazen om een informatiebord te kunnen lezen.

20160827 - _MG_1896- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Snuffelen in een oude DDR keuken in het DDR Museum

20160827 - _MG_1898- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Een bekend beeld voor veel voormalige Oost-Berlijners

Stop 2: Deutsch Historisches Museum

Adres: Unter den Linden 2, OV: S Hackescher Markt, S+U6 Friedrichstraße, U6 Französischer Straße, U2 Hausvogteiplatz of Bus 100 of 200, Reguliere prijs: € 8,-

Vanaf het DDR Museum is het maar een Katzensprung naar het Duits Historisch Museum. Voor diepgang en gedetailleerde tentoonstellingen over de Duitse geschiedenis moet je hier wezen. Alle etappes van de Duitse geschiedenis komen bij de vaste tentoonstelling aan bod. Deze is zo breed en gedetailleerd opgezet, dat ik meerdere bezoeken nodig heb gehad om alles te kunnen lezen. Absoluut de moeite waard, dat zeker, maar wel een flinke kluif als je daar niet op berekend bent. Het Duits Historisch Museum is echt een dagtaak an sich maar een must voor iedere geschiedenisliefhebber.

20160827 - _MG_1914- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1919- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Ik vind het zo’n prachtig gebouw <3

Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook altijd wisselende tentoonstellingen te bezoeken in het Duits Historisch Museum. De Duitse geschiedenis is zo complex dat er altijd wel iets nieuws te leren is voor mij. Reden genoeg dus om het museum regelmatig te blijven bezoeken!

Elke paar maanden staat er een ander thema centraal dat compleet wordt uitgelicht en soms zijn er ook boeiende fototentoonstellingen te zien. Tijdens de Lange Nacht der Museen bezocht ik er de tentoonstelling ‘Immer Bunter: Einwanderungsland Deutschland‘ over de geschiedenis van immigratie in Duitsland.

20160827 - _MG_1922- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1923- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen-2

20160827 - _MG_1927- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

De tentoonstelling ‘Immer Bunter’ is nog t/m 16 oktober 2016 te bekijken

Immigratie is natuurlijk een heel actueel thema, maar zeker niet nieuw. Al decennia lang verhuizen mensen naar Duitsland en de tentoonstelling laat goed zien wat hun drijfveren waren, hoe ze in Duitsland werden opgevangen en hoe de integratie verliep. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor de huidige discussie omtrent de vluchtelingenpolitiek en de sociale spanning die het met zich meebrengt. Ook bij dit museum vond ik het persoonlijke aspect weer het meest interessant. De video-interviews met zowel immigranten als autochtonen over immigratie waren erg fascinerend (en soms ook behoorlijk schokkend) om te zien. Wat ik zo goed vind aan de wisselende tentoonstellingen van het DHM is dat ze heel specifiek op een onderwerp ingaan en dat je daardoor veel nieuwe dingen te weten komt. Hulde voor het DHM!

Stop 3: The Gate

Adres: Pariser Platz 4a, OV: S+U55 Brandenburger Tor, Reguliere prijs: € 11,-

Pariser Platz heeft er een tweede gate bij. Naast de Brandenburg Gate kun je er nu ook The Gate bekijken, een multimediale voorstelling op 87 beeldschermen, die je in 20 minuten meesleept door de Duitse geschiedenis.

20160827 - _MG_1934- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen-2

The Gate bevindt zich op Pariser Platz, vlak voor de Brandenburger Tor

20160827 - _MG_1945- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Brandenburger Tor blijft een plaatje om te zien

In slechts 20 minuten de hele Duitse geschiedenis vertonen. Dat is natuurlijk een onmogelijke opgave. Beelden van de Franse revolutie, het keizerrijk, de wilde jaren ’20, de wereldoorlogen, het ijzeren gordijn en de organisatie van het WK-voetbal in 2006 flitsen in razend tempo voorbij. Ik heb eigenlijk amper de tijd om het op me in te laten werken. De hoofdrol is uiteraard weggelegd voor de Brandenburger Tor zelf, de meest bekende Berlijnse bezienswaardigheid, die als decor heeft gediend voor zoveel belangrijke etappes uit de Duitse geschiedenis. Dat ze hebben gekozen voor een focus op de Brandenburger Tor maakt de vliegensvlugge video wel iets behapbaarder en een mooie aanvulling op de stadspoort, waar eigenlijk relatief weinig informatie over de geschiedenis ervan te vinden is.

20160827 - _MG_1952- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1954- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1957- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Na de voorstelling kom door in een hele kleine tentoonstellingsruimte met een tijdlijn van de geschiedenis van de Brandenburger Tor

Met zoveel beeldschermen om je heen heb je voor even het moment dat je deel uit maakt van de geschiedenis. Alle bijzondere gebeurtenissen komen aan bod maar omdat het zo snel gaat is er helaas (maar wel heel logisch) weinig ruimte voor diepgang. Daardoor zal er voor de meeste mensen die Berlijn al wat beter kennen weinig nieuws tussenzitten. Jammer, maar misschien horen wij ook wel niet tot de doelgroep. Toch zou ik ook voor nieuwe bezoekers eerder de gratis videoprojectie op de Bundestag (tijdens de zomermaanden) aanraden. Daar gebruiken ze meer historisch beeldmateriaal dan geknutselde animaties en de algehele beleving vond ik daar net iets beter (bovendien bespaar je ook nog eens € 11,- want die projectie is gratis).

Stop 4: Gemäldegalerie

Adres: Matthäikirchplatz, OV: S+U2 Potsdamer Platz, Reguliere prijs: € 14,-

Een van de mooiste en meest omvangrijke collecties van oude westerse schilderskunst uit de 13e tot 18e eeuw kun je bewonderen in de Gemäldegalerie in het Kulturforum aan de Potsdamer Platz. Meesterwerken van bijvoorbeeld Vermeer, Rembrandt, Rubens en Botticelli hangen hier aan de muur. In totaal zijn er zo’n 2.700 schilderijen uit o.a. de Duitse, Nederlandse en Italiaanse kunstgeschiedenis te zien.

20160827 - _MG_1958- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160827 - _MG_1964- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Concert in de Gemäldegalerie. Prachtige en unieke locatie daarvoor!

20160827 - _MG_1966- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Bij de tentoonstelling ‘El Siglo de Oro’ was het lekker rustig. Fijn!

Daarnaast zijn er in de Gemäldegelarie momenteel veel schilderijen en sculpturen uit de Spaanse gouden eeuw te bewonderen bij de tijdelijke tentoonstelling ‘El Siglo de Oro‘. Meesters als Velázquez, Murillo en Zurbarán zijn hier te zien maar er is ook geprobeerd om een compleet beeld te geven van de Spaanse kunst uit de 16e eeuw met werk van minder bekende schilders. De Spaanse sfeer werd tijdens de Lange Nacht der Museen compleet gemaakt met veel Spaanse muziek en Spaanse snacks. Ik luisterde naar een orkest in de Gemäldegalerie en flamencomuziek voor het Kulturforum. Heimwee naar Spanje alom! Dit soort thematische evenementen maken de Lange Nacht der Museen zo leuk. Prima avondje uit zo!

Stop 5: C/O Berlin

Adres: Hardenbergstraße 22, OV: S+U Zoologischer Garten, Reguliere prijs: € 10,-

Fotogalerie C/O Berlin behoort tot één van mijn grote favorieten. Elke paar maanden is er een nieuwe tijdelijke tentoonstelling te zien en ik probeer ze bijna allemaal te bekijken. Zelf fotografeer ik ook graag en er is niets inspirerender en leerzamer dan het bekijken van het werk van andere getalenteerde fotografen. C/O Berlin weet regelmatig het werk van de grootste fotokunstenaars naar Berlijn te halen maar bieden ook altijd een podium voor beginnend talent in een aparte tentoonstelling. Een goede balans als je het mij vraagt!

20160828 - IMG_1970- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Inmiddels was het al 23:00 geweest maar voor de C/O was het nog gezellig druk

20160828 - IMG_1977- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160828 - IMG_1973- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Momenteel zijn de tentoonstellingen ‘Allure‘ van de Susanne von Meiss collectie (fashionfotografie met een statement) en ‘Out of Camp‘ van Adam Jeppesen (reportageserie van een eenzame reis van de Noordpool naar Antartica in Antartica in 487 dagen) te zien bij C/O Berlin. Eigenlijk maakt het niet eens veel uit welke tentoonstellingen ze momenteel hebben, ze zijn eigenlijk altijd goed. Een absolute aanrader voor de fotografieliefhebber!

Stop 6: Museum für Fotografie

Adres: Jebensstraße 2, OV: S+U Zoologischer Garten, Reguliere prijs: € 10,-

Als optioneel op mijn museumlijstje stonden nog een bezoek aan twee musea waar ik nog niet eerder was geweest: het Bröhan-Museum (kunstmuseum met focus op Jugendstil en Art Deco) en het U-Bahn-Museum (museum over de Berlijnse metro). Op dat moment had ik echter meer zin om het Museum für Fotografie weer eens te bezoeken. En dus stak ik bij C/O de Hardenbergstraße over om een paar meter verderop een bezoek te brengen aan de Helmut Newton Foundation.

20160828 - _MG_1987- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160828 - _MG_1989- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

In het musuem zie je niet alleen Newtons foto’s, je komt er ook meer te weten over de zijn motivatie, werkwijze en carrière

20160828 - _MG_1990- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

20160828 - _MG_1991- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

De van oorsprong Berlijnse Helmut Newton (1920) brak in de jaren ’70 door als fotograaf toen hij in Parijs werkzaam was voor Vogue. Zijn fashionfoto’s waren grensverleggend en vooruitstrevend. Ze werden in die tijd als pornografisch gezien maar droegen bij aan machtsverschuiving en vrouwenemancipatie. Wat mij betreft is Newton alleen al daarom een held, maar daarnaast zijn zijn foto’s ook nog eens gewoon hartstikke mooi om te zien.

Ook hier sloot ik aan bij een rondleiding waardoor ik nog meer over Newton te weten ben gekomen en weer anders naar zijn werken ben gaan kijken. Dat vind ik echt leuk aan de Lange Nacht der Museen, dat je overal spontaan bij rondleidingen aan kunt haken. Dat wil ik in de komende jaren nog meer gaan doen.

20160828 - _MG_1986- BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

Rond 1:30 tufte ik tevreden met de S-Bahn naar huis. Ik heb dan wel niet alle musea van mijn lijstje af kunnen strepen, maar daardoor heb ik nu alweer plannen voor volgend jaar! Ik heb nu alweer zin om in 2017 (zet 26 augustus 2017 maar vast in je agenda!) op een mooie zomeravond van museum naar museum te hoppen met het doel om bij nog meer rondleidingen aan te haken en wellicht weer wat meer onbekende musea te bezoeken. Wat mij betreft en leuke afwisseling op een kroegentocht.

Heb jij de Lange Nacht der Museen al eens bezocht? En welke musea zou jij graag nog eens willen bezoeken in Berlijn? Ik ben benieuwd!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This